OUS vil utdanne helsefagarbeidere i intensivpleie
Intensivsykepleiere skal brukes til det de kan aller best. – Oppgavedelingsprosjektet er helt nødvendig, sier lederen og intensivsykepleieren Mons Sjöberg ved Oslo Universitetssykehus (OUS).
Det kommer til å være mangel på sykepleiere, spesialsykepleiere og helsefagarbeidere også i årene framover. Intensivpleie for helsefagarbeidere løser ikke alle utfordringer OUS har, men kan løse noen, står det på OUS intranettsider.
En satsing er å gi helsefagarbeidere videreutdanning i intensivpleie.
– Vi trenger å bruke intensivsykepleiernes kompetanse til det de kan aller best, og der de må være, nemlig pasientnært. For å få dette til er det viktig at vi også bruker andre profesjoner med deres kompetanse der de er best egnet, sier Mons Sjöberg, avdelingsleder ved avdeling for postoperativ- og intensivsykepleie ved Oslo universitetssykehus.
Intensivsykepleieren Mons Sjöberg ble intervjuet i Sykepleien sist vinter om sparetiltak:
Avdelingen Mons Sjöberg leder består av ti seksjoner fordelt på fire sykehus: Ullevål, Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Aker. Totalt er de rundt 650 sykepleiere.
Nå har de oppgavedeling på agendaen. Derfor er to helsefagarbeidere allerede på plass på akuttklinikken.
– Begge disse jobber allerede på intensiv, også med pasientnært arbeid. Målet er at denne utdanningen, sammen med interne kompetanseprogrammer, skal gi fullverdige klinisk ansatte i intensivseksjonene våre, sier Charlotte Leegaard Kristiansen, prosjektleder for dette arbeidet i Avdeling for postoperativ- og intensivsykepleie (POINT).
Inngått avtale om utdanning
Ved utdanningen i Fagskolen i Viken har OUS to helsefagarbeidere som starter opp nå til høsten. Denne utdanningen har 30 plasser og har stor pågang. OUS har 13 helsefagarbeiderlærlinger på sykehuset, målet er å ansette 20 nye hvert år.
OUS har også inngått en avtale med Fagskolen i Oslo om å utdanne helsefagarbeiderne i intensivpleie. Men denne er antakelig ikke klar før i 2027.
Utdanningen vil gi dem spisskompetanse i grunnleggende kunnskap om anatomi, fysiologi og sykdomslære med særlig relevans rettet mot akutt og kritisk sykdom, ifølge intranettet til OUS.
Alle skal med
I klinikkene jobbes det nå med spørsmålet om hvem som kan bidra med kompetanse til å utføre de oppgavene intensivsykepleiere ikke må gjøre. Det kan være sykepleiere, fysioterapeuter, sosionomer eller helsefagarbeidere.
Alle disse er nyttige i teamet rundt pasienten.
– Nå jobber vi med konkretiseringen av dette og med utvikling av kompetanseplaner for nye profesjonsgrupper i intensivavdelingene. Samtidig må vi pilotere bruken av disse ressursene hos oss og gjøre oss noen erfaringer med å jobbe på andre måter, sier Sjöberg.
NSF: – Viktig at de kommer i tillegg og ikke istedenfor
Torunn Larssen Hansen, som er fagleder for intensivsykepleierne i Norsk Sykepleierforbund (NSF), mener også at det er viktig å se på oppgaver andre yrkesgrupper i helsetjenestene kan bistå med.
– Det som er viktig for oss, er at ansvaret for intensivpasienten ligger hos intensivsykepleieren, og at helsefagarbeideren kommer i tillegg til og ikke istedenfor, skriver Hansen i en e-post til Sykepleien.
– De vil dermed kunne avlaste intensivsykepleiere, slik at de kan fokusere på oppgaver som krever spesialisert kompetanse på sykepleiernivå.
Hun skriver også at i funksjons- og ansvarsbeskrivelsen fra Fagplanen for intensivpleie ved Fagskolen i Viken, står det at helsefagarbeideren med en slik spisskompetanse kan inngå i team og være delaktig i arbeidet med intensiv- og overvåkningspasienter.
– I det interregionale arbeidet med intensivkapasitet, var det konsensus om at det minimum skulle være sykepleier som skulle ha ansvar for intensivpasienten, og at det helst skulle være intensivsykepleier, mener Hansen i NSF.
1 Kommentarer
Margrethe Væver
,Enig m Torunn Hansen i at det må være intensivsykepleieren som har ansvaret for intensivpasienten . Utdanne enda flere intensivsykepleirere enn pr idag .