KI endrer sykepleieryrket: – Gir rom for mer empati og skjønn

Sykepleie er blant yrkene som vil bli mest påvirket av kunstig intelligens, ifølge ny studie. Det mener KI-professor Morten Goodwin er positivt.
Forskere har lenge visst at kunstig intelligens (KI) både kan erstatte og støtte mennesker i arbeidslivet.
Det store spørsmålet er: Hvilke jobber forsvinner, og hvilke kan dra nytte av teknologien?
Den svenske arbeidsgiverorganisasjonen Almega har kartlagt hvilke yrker som påvirkes mest og minst av KI. I rapporten plasseres sykepleieryrket i gruppe 3 – yrker hvor mange oppgaver kan automatiseres, men der KI også kan bli et nyttig verktøy. Her finner vi også leger og farmasøyter.
Mer empati og faglig skjønn
Dette kan bety at sykepleierrollen får et nytt innhold, med mer vekt på mellommenneskelig kontakt, empati og faglig skjønn, mener KI-professor Morten Goodwin ved Universitetet i Agder.
– Teknologien frigjør tid fra det rutinepregede og gir rom for å styrke de menneskelige kvalitetene i yrket.
Rapporten bygger på flere studier, først og fremst fra amerikanske data. Ifølge Almega kan to av tre yrker delvis erstattes av KI i dag eller i nær framtid.
Goodwin understreker at KI er svært kapabel når det gjelder analyse, struktur og rutinearbeid – men har klare begrensninger:
– KI sliter med sosiale ferdigheter, skjønnsutøvelse og ansvar i komplekse og uforutsigbare situasjoner, sier han.
Professoren mener dette er sentralt i sykepleie:
– Yrket handler om mer enn rutiner. Det handler om omsorg, om å tolke pasienters behov, kommunisere med pårørende og håndtere kriser – oppgaver KI har store problemer med å mestre, skriver han i en e-post.


Kvinner og høyt utdannede mest eksponert
Rapporten viser at kvinner er mer utsatt for KI-påvirkning enn menn. Og personer med høyere utdanning påvirkes mer enn de med kortere utdanning.
Yrker som krever både høy utdanning og gode sosiale ferdigheter, ofte kombinert med ansvar og kreativitet, vil kunne dra særlig nytte av teknologien. I helsesektoren er den menneskelige kontakten og evnen til å takle det uventede fortsatt avgjørende.
– Flere jobber, ikke færre
I yrker med ansvar for liv og helse er det en sosial norm om at det er et menneske som skal ta beslutningene, understreker Fredrik Östbom i Almega. Han tror KI blir et verktøy som lar oss jobbe raskere og bedre – ikke et som fjerner jobber.
– Jobbene vil endres, men ikke nødvendigvis forsvinne. I mange tilfeller kan det bli flere av dem, tror Östbom. Det skriver han i en artikkel på Almegas nettsider.
Fremtiden ifølge professoren
KI-professor Morten Goodwin påpeker at ingen vet nøyaktig hvordan teknologien vil utvikle seg.
– Men vi vet at mange yrker, inkludert sykepleie, vil endres dramatisk.
Allerede i dag kan språkmodeller svare godt på medisinske spørsmål og støtte kliniske vurderinger.
– Snart kan KI overvåke pasienter i sanntid og varsle om avvik – men det vil fortsatt være helsepersonell som tar de endelige beslutningene, mener Goodwin.
0 Kommentarer