fbpx Flere ber om høyere lønn ved nyansettelse Hopp til hovedinnhold

Flere ber om høyere lønn ved nyansettelse

bildet viser helsepersonell i korridor

NSFs medlemsundersøkelse viser at flere enn før ber om høyere lønn ved nyansettelse. Nesten sju av ti får hele eller deler av lønnskravet gjennom, men færre enn før får alt de ber om.

Siden 2019 har antallet som krever høyere lønn når de skifter jobb eller blir nyansatt som sykepleier gått oppover. Det viser Norsk Sykepleierforbunds (NSF) medlemsundersøkelse fra 2024.

Fakta
NSFs medlemsundersøkelse 2024:
  • 86 478 medlemmer av Norsk Sykepleierforbund (NSF) som er nyutdannet eller som står i jobb fikk tilsendt undersøkelsen (ikke studenter eller pensjonister).
  • 16 532 har svart, det er en svarprosent på drøyt 19 prosent.

Fra 39 til 47 prosent

I 2019 krevde 39 prosent høyere lønn og i 2020 var det en liten dupp til 35 prosent, mens i 2024 var andelen steget til 47 prosent. Det vil si at nesten halvparten benytter muligheten til å forhandle lønn når de skifter stilling eller ansettes på et nytt sted.

– Er det bra, eller kunne tallet ha vært høyere?

– Det er veldig bra at tallet stiger. Undersøkelsen bekrefter at det alltid er viktig å be om høyere lønn ved skifte av eller ny stilling, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder av NSF.



Færre får hele kravet gjennom

I 2019 fikk 46 prosent av dem som ba om høyere lønn ved nyansettelse eller skifte av stilling hele lønnskravet gjennom. I 2024 fikk bare 32 prosent det samme. Hva årsaken til det kan være, har det ikke lykkes Sykepleien å få en kommentar fra Larsen på.


 


Forhandlingsråd

– Hvilke råd har du til den som skal forhandle lønna si opp?

– Først og fremst, be om høyere lønn når du starter i ny jobb. Du har ikke noe å tape på det. Jeg skjønner at noen synes det kan være vanskelig, men det er kun du som kan gjøre det, sier Sverresdatter og fortsetter: 

– Så vil jeg råde medlemmene til å snakke med kollegaer og sine tillitsvalgte, og utforme saklige argumenter. 

– En oversikt fra Sykepleien viser at det også kan lønne seg å ha et åpent sinn om hvor de kan tenke seg å jobbe og bo. Sykepleiermangelen er stor, og konkurransen om arbeidskraften vår er stigende, mener Larsen og legger til: 

– Parallelt så gjør selvfølgelig vi i NSF det vi kan, både i sentrale og lokale forhandlinger med arbeidsgivere og med politisk press mot beslutningstakerne. 

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Teke Mayok

Sykepleier
5 hours 48 min siden

Siste arbeidsoppdrag som vikar for kommunen, spurte jeg å har høyer sats. Egentlig fått plus 50,000kr enn mitt månedlige lønn fra sykehuset.

britt elin fredriksen

Intensiv sykepleier
5 hours 7 min siden

Hva med de som trofast bærer avdelingen etter 20-30-40 år. Vi blir nå forbigått av nyansatte som kan be om høyere lønn. Noen kommer nettopp fordi de kan be om høyere lønn. Motivasjonen er tydelig penger og hvor lenge blir de? Dette er et vanskelig tema, spesielt for oss som er godt voksne. Det å snakke seg opp om penger og lønn er ikke i våre gener.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse