Liland: Derfor stiller jeg til valg som leder for Rådet for sykepleieetikk
Rådet for sykepleieetikk skal være veiviser og pådriver for kloke beslutninger i spørsmål av etisk karakter, i tråd med sykepleiens grunnleggende verdier.
Stramme økonomiske rammer i helsevesenet, sykepleiemangel og dyrtid gjør at sykepleieetikken og våre verdier er under press. Det må gjøres harde prioriteringer, noe som gir tøffe utfordringer som pasienter, pårørende og sykepleiere på vakt kjenner på kroppen.
En viktig oppgave for rådet er å belyse de etiske utfordringene sykepleiere opplever i sin hverdag. Grunnen er at sykepleieetiske utfordringer ofte er knyttet til god pleie og omsorg til pasienter.
Rådet for sykepleieetikk skal være veiviser og pådriver for kloke beslutninger i spørsmål av etisk karakter, i tråd med sykepleiens grunnleggende verdier. Etter 35 år som sykepleier/intensivsykepleier i klinikk, og som medlem av Rådet for sykepleieetikk i åtte år, er jeg klar for å stille som kandidat til ledervervet.
Vil argumentere, fremme og formidle sykepleieetiske verdier
Å være leder for rådet innebærer blant annet å legge til rette for et trygt miljø for meningsutveksling og diskusjon innad i rådet. Vi må våge å fremme ulike syn for å få gode debatter. For at rådet skal kunne være veiviser og rådgiver, må vi ha rom for refleksjon og diskusjon – alltid med solid forankring i sykepleiens grunnleggende verdier.
Jeg ønsker å bygge på rådsmedlemmenes brede kompetanse slik at vi kan delta i samfunnsdebatten – med kronikker, meningsinnlegg, podkast og så videre. Enkeltmedlemmene i rådet har ulik erfaringsbakgrunn og kompetanse, og det er den samlede erfaringen og kompetansen som er rådets styrke.
Høyt arbeidspress må vi som jobber i helsevesenet, leve med og forholde oss til. Hverdagens etiske utfordringer må vi håndtere. Det er derfor viktig at sykepleiere kan sykepleieetikk, for eksempelvis å kunne bidra aktivt inn i diskusjoner som behandlingsnivå, bidra i refleksjon over handlingsalternativer og bidra til at det gjøres kloke valg.
Rådet må ha en utadrettet virksomhet og jobbe for bevisstgjøring omkring sykepleieverdiene blant sykepleieledere, høyskolelektorer, sykepleiere og studenter. I situasjoner der vi selv opplever å være pasient eller pårørende, vet vi godt hva vi ønsker av god pleie og omsorg for oss selv og våre nærmeste.
I den profesjonelle sykepleierollen må vi ikke bare kunne sykepleie. Vi må også kunne sette ord på hva sykepleie er. Derfor må vi ta i bruk det etiske språket i arbeidshverdagen og i det offentlige ordskiftet. Vi kan alle bli bedre til å argumentere, til å fremme og til å formidle de sykepleieetiske verdiene ut til de som treffer beslutninger.
Rådet skal delta aktivt
Rådet skal være en samarbeidspartner for Norsk Sykepleierforbund (NSF), og vi skal bidra med høringsuttalelser i saker av etisk karakter. Vi skal også opprettholde vårt selvstendige ståsted.
Rådet for sykepleieetikk skal være et synlig råd som deltar aktivt i den offentlige debatten om helsevesenets vilkår og utfordringer fremover. Sykepleieverdiene må også settes ord på, tydeliggjøres og synliggjøres.
Min erfaring som intensivsykepleier ved Ahus gjennom mange år har i tillegg til de «vanlige» etiske problemstillingene knyttet til intensivbehandling, gitt meg god ballast i praktisk etikkarbeid. Jeg har blant annet fått bidra til oppstart av tverrfaglig ressursgruppe med fokus på etiske problemstillinger knyttet til intensivbehandling, og jeg har vært medlem av klinisk etisk komité ved Ahus.
De siste årene jeg jobbet ved intensivavdelingen ved Ahus, var preget av covid-19-pandemien. Det ble en hverdag der vi ble kjent med mangelfull beredskap og med hard prioritering av ressurser. De etiske prinsippene som ikke-skade og velgjørenhet ble satt på prøve når vi skulle ta hensyn til smittefare ved besøk i intensivavdelingen.
I kjølvannet av pandemien ble det også økt oppmerksomhet i samfunnet på spennet i dette etiske dilemmaet: hva gjør vi når vi skal beskytte utsatte grupper mot smitte og når dette går ut over livskvalitet og omsorg for andre?
Det siste halvannet året har jeg gått tilbake til røttene og jobber nå som intensivsykepleier ved en liten intensivavdeling ved UNN Narvik. Her er det også utfordringer, som for eksempel beredskap i distriktene.
Jeg stiller til valg som leder for Rådet for sykepleieetikk fordi jeg har et sterkt engasjement for sykepleieetiske problemstillinger. Gjennom et langt yrkesliv som intensivsykepleier og som mangeårig medlem av rådet, har jeg opparbeidet kunnskap, erfaring og kompetanse som vil være nyttig for rådets arbeid fremover.
Godt valg!
0 Kommentarer