fbpx OUS vil utdanne helsefagarbeidere i intensivpleie Hopp til hovedinnhold

OUS vil utdanne helsefagarbeidere i intensivpleie

Intensivsykepleiere skal brukes til det de kan aller best. – Oppgavedelingsprosjektet er helt nødvendig, sier lederen og intensivsykepleieren Mons Sjöberg ved Oslo Universitetssykehus (OUS).

Det kommer til å være mangel på sykepleiere, spesialsykepleiere og helsefagarbeidere også i årene framover. Intensivpleie for helsefagarbeidere løser ikke alle utfordringer OUS har, men kan løse noen, står det på OUS intranettsider.

En satsing er å gi helsefagarbeidere videreutdanning i intensivpleie. 

– Vi trenger å bruke intensivsykepleiernes kompetanse til det de kan aller best, og der de må være, nemlig pasientnært. For å få dette til er det viktig at vi også bruker andre profesjoner med deres kompetanse der de er best egnet, sier Mons Sjöberg, avdelingsleder ved avdeling for postoperativ- og intensivsykepleie ved Oslo universitetssykehus.

Intensivsykepleieren Mons Sjöberg ble intervjuet i Sykepleien sist vinter om sparetiltak:

Avdelingen Mons Sjöberg leder består av ti seksjoner fordelt på fire sykehus: Ullevål, Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Aker. Totalt er de rundt 650 sykepleiere.

Nå har de oppgavedeling på agendaen. Derfor er to helsefagarbeidere allerede på plass på akuttklinikken.

– Begge disse jobber allerede på intensiv, også med pasientnært arbeid. Målet er at denne utdanningen, sammen med interne kompetanseprogrammer, skal gi fullverdige klinisk ansatte i intensivseksjonene våre, sier Charlotte Leegaard Kristiansen, prosjektleder for dette arbeidet i Avdeling for postoperativ- og intensivsykepleie (POINT).

Inngått avtale om utdanning

Ved utdanningen i Fagskolen i Viken har OUS to helsefagarbeidere som starter opp nå til høsten. Denne utdanningen har 30 plasser og har stor pågang. OUS har 13 helsefagarbeiderlærlinger på sykehuset, målet er å ansette 20 nye hvert år.

OUS har også inngått en avtale med Fagskolen i Oslo om å utdanne helsefagarbeiderne i intensivpleie. Men denne er antakelig ikke klar før i 2027. 

Utdanningen vil gi dem spisskompetanse i grunnleggende kunnskap om anatomi, fysiologi og sykdomslære med særlig relevans rettet mot akutt og kritisk sykdom, ifølge intranettet til OUS.

Alle skal med

I klinikkene jobbes det nå med spørsmålet om hvem som kan bidra med kompetanse til å utføre de oppgavene intensivsykepleiere ikke må gjøre. Det kan være sykepleiere, fysioterapeuter, sosionomer eller helsefagarbeidere.

Alle disse er nyttige i teamet rundt pasienten.

– Nå jobber vi med konkretiseringen av dette og med utvikling av kompetanseplaner for nye profesjonsgrupper i intensivavdelingene. Samtidig må vi pilotere bruken av disse ressursene hos oss og gjøre oss noen erfaringer med å jobbe på andre måter, sier Sjöberg.

NSF: – Viktig at de kommer i tillegg og ikke istedenfor

Torunn Larssen Hansen, som er fagleder for intensivsykepleierne i Norsk Sykepleierforbund (NSF), mener også at det er viktig å se på oppgaver andre yrkesgrupper i helsetjenestene kan bistå med.

– Det som er viktig for oss, er at ansvaret for intensivpasienten ligger hos intensivsykepleieren, og at helsefagarbeideren kommer i tillegg til og ikke istedenfor, skriver Hansen i en e-post til Sykepleien.

– De vil dermed kunne avlaste intensivsykepleiere, slik at de kan fokusere på oppgaver som krever spesialisert kompetanse på sykepleiernivå.

Hun skriver også at i funksjons- og ansvarsbeskrivelsen fra Fagplanen for intensivpleie ved Fagskolen i Viken, står det at helsefagarbeideren med en slik spisskompetanse kan inngå i team og være delaktig i arbeidet med intensiv- og overvåkningspasienter. 

– I det interregionale arbeidet med intensivkapasitet, var det konsensus om at det minimum skulle være sykepleier som skulle ha ansvar for intensivpasienten, og at det helst skulle være intensivsykepleier, mener Hansen i NSF.

 

Fakta
Ti seksjoner på OUS

VIS MINDRE

Postoperative seksjoner

Hovedtyngden av pasienter på disse seksjonene er nyopererte pasienter som trenger overvåkning før de kan bli overflyttet til en sengepost. Liggetiden er ofte kort.

Avdelingens fire postoperative seksjoner er:

Intensivseksjoner

På avdelingens seks intensivseksjoner er det akutt kritisk syke eller skadede fra hele landet, både voksne og barn.

Pasientene blir kontinuerlig overvåket av sykepleiere, og det er omfattende bruk av avansert medisinsk teknisk utstyr.

Avdelingens seks intensivseksjoner er:

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Margrethe Væver

91759580
3 days 3 hours siden

Enig m Torunn Hansen i at det må være intensivsykepleieren som har ansvaret for intensivpasienten . Utdanne enda flere intensivsykepleirere enn pr idag .

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse