Fra sykehusdirektør til sykehusvert
Anne Margrete Riis Opheim (74) jobber som sykehusvert på Rikshospitalet i Oslo. – Sykehus er egentlig mitt andre hjem, sier hun.
De fleste sykehusene i Oslo har sykehusverter. De hjelper pasienter og pårørende med å finne frem på sykehuset.
– Vi har stort behov for flere, sier Martine Svendsen-Gangmark, som administrer og følger opp sykehusvertene i hovedstaden.
Vertene jobber på dagtid fra klokken 09 til 13. Det er ikke et krav å ha bakgrunn fra helsefag, men kan være en fordel. Vertene får en kort opplæring, men de jobber vanligvis i par og lærer av hverandre. Som vert kan du bestemme om du vil jobbe på Ullevål, Rikshospitalet, Aker sykehus eller Radiumhospitalet.
Lønn for arbeidet er lunsj i personalkantinen og gratis parkering ved behov. De blir også invitert med på ulike sosiale arrangementer.
Føler seg trygg
Anne Margrete Riis Opheim har vært sykehusvert siden ordningen startet på Ullevål sykehus i 2015. Hun satte pris på å komme tilbake til miljøet etter å ha vært pensjonist i noen år.
– Det er en veldig, veldig hyggelig jobb, sier hun fornøyd.
Den pensjonerte sykepleieren ble utdannet i Levanger i 1969. Som nyutdannet sykepleier utdannet hun seg videre til røntgensykepleier/radiograf, og var lærer på radiografskolen da den startet opp.
Hun var student på første kullet i sykehusadministrasjon ved Norges kommunal og sosial høyskole. Derfra jobbet hun 19 år på Aker sykehus i ulike sykepleie- og lederstillinger. Direktørjobb på Ski sykehus i åtte år fikk hun også med seg.
– Gir din erfaring en fordel i jobben?
– Den gjør meg trygg. For de jeg hjelper, kan det være viktig, fordi de ofte er utrygge og engstelige, sier hun.
Synlig i røde vester
– I det siste har jeg gått sammen med en studievenninne som har jobbet på Rikshospitalet. Vi finner frem for organiseringen er ikke helt ulik fra sykehus til sykehus, sier Opheim.
Alle vertene er godt synlige med sine røde vester merket sykehusvert på ryggen.
På Rikshospitalet har de sin base ved hovedinngangen. Et stort skilt forteller at her er det hjelp å få. Sykehusvertene har fått laget en perm hvor informasjon om all virksomhet på sykehuset er samlet, og denne blir jevnlig oppdatert.
De fører også tilbakemelding til ledelsen på sykehuset:
- Hvor mange henvendelser de får.
- Omtrent hvor de fikk henvendelsen.
- Topp tre steder de ble spurt om å vise vei til.
Avlaster personalet
Den pensjonerte sykepleieren forteller at vertene får gode tilbakemeldinger fra pasientene. Hun mener at vertenes oppgave er å være en forlengelse av informasjonssenteret. De avlaster også det medisinske personalet ved at de veileder pasientene til riktig sted til riktig tid.
– Å komme frem til riktig tid og rett sted er nok den største bekymringen, mener Opheim.
– Vi følger pasientene helt frem til deres oppmøtested på sykehuset.
Spørsmål som går igjen er: «Hvor er poliklinikkene og røntgenavdelingene?»
Men det hender også at noen har møtt opp på feil sykehus, forteller hun. Og ofte finner de ikke riktig inngang.
Tildelt en rullestol
Opheim jobber som regel én dag i uken. Hun bor ikke så langt fra Rikshospitalet.
Pensjonisten forteller at de var flere verter før koronapandemien. Alle sykehusvertene i Oslo inviteres til et par treff i året. De spiser god mat, blir orientert og kan komme med sine ønsker.
– Jeg hører at andre kommuner har aldersgrense på 75 år for å bli sykehusvert. Det er helt trist, fordi da er det mye ressurser som ikke blir brukt. Heldigvis er det ikke slik i Oslo, sier Opheim.
0 Kommentarer