NSF vil beholde Ukom og endre meldesystemet
Dersom Ukom legges under Helsetilsynet, frykter Norsk Sykepleierforbund det vil virke mot sin hensikt, kneble ansatte og undertrykke meldekulturen.
Regjeringen sendte tidligere i år Varselutvalgets rapport ut på høring. Torsdag denne uken går høringsfristen ut. NSF har levert sitt høringssvar.
– NSF støtter flere av de konkrete anbefalingene fullt ut, men vi er også kritiske til noen av de foreslåtte tiltakene, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.
Vil beholde Ukom
Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) blir foreslått nedlagt i sin nåværende form. I rapporten foreslår Varselutvalget at Ukom slås sammen med Helsetilsynet.
Dette er noe Ukom selv mener er en dårlig idé.
Les også – Ukom må styrkes, ikke avvikles
NSF er langt på vei enig med Ukom i dette.
– Et organ som kan operere uavhengig og sanksjonsfritt, er svært viktig for kvalitets- og pasientsikkerhetsarbeidet i sektoren. Slik forslaget ligger per nå, vil det bety at en underliggende del av Statens helsetilsyn skal operere sanksjonsfritt i et sanksjonerende system, skriver NSF i sitt høringssvar.
– Det er vanskelig å se hvordan dette vil fungere på en god måte, sier Larsen.
NSF mener det kan virke mot sin hensikt ved å kneble ansatte og undertrykke meldekulturen.
– Vi stiller oss også undrende til at det i rapporten ikke er gått nærmere inn på muligheten for et bedre samarbeid mellom Ukom og Statens helsetilsyn for å håndtere ineffektive løsninger. I stedet er det kun slått fast at samarbeidet ikke er godt nok til å unngå mer- eller dobbeltarbeid, sier hun.
NSF vil ha endringer
NSF er imidlertid helt enig i at dagens meldesystem bør endres.
– Systemet bør gå bort fra å sette søkelys på enkeltsaker og individ, til et system som gir økt læring og kvalitet. Vi støtter også fult ut at «nesten-alvorlige-hendelser» skal rapporteres, og at det opprettes et nasjonalt register, sier Larsen.
Men selv om NSF støtter flere av tiltakene, er de skeptiske til at alle de positive endringene som foreslås, er mulig å få til uten mer penger og ressurser. Utvalget mener at de fleste forslagene skal gjennomføres innenfor dagens rammer.
– For NSF virker det som en lite realistisk løsning når vi vet at saksbehandlingstiden i Statens helsetilsyn allerede er lang, sier Larsen.
Du kan lese hele NSFs høringssvar her.
0 Kommentarer