Medisinsk fødselsregister: Her føder vi
De aller fleste fødsler går etter planen, men hvert år opplever rundt 150 kvinner å føde på vei til fødeavdelingen.
I fjor ble det født 55 892 barn her i landet. Av disse foregår de aller fleste fødslene normalt – men ikke alle.
Tallene fra Medisinsk fødselsregister viser at 151 kvinner fødte under transporten til fødeavdelingen, og 170 kvinner fødte uplanlagt hjemme.
– Det betyr at 321 kvinner fikk en helt annen fødselsopplevelse enn de hadde planlagt. Å føde i veikanten, eller på en ferge, er ikke ideelt, sier leder av NSF Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup.
– Sentralisering øker risiko for komplikasjoner
Jordmorlederen viser til en forskningsartikkel som viser at kvinner opplever transportfødsler som skremmende og dramatisk.
– Livsviktig følgetjeneste av jordmor er heller ikke sikret alle fødende med lang reisevei, til tross for sterk sentralisering av fødetilbudet, sier hun og viser til Hilde Engjoms forskningsfunn.
Hun fant at sentraliseringen gir en økning i risiko for potensielt livstruende komplikasjoner for førstegangsfødende, og at risikoen øker parallelt med avstand.
– Må snu å dra hjem
– Å føde uplanlagt hjemme, hva betyr det?
– Det betyr at de enten ikke rakk å dra til fødeavdelingen, eller at de måtte snu og dra hjem for å føde, sier Schjelderup.
Hun har merket seg at tallene ligger stabilt på samme nivå, år etter år.
– Det viser jo at reiseveien til sykehuset flere steder er for lang, sier hun.
– Induksjon krever mer
En annen utvikling som jordmorlederen har merket seg, er at stadig flere fødsler settes i gang med medisiner, såkalt induksjon.
– Det krever mye mer overvåkning og øker faren for komplikasjoner. Likevel er det ikke satt inn mer ressurser for å kunne håndtere økningen, sier Schjelderup.
LES OGSÅ:Lav liggetid: Kvinner føler seg presset ut av barselavdelingene
Hun sier både barneleger og jordmødre er bekymret for denne utviklingen.
– For oss jordmødre betyr det at vi må lytte til fosterlyden under hele fødselen. Faren for komplikasjoner for både mor og barn øker, sier hun.
Faren for blødninger og oksygenmangel for fosteret øker, og er noe av det Schjelderup nevner.
Induksjon og normal fødsel tar like lang tid
Tallene fra fødselsregisteret viser at en indusert fødsel i snitt tar like lang tid som en naturlig fødsel.
Det overrasker overlege Ferenc Macsali i Medisinske fødselsregister i Folkeinstituttet.
– Erfaring tilsier at igangsatte fødsler tar lengre tid enn spontane fødsler, men basert på de nye tallene ser dette ikke ut til å medføre riktighet, sier Macsali i en pressemelding.
Dette er data fødselsregisteret tidligere ikke har kunnet se på, men som de nå har data på for Helse Midt-Norge og Helse Vest.
Induksjon øker risiko for komplikasjoner
Hanne Charlotte Schjelderup, er imidlertid ikke like overrasket.
– En indusert fødsel gjør at riene kommer jevnt til fødselen, styrt av drypp, til det er over, sier hun og forklarer nærmere:
– Kroppen får ikke pause slik den gjør under en normal fødsel hvor riene kommer mer ujevnt tilpasset mors og barnets behov – og i kroppens eget tempo. At en fødsel som er satt i gang tar litt kortere tid enn en fødsel uten medikamentell igangsettelse, det tenker jeg er naturlig.
0 Kommentarer