fbpx Nå er sykepleierne i Røyrvik kommune de best betalte i Norge som gruppe Hopp til hovedinnhold

Nå er sykepleierne i Røyrvik kommune de best betalte i Norge som gruppe

Bilde av helseansatte i Røyrvik kommune

Sykepleierne i Røyrvik kommune jubler. Tirsdag kveld stemte kommunestyret enstemmig gjennom et vedtak som gir hver av dem historiens største lønnsløft.

De seks fast ansatte sykepleierstillinger i Røyrvik kommune går opp rundt 200 000 i lønn. 

Ifølge forhandlingsavdelingen i Norsk Sykepleierforbund har ingen tidligere fått et så høyt lønnsløft. De mener også at ansatte sykepleiere i Røyrvik er de best betalte i Norge som gruppe.

Kommunen betaler ut tidenes lønnsløft, fordi de må spare penger.

Ja, du leste riktig.

Kommunen har regnet på det og funnet ut at innleide sykepleiere fra vikarbyråer koster dem altfor mye, slik Trønder-Avisa og Sykepleien skrev om i forrige uke.

Lønnen økes for å beholde sykepleierne de har, og for å rekruttere nye sykepleiere. Kommunen skal reduserer forbruket med åtte millioner kroner på vedtaket.

Vedtatt av kommunestyret

På tirsdagskveldens kommunestyremøte vedtok de folkevalgte å gjennomføre lønnspakken for sykepleiere og helsefagarbeidere. 

Forslaget fra ordføreren ble noe omgjort. Fra å bli kalt et tilskudd, så døpes det om til et prøveprosjekt. I premissene ligger det blant annet en begrenset utbetaling ved lang sykemelding.

Det er fire fast ansatte helsefagarbeidere i kommunen. Deres lønn øker med rundt 100 000 i året. Det er seks sykepleiere i faste stillinger i dag. De får 200 000 kroner hver i lønnspålegg. 

Ifølge ordførerens fremlegging i kommunestyret tirsdag kveld, skal ordningen gjelde fra 1. november i 2024 og i tre år fremover. Det skal evalueres etter seks måneder.

– De fast ansatte er veldig positive, forteller tillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF) i kommunen, Tonje Gjersvik.

Nå håper hun på å få stabilitet og flere faste nye ansatte sykepleiere og helsefagarbeidere til kommunen.

– Vi har hatt kjempeflinke vikarer her og håper noen av dem vil bli fast ansatte, foreller Gjersvik.

Vil rekruttere fra vikarbyråene

Kommunens mål er å rekruttere fra blant annet vikarbyråene. 

– Dette er ikke et tiltak for å rekruttere fra nabokommunene, men for å få folk hit langveisfra, sa ordfører Kennet Tømmermo Reitan (Sp) i kommunestyremøtet tirsdag kveld.

– Vi må få fast ansatte som forelsker seg i bygda vår, og det tror jeg vi får til, sa han.

Flere representanter hadde innsigelser, men forslaget ble enstemmig vedtatt.

Røyrvik kommune, hvor det bor i underkant av 500 personer, har i dag 6,2 årsverk helsefagarbeidere og 4,39 årsverk sykepleiere. 

I henhold til bemanningsplanen mangler kommunen:

  • 3 årsverk med sykepleiere
  • 5,9 årsverk med helsefagarbeidere 

På Norsk Sykepleierforbunds fylkeskontor i Trøndelag følger de nøye med.

– Endelig en kommune som innser at det trengs en satsing for å rekruttere og beholde livsnødvendig kompetanse. Det er avgjørende at en legger pengene der en faktisk mangler folk, skriver Kenneth Sandmo Grip i en e-post. Han er NSFs fylkesleder i Trøndelag.

Han sier også at den dagen det er like kritisk å rekruttere eventuelt andre yrkesgrupper, forventer de at markedskreftene også der bidrar til at en legger til rette for et lønnsnivå som rekrutterer. 

Kartellvirksomhet

– Vi merker oss at man i nabokommunene beskriver en kartellvirksomhet der man har hatt samtaler om å holde sykepleierlønna nede. Dette reagerer vi på, og vi er svært kritiske til denne type samarbeid, skriver Grip. 

Grip mener det derfor er positivt at Røyrvik innser at de må gjennomføre tiltak, og dermed lar etterspørselen etter sykepleierkompetanse være førende for både lønns- og arbeidsbetingelsene. 

– Vi kommer til å følge med og håper dette bidrar til at Røyrvik kan levere kvalitativt gode helsetjenester også i årene framover, sier Grip.

– Rustet seg for fremtiden

– Dette er en veldig god nyhet for sykepleierne i Røyrvik, sier nestleder i NSF, Kai Øivind Brenden, som er sikker på at dette vil gjøre det enklere for kommunen å rekruttere sykepleiere.

– Sykepleiere er ikke annerledes enn andre arbeidstakere. De ønsker levelige arbeidsforhold og arbeidstidsordninger og en lønn som står i forhold til ansvar og utdanning. Vi vet også at både underbemanning og tilstrekkelig bemanning er selvforsterkende. Så her har kommunen rustet seg bedre for fremtiden, mener Brenden.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse