Her har folk jobbet siden 70-tallet: – Det burde forskes på oss
En av tre på medisinsk avdeling på Nordlandssykehuset i Lofoten har vært ansatt i mer enn 14 år. – Vi er rause, gir hverandre en klapp på skulderen og inkluderer nye.
Sykepleieryrket er under press i Norge. I en undersøkelse fra 2021 som ble utført av Sykepleien, svarte 72 prosent av sykepleierne i kommunene at de har vurdert å slutte eller bytte arbeidsplass.
Det er ikke tilfelle ved medisinsk avdeling ved Nordlandssykehuset Lofoten på Gravdal. Av en stab på rundt 50 har 18 av dem stått mer enn 14 år i jobben.
– Den med lengst fartstid har vært ved avdelingen siden 1978, sier enhetsleder Monica Korneliussen, som har lederansvar for sykepleiere, hjelpepleiere, helsefagarbeidere, lærlinger, elever og studenter.
Selv ble hun ansatt i 1999. Det er 25 år siden.
Frafall andre steder
Lill-Hanne Martinsen ble ansatt som sykepleier ved medisinsk avdeling i januar i 1991.
– Det er en jobb med tidvis stort tempo. Mange sykehus sliter med å holde på sykepleierne. Derfor burde det forskes på oss, sier hun og ler.
Men statistikken lyver ikke. En av fem nyutdannede sykepleiere forlater helsesektoren innen ti år, melder Statistisk sentralbyrå. At fire av fem blir værende, er en mager trøst når eldrebølgen banker på døra.
Også for Nordlandssykehuset som helhet er situasjonen dyster. I fjor meldte Avisa Nordland om massivt frafall av sykepleiere ved Nordlandssykehusets avdeling i Bodø og Vesterålen.
Roser miljøet
Tallene står i skarp kontrast til situasjonen ved Medisinsk avdeling i Lofoten.
– Vi er unike, ser Lill-Hanne Martinsen.
– Hva er oppskriften?
– Jeg tror det er arbeidsmiljøet. De som har vært her lenge, gir en trygghet i staben. Dessuten føler jeg at jeg blir hørt av ledelsen, sier hun.
Får nettverk på jobb
Inga Johansen er enig.
– Jeg har alltid følt at arbeidsplassen her har lagt til rette for at jeg har kunnet utvikle og videreutdanne meg. Jeg har valgt å bli værende her fordi jeg føler at vi spiller hverandre gode. Vi er rause, gir hverandre en klapp på skulderen og inkluderer nye, sier Johansen
Hun selv ble utplassert ved avdelingen for 40 år siden. Året etter ble hun fast ansatt.
– Som en ansatt her sa: «Jobben er min andre familie.» Vi blir godt kjent med hverandre. Jeg føler at jeg har et stort nettverk gjennom jobben, sier Lill-Hanne Martinsen og legger til med et smil:
– Nå skryter vi veldig av oss selv. Men det har vi rett til å gjøre også.
Ønsker nye velkommen
Så godt trives de ansatte på medisinsk avdeling at de ikke vil slutte å jobbe selv om de går av med pensjon.
– Den eldste som tar ekstravakter her, er 73 år, sier Monica Korneliussen.
Trivselen synes å være på topp også i andre enden av aldersskalaen. I fjor høst meldte Lofotposten om babyboom ved medisinsk avdeling:
Babyboomen ga utfordringer, og fremdeles er det ledige jobber ved avdelingen. Men takket være tidligere ansatte som tar ekstravakter, og at de ansatte strekker seg litt ekstra, går vaktturnusen opp.
Korneliussen ønsker imidlertid nye krefter velkommen. For med tid og stunder trenger selv de flittige sykepleierhendene ved medisinsk avdeling hvile.
Fagforbundet: – De gjør noe rett
Leder for Fagforbundets yrkesseksjon helse og sosial, Iren Luther, blir imponert når hun hører antall ansatte som har stått lenge i jobb ved avdelingen på Gravdal.
– Jeg kjenner ikke godt til sykehuset og må uttale meg på generelt grunnlag. Men det høres helt fantastisk flott ut. Det er tydelig at de gjør noe rett, sier hun.
Luther viser til at det har blitt forsket mye på hva som gjør at ansatte orker å stå lenge i jobb.
– Faglig utvikling, gode kollegaer og arbeidsmiljø står sentralt. Det fordrer at man har gode ledere som tar grep, og sørger for godt samspill i avdelingen. Jeg tipper at det er tilfelle ved denne avdelingen, sier hun.
Artikkelen sto først på trykk i Lofotposten 20. juni 2024.
1 Kommentarer
Hanne Sofie Ramstad Andreasson
,Det er både godt gjort og viktig for arbeidsplassen å ivareta sine ansatte over tid. Nyfødt intensiv NLSH, Bodø, er i dag berammet til 10 pasientplasser; 4 for intensiv behandling og 6 for intermediære pasienter. Det er i dag bortimot 50 personer i arbeid på Nyfødt intensiv, fordelt på 33,9 stillinger. Av disse har 27 pleiere minst 10 års ansiennitet, og 18 pleiere har 20 år eller lengre(!) fartstid på denne enheten. Det vitner om et sterkt engasjement for faget og landsdelens minste pasienter, et godt arbeidsmiljø og spennende arbeidsoppgaver!