fbpx Regjeringen vil myke opp taushetsplikten Hopp til hovedinnhold

Regjeringen vil myke opp taushetsplikten

Bildet viser leger som hvisker

Begrunnelsen er at det skal bli lettere for helsepersonell å få opplysninger om pasientene slik at behandlingen blir tryggere.

Regjeringen sendte i dag ut et forslag på høring om å endre lovverket rundt taushetsplikten.

Inn i fremtiden

– Samlet er dette forslag som gjør at vår felles helsetjeneste tar et viktig steg inn i fremtiden. Vi trenger et regelverk som sikrer at nødvendige helseopplysninger er lettere tilgjengelig. Det gir bedre behandling av pasientene, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, i en pressemelding.

Her er forslagene regjeringen kommer med:

  • Lovfesting av at helsepersonell kan få direkte tilgang til relevante og nødvendige helseopplysninger i journalsystemet til andre virksomheter. 
  • Hvis en lege ønsker å motta en opplysning, skal legen selv vurdere om tilgjengeliggjøring av opplysningene oppfyller lovens krav for å yte helsehjelp til pasienten. I dag er det helsepersonellet som har ansvar for opplysningene som må vurdere dette. 
  • En enklere og større rett til å bruke opplysninger om andre pasienter i behandlingen av egne pasienter. Alt autorisert helsepersonell skal få mulighet til dette, ikke bare utpekte leger og tannleger som i dag. 
  • Når man logger en opplysning, skal det også være informasjon om hvilke opplysninger som er gjort tilgjengelig. I dag er det bare krav om tidsrom, hvem som har fått tilgang, og grunnlaget for hvorfor opplysningen har blitt gjort tilgjengelig. 
  • Noen bestemmelser blir flyttet mellom ulike lover og slått sammen, fordi de passer sammen ut fra lovens formål. For eksempel er det foreslått å samle bestemmelsene om virksomhetsansvar i pasientjournalloven og helsepersonellets ansvar i helsepersonelloven.

Enklere informasjonsflyt skal gi bedre behandling

Helseminister Vestre mener dette er viktige endringer å få på plass.

– For eksempel vil en sykepleier på en sengepost kunne ha behov for opplysninger fra sykehus der pasienten tidligere har vært. Det kan være opplysninger om hvordan pasienten reagerer på medisiner, problemer med lavt blodtrykk under operasjon, eller lang oppvåkning ved narkose, skriver regjeringen i pressemeldingen.

Et annet eksempel er en pasient som kommer til legevakt med brystsmerter. Hvis legevakten har direkte tilgang til journalsystemet på sykehuset, kan man raskt hente inn opplysninger om at pasienten nylig ble vurdert og undersøkt i akuttmottaket på sykehuset med negative funn ved utredning for hjerteinfarkt.

Straffbart å søke opp informasjon uten grunn

– Vi foreslår også å åpne opp for at den enkelte pasient og bruker i større grad skal få bestemme når og for hvem helseopplysninger skal bli gjort tilgjengelig. Det skal også være enkelt å få innsyn i hvem som har hatt tilgang til dine helseopplysninger, sier Vestre.

Søk på helseopplysninger som ikke har hjemmel i lov skal fremdeles være forbudt og straffbart, og det vil kunne tas ut påtale.

Regjeringen foreslår i tillegg at dataansvaret for den nasjonale ordningen for oppbevaring av pasientjournaler ved overdragelse og opphør av virksomhet, flyttes fra Helsedirektoratet til Riksarkivaren.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse