fbpx Pensjonister i Balsfjord holder hjulene i gang Hopp til hovedinnhold

Pensjonister i Balsfjord holder hjulene i gang

Stor sykepleiermangel og mange ledige sykepleiervakter. Pensjonerte Karin Sørli og Signe Fause er kjærkommen arbeidskraft for hjemmesykepleien i Balsjord kommune.

Karin Sørli (66) og Signe Fause (70) kunne valgt å hvile på sine laurbær og bare nyte pensjonisttilværelsen.

– Vi elsker jobben, så det å kunne jobbe litt er faktisk gøy, sier Fause. 

Et svar som bifalles av Sørli.

Fause gikk av med pensjon da hun var 62 år på 85-års regelen. Sørli gikk av som 65-åring og er forholdsvis «ny» som pensjonist. Begge tar ekstravakter ved hjemmesykepleien i Storsteinnes i Balsfjord kommune. Det var også her de begge var i jobb da de gikk av med pensjon.

Fakta
85-årsregelen:
  • 85-årseregelen gir noen sykepleiere anledning til å slutte før de er 65 år: Hvis din alder pluss antall år som yrkesaktiv sykepleier er minst 85 år, kan du gå av med pensjon når du er 62 år.
  • Dette er mest gunstig for de som har jobbet mye full tid.

– Bort med pensjonistlønn

I en distriktskommune med stor sykepleiermangel, blir det satt stor pris på at de to pensjonistene tar vakter slik at kommunen kan levere gode tjenester.

– Men jeg tar ikke hva som helst, sier Sørli og ler litt.

Fause nikker.

– Nå når vi er pensjonister kan vi være mer sellektive og velge å ta de vaktene som passer. Da blir det stort sett dagvakter, sier hun.

– Samme her. Skulle jeg jobbet mer ubekvemt, må trekket i pensjonen bort. Å jobbe på pensjonistlønn er ikke spesielt motiverende. Selv om jeg liker jobben, så er det tross alt lønn vi lever av, legger Sørli til.

– Å få redusert inntekten din til 66 prosent av det du tjente da du var i vanlig jobb, merkes, sier Fause.

Fakta
Verdt å vite om pensjon:
  • Pensjonen regnes ut fra sluttlønnen din. For å få full tjenestepensjon, må man ha jobbet minst 30 år i full tid. Alderspensjonen skal være 66 prosent av pensjonsgrunnlaget.
  • Har du jobbet mye deltid, reduseres pensjonsgrunnlaget. Er tjenestetiden under 30 år, avkortes pensjonen.
  • Har man jobbet mer enn 30 år, er det årene med høyest stillingsprosent som teller.
  • Den enkeltes pensjon justeres for endringer i befolkningens levealder.

Kan jobbe 19,9 prosent ved siden av:

  • Du kan jobbe selv om du er pensjonist med vanlig lønn – inntil 20 prosent – uten at den berører pensjonen din. Men jobber du 20 prosent eller mer, blir du meldt inn i pensjonskassen, og pensjonen blir redusert.
  • Man kan også jobbe i enkelte private stillinger uten at det berører pensjonen.

Pensjonistlønn:

Som pensjonist kan man også jobbe med pensjonistlønn, som er 218 kroner timen, pluss eventuelle tillegg. Timelønnen er den samme om du er sykepleier eller spesialsykepleier.

Var annerledes før

Fause er den som har jobbet lengst i hjemmesykepleien i Storsteinnes.

– Jeg har nesten vært her siden hjemmesykepleiens begynnelse på 1980-tallet, forteller hun.

– Var det annerledes da?

– Ja, veldig annerledes.

– Nå er pasientene sykere med mer komplekst sykdomsbilde. Det er en annen verden å jobbe i hjemmesykepleien i dag enn da jeg begynte. CVK hadde vi ikke hørt om en gang, sier hun og ler.

Kjørte taxi til pasientene

I hjemmesykepleiens begynnelse, var tjenesten heller ikke delt inn i soner. I dag er det tre soner for Balsfjord kommune.

– Det er en stor kommune geografisk med store avstander, selv om det ikke er folketett, sier Sørli.

– Husker du at vi noen ganger måtte kjøre taxi til pasientene når vær og føre var for heftig til at vi kunne bruke egne biler, mimrer Fause.

– Det var det slutt på da jeg begynte, svarer Sørli.

– Det var da kommunen fikk dekket kjørekostnadene av staten. Vi brukte private biler og fikk kjøregodtgjørelse. Men så ble det slutt på at staten tok regningen, og kommunen inngikk en leasingavtale slik at vi fikk egne biler. I starten var bilene så små og skrøpelige at vi kjørte oss fast både titt og ofte, forteller Fause.

– Bilene vi har nå er bra. Det er blitt mye bedre, slår Sørli fast.

– Jeg jobber så lenge det er moro

Begge to bor rett ved jobben, og kan titte ned på husene sine fra pauserommet.

– Jeg kan komme på jobb med 15 minutters varsel, sier Sørli og ler.

– Hvor lenge kan dere tenke dere å fortsette å jobbe?

– Så lenge det er moro. Og så lenge jeg ikke begynner å rote. Jeg har sagt det til mine kollegaer at de må gi meg beskjed hvis jeg begynner å surre, sier Fause.

Enn så lenge er begge friske og raske.

– Noen av pasientene synes det er godt at vi er litt opp i årene. Vi husker hvordan det var før mobiltelefonen kom og kan prate med dem på en annen måte enn de yngre, sier hun.

– Vondt å tenke på

Begge to har sine røtter i Storsteinnes.

– Alle vet hvem vi er. Vi er bygdas kjendiser, sier Sørli og begge ler godt.

– Tenker dere på at dere selv kan bli pasienter her?

– Ja. Det er litt vondt å tenke på. Vi har jo pasienter i dag som er på samme alder. Eller til og med yngre enn oss. Det er en påminnelse om at tiden renner ut, sier Sørli.

Men enn så lenge har de to det gøy på jobben. Selv om Sørli ikke har egne barn eller barnebarn, har til gjengjeld Fause oldebarn.

– Hun er så aktiv at jeg skjønner ikke hvordan hun får tid til alt. Det er litt annerledes for meg. Jobben er på mange måter min hobby nå, sier Sørli.

PENSJONERTE SYKEPLEIERE: Fra v.: Signe Fause (70) og Karin Sørli (66). Så lenge de har det gøy på jobben og hodet henger med, kommer damene til å fortsette å jobbe.​​​​​Video: Hilde Rebård Evensen

5 Kommentarer

Åshild Schei

Pensjonert spesialsykepleier
8 måneder 1 uke siden

Pensjonerte leger kan arbeide 162 timer med full lønn pr kvartal uten å bli trukket i lønn. Sykepleiere kan arbeide 80 timer. Arbeider vi mere må vi gå ned til pensjonistlønn. Her har legeforeningen hatt bedre forhandlere enn Norsk sykepleierforbund. Jeg er kjent med at NSF har bedt departementet utvide antall timer for sykepleiere. Jeg ber om at NSF prioriterer saken og arbeider aktivt med å få til en forandring.

Ragnhild Skjæveland

Pensjonist
8 måneder 1 uke siden

Jobber du i privat sektor som feks ingeniør er det ikke snakk om noe annet enn vanlig høy lønn, hvorfor blir helsearbeidere så lite verdsatt at en må ned i lønn, på pensjonistlønn

Marianne w-D

Sykepleier på Laksvatn
8 måneder 1 uke siden

Hurra for Signe og Karin som stille opp for hjemmetjenesten på Storsteinnes. 👍Gode tidligere kolleger😃👏

Harminder Nijjar

Psykiatrisk spl
8 måneder 1 uke siden

Jeg gikk av med pensjon fra dette året når jeg ble 65år, etter gamle pensjonsordning.
Jeg ønsker ikke at pensjonerte sykepleiere bør gå ned i lønn fordi arbeidsbelastning er like stort. Dessuten det er vår yrkes stolthet.
Jeg ønsker at jeg selv kunne bestemme hvor mye jeg skal jobbe. 20% regel bør fjernes !!

Rita m.hansen

Sykepleier i Nederland
8 måneder 1 uke siden

Så koselig å lese og se de to flotte sykepleierne, Signe og Karin, 2 «gamle» sambygdinger av meg, profesjonell og dyktig og veldig down to earth begge to.r Ryggsekker med erfaring og kunnskap har de nok gitt raus av til yngre og nye kollegaer opp gjennom årene. Stå på og måtte helsa holde lenge både kroppslig og mentalt.

Annonse
Annonse