fbpx Mangler arbeidstøy: – Vi holder på å fryse oss i hjel Hopp til hovedinnhold

Mangler arbeidstøy: – Vi holder på å fryse oss i hjel

Bilde av Tina Nordmo og Mari-Ann Benonisen

Menn i teknisk etat får dekket alt arbeidstøy, det gjør ikke de ansatte i hjemmetjenesten. – Det er en systematisk forskjellsbehandling, mener nestleder i Troms og Finnmark NSF, Mari-Ann Benonisen.

Hvordan de kommunale arbeidsgiverne sørger for at helsepersonell er skodd for jobben de skal gjøre, varierer stort. Det har Sykepleien skrevet flere artikler om de siste årene.

 

Lovverket diskriminerer

De siste årene har flere sykepleiere og helsefagarbeidere i hjemmetjenesten stått frem og krevd at kommunen kler dem opp på samme måte som kollegaene i mannsdominerte etater. Men, sykepleiernes krav må behandles av kommunepolitikerne. 

– I tillegg skal budsjett vurderes og det må gjerne inn i handlings- og økonomiplan. Dette kan ta tid. Det kan med andre ord gå både år og dag å effektuere et vedtak, imens går ansatte og fryser, sier nestleder i Troms og Finnmark NSF, Mari-Ann Benonisen. 

– Dypt urettferdig

Med trang økonomi, sliter mange med å få politikerne til å bevilge penger til å kle opp sine helsearbeidere.

Mari-Ann Benonisen har selv sittet i kommunestyret i Tromsø og lagt frem forslag om at de ansatte i hjemmetjenesten skal få arbeidstøy for alle årstider betalt av kommunen.

– Dette har vært en viktig sak for meg lenge, sier Benonisen.

Hun mener det er dypt urettferdig at kommunene forskjellsbehandler.

– Ettersom det er kommunepolitikerne som bestemmer hva de ansatte skal få av arbeidsklær, er det også store forskjeller fra kommune til kommune, sier Benonisen.

Kartla hvordan hjemmetjenesten kler opp de ansatte

Det er en av årsakene til at hun sammen med de andre på fylkeskontoret tok initiativ til å kartlegge hvordan kommunene i Troms og Finnmark kledde opp sine ansatte. Se oppdatert oversikt under:

– Jeg opplever at de yngre er flinkere til å stille krav om klær til arbeidsgiver. Det er jeg glad for. Det er likevel frustrerende at alt skal være en kamp.

Målselv: – Vi holder på å fryse oss i hjel 

Hovedtillitsvalgt i Målselv, Therese Johnsen, forteller at sykepleierne i hjemmetjenesten har fått vinterjakke og fleecejakke.

– Det er de fornøyd med, men de skulle gjerne hatt både lue, votter, vintersko og ullundertøy.

– Vi er ikke fornøyd med klesavtalen vi har i dag, sier sykepleier Tina Nordmo. Hun har jobbet i hjemmesykepleien i Målselv i sju år.

Therese Johnsen benytter anledningen og tar et bilde av Tina Nordmo.

– Vi holder på å fryse oss i hjel, sier Nordmo.

– I nabokommunen, Bardu, får de lue, votter, vintersko og ullundertøy. Det er noe også våre ansatte ønsker seg, sier Johnsen og legger til:

– Det er mye vær her oppe i nord. Uniformene er tynne, så ullundertøy hadde gjort seg.

– Er det nabokonkurranse om hvem som kler de ansatte best?

– Ha-ha. Nei, det er det nok ikke, men det hadde blitt satt pris på om Målselv kunne matche Bardu, sier hun.

– Saken er viktig for alle

Saken om arbeidstøy ble også tatt opp på NSFs landsmøte i november.

– Hva konkluderte landsmøtet med? 

– Jeg er veldig glad for at NSF Troms og Finnmark og NSF Oslo samarbeidet om denne saken. På den måten klarte vi å forankre saken fra nord til sør. Saken er viktig for alle. Vedtaket lyder sånn her, sier Mari-Ann Benonisen, og leser opp:

«NSF skal arbeide for at sykepleiere får fullverdig arbeidsantrekk, verneutstyr og sko tilpasset årstid og arbeidsoppgaver».

– Hvorfor er dette med arbeidstøy så vanskelig å få dekket? 

– Jeg mener bestemt at dette handler om likestilling. Det er en systematisk forskjellsbehandling, og er det noe jeg misliker så er det nettopp forskjellsbehandling, sier hun.

Har informert stortinget

 

Bildet viser Mari-Ann Benonisen, Åshild Østlyngen og Linda Therese Norrie

– Hva mener du bør gjøres? 

– Dette må løftes opp på et høyere politisk nivå, sier hun.

For kort tid siden besøkte hun sammen med resten av ledelsen i Troms og Finnmark Stortingsbenken til Troms og Finnmark på Stortinget.

– Vi tok opp denne saken med dem. Vi i politisk ledelse i NSF Troms og Finnmark forventer derfor at saken blir tatt opp på høyeste hold.

– Burde det være en nasjonal standard slik at det ikke er opp til hver kommune å bestemme arbeidsklær for ansatte i hjemmetjenesten? 

– Det er klart. Det er jo trist å se i media at ansatte fryser på jobb. Dette må jo være noe politikerne på alle nivå både ser og leser om, sier hun.

Benonisen mener vi kan ikke lukke øyne og håpe at dette går over. 

– Tvert imot, klimaendringer vil føre til at vi får mer vær og vind fremover, legger hun til.

Tverrpolitisk sak

– Hvilken minister burde ordne opp her? 

– Saken handler både om kommuneøkonomi, likestilling og at ansatte i hjemmetjenesten skal ha riktig utstyr på jobb. Her må det til et tverrpolitisk samarbeid der flere ministre må jobbe sammen for å finne gode løsninger for fremtiden, sier Benonisen.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Adrian

Sykepleier
10 months siden

Her burde ansatte, med tillitsvalgte og verneombud tatt et møte seg imellom og sammen bestemt å vedta at arbeidsplassen stenges med fare for liv og helse dersom ikke arbeidsgiver skaffer arbeidstøyet de er pålagt å skaffe. Arbeidsgiver er ansvarlig for at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig. Her MÅ dere legge hardt mot hardt, selv om det skaper gnissinger med ledelsen. Frøken flink må settes igjen hjemme.
Eneste grunnen til at dere ikke har klær er fordi dere lar arbeidsgiver slippe billig unna på deres bekostning. Enten klær, ellers så får ikke folk helsetjenester. Få ut fingeren

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse