Stortingsmelding om eldreomsorg: – Den beskriver godt hvor skoen trykker
Vil stortingsmeldingen som ble lagt frem i dag, «fikse» eldreomsorgen? Kanskje, mener Lill Sverresdatter Larsen.
Statsminister Jonas Gahr Støre, kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol la i dag frem stortingsmeldingen «Fellesskap og mestring – Bo trygt hjemme»
Har lyttet
Da statsminister Jonas Gahr Støre åpnet pressekonferansen, sa han at dette er en reform hvor regjeringen har lyttet til både eldre, bruker- og pårørendeorganisasjoner, fagmiljøer, kommuner, frivillige aktører og næringsliv.
Regjeringen vil mye med eldrereformen: De vil lage en ny type hjemmetjeneste, et eget eldreboligprogram, kontrakter mellom tjenestene og beboere og brukere, slik at det skal bli tydeligere hva man kan forvente.
Topp tre
Regjeringen mener de tre viktigste tiltakene i reformen, er:
- Program for et aldersvennlig Norge som skal skape flere sosiale møteplasser, aldersvennlig transport, aldersvennlig frivillighet og planlegging for en bedre alderdom.
- Eldreboligprogrammet, som skal bidra til både tilpasninger i eldres hjem, slik at de kan bo hjemme lenger, og til bygging av omsorgsboliger, trygghetsboliger og sykehjemsplasser.
- Den nye hjemmetjenesten, som skal bidra til at eldre får møte få og faste medarbeidere, bedre grunnbemanning og færre vikarer.
I tillegg presenterte helse- og omsorgsministeren fire satsningsoråder regjeringen mener er de viktigste for fremtiden. (se faktaboks nederst i saken)
– Er dette godt nok?
– Vi må også sørge for en hjemmetjeneste med kompetente fagfolk som arbeider forebyggende og hjelper eldre til å mestre hverdagen, sa helse- og omsorgsministeren på pressekonferansen.
Vil dette fikse eldreomsorgen? Sykepleien har spurt NSFs forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.
– Meldingen vil ikke ordne opp i alle utfordringene eldreomsorgen står i. Men meldingen beskriver godt hvor skoen trykker og setter gode målsettinger som peker retning for helse- og omsorgstjenestene fremover. Så venter vi på faktiske tiltak og ressurser i statsbudsjettet, sier Larsen.
– Målene er gode
– Hva er bra?
– Regjeringen har gode målsettinger, sier Larsen og ramser opp:
- at de som jobber nærmest de eldre har rett kompetanse
- å utvikle tjenestene slik at eldre og pårørende er trygge på at fellesskapet stiller opp når det er behov for det
- økt bruk av helse- og velferdsteknologi som legger til rette for at flere eldre kan bo hjemme lenger
Hun mener meldingen også peker på mange gode løsninger. Larsen trekker følgende punkter frem:
- utrede modeller for faste team
- stimulere til utvikling av en flerfaglig fastlegetjeneste
- økt grunnbemanning
- allmennsykepleieren som en viktig brikke
- økt digitalisering
- styrket ledelse
- ambisjonen om en nasjonal aktivitetsgaranti
– Skulle ønske ambisjonene var større
Men forbundslederen mener det er ting som er mindre bra. NSF har lenge snakket om hvor viktig det er at ledere i helsetjenesten faktisk får ledet og ikke bruker all tiden på administrasjon.
– Regjeringen peker på svak ledelse som problem, men vi skulle gjerne sett at ambisjonene var større når det gjelder å styrke ledelse. I tillegg gjenstår selvsagt den konkrete oppfølgingen av meldingen med virkemidler. Det vil vi følge nøye med på, sier Larsen.
Får konsekvenser for sykepleierne
– Vil meldingen få konsekvenser for sykepleierne som jobber i tjenesten?
– Meldingen peker retning for helse- og omsorgstjenestene fremover. Helseministeren sa at vi må tenke nytt i hvordan vi organiserer oss og hvordan vi løser oppgavene våre. Det har hun helt rett i, sier Larsen.
Hun trekker frem mer arbeid i tverrfaglige team, større bruk av allmennsykepleier, økt digitalisering og forhåpentlig en klar satsing på ledelse.
– Alt dette vil påvirke arbeidshverdagen til sykepleiere. Her blir de tillitsvalgte landet rundt viktige sparringpartnere og støttespillere, sier hun.
1 Kommentarer
Tollak Sigve Hjelmervik
,Viktig å stimulere til aktive nærmiljøer, eks tilskudd til nabolag med innslag av eldre beboere, som har planer om å gjøre nærmiljøet mer inkluderende og sosialt aktivt, og som kan føre til at bomiljøet blir mer eldrevennlig.