fbpx Kunstig intelligens kan gi eldre mennesker en bedre alderdom Hopp til hovedinnhold

Kunstig intelligens kan gi eldre mennesker en bedre alderdom

Bildet viser Jon-Aril Johannessen

Flere undersøkelser viser at KI vil få positiv innvirkning på hvordan eldre mennesker opplever sin alderdom. 

Hvorfor det er så viktig med forskning på KI (kunstig intelligens) og den eldre befolkningen, kan vises i form av noen helt enkle tall. Bare for USAs vedkommende vil antallet av eldre fra 65+ i 2060 være rundt 98 millioner. I gruppen 85+ vil det i 2040 være cirka 14,6 millioner. 

En undersøkelse fra USA i 2018 viste at 52 prosent av alle over 85 år hadde én kronisk lidelse. 26 prosent hadde flere kroniske sykdommer. I tillegg hadde 34 prosent andre lidelser, som dårlig syn, hørselsproblemer og mobilitetsutfordringer. 

Mange muligheter fremover

For den eldre befolkningen vil flere teknologiske løsninger koplet til KI være en mulighet fremover. Jeg nevner sju:

  1. Biologiske markører. Disse kan hjelpe helsepersonell til å stille diagnoser og sikre riktig medisinering.
     
  2. Metodeutvikling. KI kan avdekke medisinske utviklingsforløp hos den enkelte. Disse metodene brukes for å vise når og hvordan man kan og bør gripe inn for å sikre den enkeltes velvære når aldringen blir en utfordring.
     
  3. Skreddersydde medisiner. Den nyeste forskningen viser tegn på at KI kan anvendes når skreddersydde medisiner for den enkelte pasient utvikles.
     
  4. Smart teknologi i hjemmet. De fleste eldre vil sannsynligvis bli i sine hjem så lenge det er mulig. Derfor vil ulike intelligente teknologiske løsninger bli etterspurt fremover. Disse teknologiene kan komme til anvendelse ved rengjøring, bestilling av mat, monitorer som gir lyd når man er utenfor et bestemt bevegelsesmønster, matlagingsteknologier som kan hjelpe den eldre til å føle seg trygg i kjøkkenregionen, lyssetting til ulike tidspunkter, automatiske kaffemaskiner, stemmeaktivisering av enkelte funksjoner, nattlig overvåkning av bevegelse og fysiske tilstander, medisineringsteknologier og så videre.
     
  5. Bærbare medisinske monitorer. Her kan enkle klokker, slik vi ser i blant annet Apple-klokken, utvikle funksjoner for overvåkning av spesifikke variabler hos den enkeltes medisinske tilstand. Samtidig kan man tenke seg at disse teknologiene er direkte koplet til en medisinsk vaktsentral, slik at overskridelse av visse innstilte variabler overvåkes.
     
  6. Kommunikasjonsteknologi. Ved bruk av kommunikasjonsteknologi, som allerede er godt utbygd, kan det å være alene redusere opplevelsen av opplevd ensomhet. Dette har flere undersøkelser vist.
     
  7. Intelligente roboter. Her er det bare kreativiteten som setter grenser for mulighetene. Man kan tenke seg at disse intelligente robotene kan fungere som del av en medisinsk støttefunksjon. Man kan også tenke seg at de i en viss utstrekning kan fungere som en kommunikasjonspartner. Flere undersøkelser, blant annet i Japan, har vist at både fysiske, mentale og sosiale utfordringer kan avhjelpes med disse intelligente robotene, til nytte for både eldre og for samfunnet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse