Antallet diabetesrammede øker på verdensbasis, viser forskning
Andelen voksne som har diabetes over hele verden har doblet seg i løpet av de siste 30 årene, og de største økningene skjer i lavinntektsland, ifølge en studie.
Den alvorlige helsetilstanden rammet rundt 14 prosent av alle voksne over hele verden i 2022, sammenlignet med 7 prosent i 1990, ifølge den nye studien i tidsskriftet The Lancet.
Tatt verdens voksende befolkning i betraktning, anslår forskerne bak studien at mer enn 800 millioner mennesker nå er diabetikere, sammenlignet med mindre enn 200 millioner i 1990.
Disse tallene inkluderer begge hovedtypene av diabetes. Type 1 rammer pasienter fra ung alder og er vanskeligere å behandle da den er forårsaket av insulinmangel. Type 2 rammer hovedsakelig middelaldrende eller eldre mennesker som mister sin følsomhet for insulin.
Store variasjoner
Bak de globale tallene er det store variasjoner fra land til land, ifølge studien.
Andelen diabetesrammede har holdt seg stabil eller falt i noen høyinntektsland, som Japan, Canada og land i Vest-Europa som Frankrike og Danmark.
– Byrden av både diabetes og ubehandlet diabetes bæres i økende grad av lavinntektsland og mellominntektsland, heter det i studien.
For eksempel er nesten en tredel av kvinnene i Pakistan nå diabetikere, sammenlignet med mindre enn en tidel i 1990.
Forskjellene øker
Forskerne legger vekt på at fedme er en viktig påvirkningsfaktor for diabetes type 2, og det samme gjelder et usunt kosthold.
Forskjellene i hvordan diabetes blir behandlet i rikere og fattigere land øker også, ifølge studien.
Tre av fem diabetikere over 30 år med diabetes – 445 millioner voksne – fikk ikke behandling for diabetes i 2022, estimerer forskerne. India alene var hjemsted for nesten en tredel av de tilfellene.
I land i Afrika sør for Sahara fikk bare 5 til 10 prosent av diabetikere behandling i 2022, heter det i studien.
0 Kommentarer