Landsmøtet har bedt NSF om å få KS til å snu i ammefri-saken
NSF skal arbeide for at retten til minst to timer betalt ammefri, uten innskrenkning og krav om dokumentasjon, skal gjeninnføres i alle tariffområder. Det ble vedtatt på NSFs landsmøte i dag.
Kommunenes arbeidsgiverforening (KS) og Oslo kommune er de eneste tariffområdene hvor rettighetene til betalt ammefri er blitt innskrenket siden henholdsvis 2022 og 2016*) (se faktaboks nederst i saken). Derfor er det nok særlig KS og Oslo kommune som vil merke at NSF har vedtatt det delegat Tonje Lervold fra NSF Trøndelag foreslo til nesten full applaus på NSFs landsmøte.
Hun er helsesykepleier og hovedtillitsvalgt for NSF i Trondheim kommune. Forslaget la hun frem på vegne av hele trøndelagsbenken.
Til sak 15 om «mangfold, inkludering og hindre trakassering og diskriminering», foreslo de følgende kulepunkt:
«NSF skal arbeide for at retten til minst to timer betalt ammefri, uten innskrenkning og krav om dokumentasjon, skal gjeninnføres i alle tariffområder.»
– Ungenes rett til mat er det vesentlige
Fylkesleder Kenneth Sandmo Grip kom opp på talerstolen etter henne og sa de var særlig opptatt av amming i Trøndelag.
– Ikke bare er tariffavtalene ulike, men kollegaers og lederes holdninger til betalt ammefri er heller ikke der de bør være. Vi må huske at det ikke er de ansattes rett til fri som er vesentlig her, men ungenes rett til mat, sa han.
Som Sykepleien har skrevet om i mange saker denne høsten, sliter mange sykepleiere i både kommuner og sykehus med å få den ammefrien de har rett til.
– Vi hovedtillitsvalgte i kommunen får mange henvendelser om det, sier Tonje Lervold.
Flere landsmøtedeltakere støttet forslaget som til slutt ble vedtatt med overveldende flertall.
– Sakene blir avklart når ungen er konfirmert
Rolf André Oxholm er konserntillitsvalgt for Helse Sør-Øst og forbundsstyremedlem, og blant de mange som er glad for vedtaket. Han har tidligere vært tillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus.
– Jeg har vært med på kamper om ammefri som først har blitt avklart når ungen omtrent blir konfirmert. Det er fortvilende at sakene tar så lang tid fordi medlemmene gir opp underveis slik at vi ikke får fulgt opp sakene ordentlig.
Han mener vedtaket forplikter NSF til å jobbe mer intensivt for ammefri.
– Men det er vel først og fremst overfor KS det må jobbes nå?
– Ja, men vedtaket gir også et viktig signal om at ammefri skal prioriteres fremover av NSF.
Forbundsleder vil ikke forskuttere noe
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen er enig i at dette er en viktig sak for NSF.
– Det er en framforhandlet rett som er viktig både for barnet og kvinnen. Landsmøtet var klare på at vi skal fortsette arbeidet med å beskytte denne retten, sier hun.
Da Sykepleien tidligere i høst spurte avdelingsdirektør Hege Mygland i KS om hva som skal til for at KS skal snu og gjeninnføre betalt ammefri når barnet er over ett år, slik det fungerte før, svarte hun:
– Da må en av partene komme med krav om å endre lønnsbestemmelsene og bli et av temaene vi drøfter og forhandler om med partene, tidligst ved vårens hovedoppgjør.
– Vil NSF gjøre det, Larsen?
– Det er vårt nye forbundsstyre som skal jobbe frem NSFs strategi i landsmøteperioden. Her skal de ulike vedtakene fra landsmøtet operasjonaliseres. I tillegg skal det nye forbundsstyret vedta NSFs krav til de ulike tariffområdene.
– Det nye forbundsstyret må få tid til dette viktige arbeidet, og jeg kan derfor ikke forskuttere den behandlingen. Men vi skal selvsagt følge opp denne saken, lover forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.
*) Sykepleien ble gjort oppmerksom på at Oslo kommune fikk innskrenket tariffavtalen i 2016, og la til den opplysningen i etterkant av publisering av saken, i januar 2024.
- Arbeidsmiljøloven gir rett til en time betalt ammefri per dag til barnet er et år. Den som ammer sitt barn har rett til så mye ubetalt ammefri som behøves uten noen øvre aldersgrense.
- NSF har gjort avtaler med arbeidsgiverorganisasjonene som sikrer sykepleiere rett til to timer betalt ammefri. Når barnet er over ett år, varierer de ulike avtalene litt:
- Sykepleiere i Spekter-området (de som jobber på sykehus) har rett til to timer med lønn så lenge de ammer, altså uten noen øvre aldersgrense på barnet.
- Sykepleiere i staten (de fleste jobber i universitets- og høgskolesektoren) har rett til to timer med lønn i barnets to første leveår.
- Sykepleiere i Oslo kommune har rett til to timer med lønn når barnet er under ett år. Når barnet er over ett år, må det nå foreligge «særlige behov», dersom betalt ammefri skal innvilges. Denne innskrenkingen kom i 2016.
- Sykepleiere i KS-området (de som jobber i kommunene) har siden 1984 hatt rett til to timer med lønn mens barnet er under ett år. Er barnet over ett år, får mor betalt ammefri kun «ved særskilt behov hos barnet». Denne innskrenkingen kom i 2022.
- Definisjonen på «særlige behov» eller «særskilt behov» er ikke noe tariffpartene har definert, men behovet må dokumenteres av helsepersonell, for eksempel helsesykepleier eller lege.
- For deltidsansatte med redusert arbeidsdag gjøres en forholdsmessig beregning av lønnet tjenestefri. De får altså mindre enn to timer betalt.
- Vikarer er omfattet av hovedtariffavtalen og dermed bestemmelsen mellom partene om ammefri. Det gjelder også tilkallingsvikarer, hvis de har avtalte vakter.
- Vikarer innleid fra bemanningsforetak har kun rett på ammefri etter arbeidsmiljøloven, ikke etter avtalene mellom partene. Likebehandlingsprinsippet angår kun lønnskompensasjon for utført arbeid, ikke for fravær fra arbeid, som ammefri eller sykefravær.
- Ammefri gjelder også nattevakter.
- Arbeidsgiver kan ikke bestemme når ammefri skal tas, det skal tilpasses barnets behov.
0 Kommentarer