Færre strøk på anatomieksamen med ny læringsmetode
Studenter med lavere snittkarakterer fra videregående skole løftet seg mest.
Om to måneder skal flere tusen sykepleierstudenter opp til eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Strykprosenten er høy. I fjor strøk 25 prosent av sykepleierstudentene.
Vil hjelpe sykepleierstudentene
Magnus Ingebrigtsen tar doktorgrad i psykologi ved UiT Norges arktiske universitet. Tema for doktorgraden er hukommelse og læringspsykologi.
– Jeg ville undersøke hvordan vi kunne hjelpe studenter til å ta i bruk de mest effektive læringsteknikkene, og om disse teknikkene kunne hjelpe sykepleierstudentene på denne eksamenen, sier han.
Khrono skrev om saken først.
Fikk hjelp av fysiolog
Magnus Ingebrigtsen allierte seg med førsteamanuensis i fysiologi, Åshild Odden Miland. Sammen laget de 1478 spørsmål som dekker alle læringsmål sykepleierstudentene skal kunne til eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Miland og Ingebrigtsen la deretter inn spørsmålene i appen Anki.
– Appen kan fritt brukes til å lære alt mulig. Sønnen min på seks år bruker den for å lære bokstavene, mens andre bruker den for å lære nye språk. Nå kan sykepleiere som vil forberede seg til årets anatomieksamen, også enkelt bruke den, sier Ingebrigtsen til Sykepleien.
Inviterte 1400 sykepleierstudenter
For å se om appen hadde positiv læringseffekt, inviterte Ingebrigtsen og Miland i høsten 2021. 1400 studenter fra hele landet til å delta i et prosjekt. Studentene ble delt i to grupper. Den ene gruppen studerte som vanlig, den andre brukte Anki.
Anki hjelper studentene til å øve på spørsmålene gjennom hele semesteret. Spørsmålene fordeles og gjentas slik at studentene skal glemme minst mulig.
Klarer de for eksempel ikke å svare på hva homeostase er, eller oppgir at spørsmålet var vanskelig, vil telefonen deres plinge om ti minutter. Da kan de prøve på nytt. Spørsmålet vil deretter dukke opp hyppigere eller sjeldnere, basert på om studentene svarer at det var lett eller vanskelig å svare på det.
Strykprosenten sterkt redusert
Ingebrigtsen sier hukommelsesforskning viser at slike repetisjoner er nyttigere enn pugging.
– Hva ble resultatet?
– Nesten tre ganger så mange fikk A av dem som brukte Anki, sammenliknet med dem som ikke gjorde det. I tillegg ble strykprosenten redusert til nesten en tredel.
Ingebrigtsen er imidlertid forsiktig med å «blåse» opp resultatene.
– Vi har bare kvasieksperimentelle data. Vi har derfor ingen garanti for at resultatene vil være like gode om samtlige sykepleierstudenter tar i bruk appen.
Men skulle det være tilfellet, kan det ifølge Ingebrigtsen føre til at i beste fall 500 færre studenter stryker på eksamen.
Et annet interessant funn, ifølge Ingebrigtsen, var at de som hadde lavere snittkarakterer fra videregående, løftet seg mest.
– Vanligvis gjør «flinkiser» med høye karakterer fra videregående og realfag det best på denne eksamenen, sier han.
Noe for deg?
Slik kan det se ut:
Anki er gratis i nettleser på PC og Mac. Appen er også gratis på Android-telefoner. Å bruke appen på iphone koster en engangssum på cirka 300 kroner i Appstore, opplyser Ingebrigtsen.
Magnus Ingebrigtsen har laget oppskrift for hvordan du raskt kommer i gang med Anki. (Se faktaboks under)
1 Kommentarer
Wenche
,Er det flere som har prøvd å laste ned men fått 403 forbidden når man skal laste den kortene?