fbpx Norge vurderer lungekreftsjekk for 1,85 millioner Hopp til hovedinnhold

Norge vurderer lungekreftsjekk for 1,85 millioner

bildet viser en CT-undersøkelse

Helseeksperter vil tilby alle i alderen 50 til 79 år en risikovurdering for lungekreft. Av disse vil trolig 50 000 bli screenet for den svært dødelige kreften.

Helsedirektoratet er gang med å utrede screening mot lungekreft. Det er den kreftformen som tar flest liv, og den nest hyppigste hos både menn og kvinner i Norge.

Rapporten med anbefalingene fra ekspertgruppa ble lagt ut tirsdag.

– Nå skal vi se nærmere på rapporten og ta fatt på videre utredningsarbeid, inkludert helseøkonomiske analyser, før vi leverer en endelig anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet, sier divisjonsdirektør Hilde Myhren i Helsedirektoratet i en pressemelding.

Stort omfang

Alle personer i Norge i alderen 50–79 år inviteres til risikovurdering for å avgjøre videre invitasjon til en screeningundersøkelse. Det innebærer at rundt 1,85 millioner personer inviteres til risikovurdering.

Av disse er det forventet at rundt 50 000 vil oppfylle kriteriene for å bli invitert til screening. Screeningen blir en lavdose CT.

Om lag åtte av ti lungekrefttilfeller skyldes røyking av tobakk. I tillegg til screeningen vil ekspertgruppa gi nåværende røykere i aldersgruppen tilbud om røykeavvenning, uavhengig av risikonivå.

Rundt 10 prosent av lungekrefttilfellene oppstår hos aldri-røykere. Risikovurdering vil kunne bidra til at andre risikofaktorer avdekkes, slik at screening gjennomføres.

I 2023 ble det registrert 3319 nye tilfeller av lungekreft. Totalt 2141 døde av sykdommen. Tallene for 2024 er ikke klare ennå.

Bevist effekt

Utredning av screeningprogram mot lungekreft har pågått i mange år. Det er grundig bevist at screening har en betydelig effekt, fordi lungekreft sjelden gir symptomer i tidlig fase. Ved å tilby screening vil man kunne oppdage sykdom tidlig og bedre prognosen.

Arbeidsgruppa anslår at nasjonal lungekreftscreening i Norge vil resultere i en reduksjon av lungekreftdødsfall på om lag 20–25 prosent årlig i den gruppa som får tilbudet.

Nå skal forslaget vurderes. Fordeler og ulemper skal gjennomgås og analyseres. Innen slutten av 2025 skal Helsedirektoratet utarbeide en rapport med beslutningsgrunnlag og anbefaling om eventuell innføring.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse