fbpx Fokus på Operasjonshansker Hopp til hovedinnhold

Fokus på Operasjonshansker

Det har alltid vært viktig for operasjonsteamet å beskytte både seg selv og pasienten mot smitte

På bakgrunn av diverse forskningsartikler og økt fokus, både i Norge og i utlandet, har operasjonspersonell på alle sykehus fått økt kunnskap om viktigheten av å beskytte seg selv og pasienten mot krysskontaminering i form av bruk av doble indikatorhansker. Ofte kan det gå hull på hanskene uten at man er klar over det. Bruker man doble hansker med indikatorsystem vil hull fortere vises, og man kan bytte hansker med en gang.

I vår operasjonsavdeling bruker alltid hele operasjonsteamet doble indikatorhansker på ortopediske inngrep. I tillegg bruker enkelte kirurger og operasjonssykepleiere doble indikatorhansker på laparatomier, og i forbindelse med operasjoner hvor man legger implantater (for å beskytte pasienten).

Vi har ingen standard som sikrer lik bruk av doble indikatorhansker. Det hele blir litt tilfeldig og basert på «synsing» og følelser. Enkelte kirurger vegrer seg også for å bruke doble indikatorhansker, da de mener at følsomheten i fingertuppene blir nedsatt.

Vi har derfor en målsetting om å få nedfelt en standard på indikatorhanskebruk innen uoverskuelig fremtid.

Ut fra et sikkerhetsperspektiv i arbeidsmiljøsammenheng for de ansatte, bør arbeidsgiver (sykehusledelsen) legge til rette for at doble indikatorhansker blir brukt ved enhver operasjon. Pasientens smittestatus er vanligvis ikke kjent før innleggelse og man vet at Hepatitt A, B og C, i tillegg til HIV, utgjør en stor smitterisiko.

Doble indikatorhansker til alle operasjoner vil bety økte kostnader for sykehuset. Disse hanskene er vesentlig dyrere enn enkelthansker, og utgjør dermed en betydelig merutgift, noe som derfor bør legges inn i budsjettet. På en annen side er det dyrt å påføre pasienten infeksjoner fordi det går hull på hanskene ved enkelt hanskebruk. Dette vil fort kunne resultere i økte liggedøgn, merutgifter til antibiotika og så videre, foruten at det er en stor fysisk og psykisk belastning for pasienten.

Større konkurranse blant flere produsenter av hansker med dobbelt indikatorsystem kan være en fordel. Det vil presse ned prisene på hansker og man unngår en monopolsituasjon. En forutsetning er selvfølgelig at alle hansker oppfyller kravene til godkjent EU-standard og at firmaene er leveringsdyktige.

Jeg tror større kunnskap om og økt fokus på hanskebruk med indikatorsystem i operasjonsavdelingene, både hos ansatte og arbeidsgivere, vil bidra til økt evne og vilje til å benytte dette under alle operasjoner, av hensyn til pasientens og egen sikkerhet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse