fbpx Nye anbefalinger om jodtabletter til pasienter med stoffskiftesykdommer Hopp til hovedinnhold
Spørsmål og svar om jod:

Nye anbefalinger om jodtabletter til pasienter med stoffskiftesykdommer

Fredag sendte Helsedirektoratet og DSA ut ny informasjon om jodtablett-bruk ved atomulykker. De 220 000 nordmenn med stoffskiftesykdommer kan ta jod-tabletter, dersom myndighetene gir råd om det.

Tidligere i forrige uke ba Helsedirektoratet og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) norske kommuner kontrollere mengden jodtabletter de har i beredskap ved en atomulykke.

Meldingen(link is external) som gikk ut fredag 11. mars fra myndighetene innebærer at også de 220 000 med lavt stoffskifte i Norge skal ta jod ved en atomulykke.

  • Som hovedregel skal personer med stoffskiftesykdommer også ta jodtablett ved atomhendelser, dersom dette rådet blir gitt til befolkningen fra myndighetene.
  • Det anbefales at personer med stoffskiftesykdommer kontrollerer sine stoffskifteprøver hos sin behandlende lege 6–12 uker etter inntak av jodtablett.
  • For gravide kvinner med stoffskiftesykdom, anbefales jodtabletter ved atomhendelser, men stoffskiftet må deretter følges i svangerskapet, første gang etter 2 uker.

De over 18 år skal kun ta jodtabletter dersom dette rådet blir gitt til befolkningen fra Kriseutvalget for atomberedskap.

Ifølge Reseptregisteret(link is external) var det 178 000 kvinner og 42 000 menn som benyttet Levaxin eller liknende medisiner mot stoffskifte i 2020.

Blodprøver og målinger

Nasjonal behandlingstjeneste for CBRNE-medisin, Norsk endokrinologisk forening og Norsk barnelegeforening skriver dette til kommunene:

  • Vi anbefaler at jodtabletter også inntas av personer med stoffskiftesykdom dersom DSA gir råd om jodtabletter til befolkningen.
  • For de aller fleste vil det ikke medføre betydningsfulle endringer i stoffskiftet, men noen få vil i en periode få enten for lavt eller for høyt stoffskifte.
  • For å fange opp dette, bør man ta en blodprøve og måle TSH (Thyreoideastimulerende hormon) og fritt T4 (tyroksin) hos behandlende lege (fastlege eller sykehuspoliklinikk som følger opp stoffskiftesykdommen) 6–12 uker etter inntaket.
  • Personer med stoffskiftesykdommer kan ta flere doser jod hvis dette blir anbefalt til befolkningenetter en atomhendelse.

– Til nå har de norske retningslinjene bygget på WHOs retningslinjer. De anbefaler ikke jodtabletter til de med stoffskiftesykdommer, men det norske helsevesenet har kapasitet til å følge opp pasientene dette gjelder, sier Mari Asphjell Bjørnaas, overlege ved CBRNE-senteret.

Over 2,2 millioner jodtabletter er sendt ut til kommunene siden 2017.

Barn under 18 år og gravide

Kriseutvalget anbefaler jodtabletter for barn under 18 år, og at de skal oppbevares på skoler og i barnehager.

De skal bare benyttes når Kriseutvalget for atomberedskap gir råd om det. Fra meldingen kommer har man fire timer på å dele ut tablettene.

Alle foreldre må samtykke til at deres barn kan bruke tablettene i en krise.

Det er nå tre typer jodtabletter som distribueres til kommuner, med to ulike styrker:

  • Kaliumjodid Recip 65 mg, tilsvarer Kaliumjodid Serb 65 mg
  • Jodix 130 mg

Det er ikke fare for anafylaksi (allergisk sjokk) ved inntak av jodtabletter.

Gravide under 40 år

I tillegg anbefales de som er under 40 år og gravide å ha tabletter hjemme. Tablettene som brukes er de som er nevnt over.

Jod i form av kosttilskudd har ikke samme effekt.

Ikke jod til hyttegjester

Om en atomulykke inntreffer og det medfører radioaktivt utslipp, vil myndighetene gi råd om hvilke grupper av befolkningen som skal ta tablettene og når de skal tas. Fra maks 20 timer til minimum fire timer etter man har vært utsatt for radioaktivt jod(link is external).

I skrivet fra direktør Johan Torgersen og seniorrådgiver Kristin Hjelle i Helsedirektoratet til kommunene står dette:

«Det er ikke anbefalt at kommunene kjøper inn tabletter til hytteturister. Disse vil måtte ta med egne jodtabletter hjemmefra eller returnere til hjemstedet der slike tabletter utdeles, dersom det oppstår en hendelse som medfører et varsel om bruk av jodtabletter.»

Vanlige spørsmål og svar om jod

Disse spørsmålene og svarene er utarbeidet av Helsedirektoratet og DSA:

Spørsmål: Hvis et lite barn gulper opp jodtabletten med en gang etter at den er gitt, skal jeg gi det på nytt?
Svar: Ja, hvis dette skjer innen kort tid, det vil si <15 minutter. Se her(link is external) for mer informasjon.

Spørsmål: Jeg har operert bort skjoldbruskkjertelen, men er gravid. Bør jeg da ta jod?
Svar: Selv om de som har operert bort skjoldbruskkjertelen ikke skal ta jod, bør du likevel ta jod når du er gravid, slik at barnet i magen får jod.

Spørsmål: Hvordan er det å ta Jodix med lavt stoffskifte, dersom myndighetene skulle anbefale å ta det?
Svar: Du bør ta jodtablett når myndighetene anbefaler det, selv om du har lavt stoffskifte. Men du bør måle stoffskifteprøver (fritt T4, TS) hos legen din 6–12 uker etter inntaket, og bør bestille time til dette selv.

Spørsmål: Jeg ammer, men har høyt stoffskifte. Skal jeg da ta jod, og hvilke konsekvenser får det for barnet?
Svar: Du bør likevel ta jod, og kontrollere stoffskifteprøvene dine om 6–12 uker (fritt T4 og TSH). Barnet bør også få jod, selv om du ammer. Både du og barnet skal ta jod, da for liten mengde overføres via
morsmelk.

Spørsmål: Jeg er helsesykepleier, og et barn på skolen har dermatitts herpetiformis. Skal barnet da ikke ta jod?
Svar: Det må foreldrene avgjøre når de leverer samtykkeskjema. Som hovedregel bør også barn med
dermatitis herpetiformis ta jodtabletter, men kan en sjelden gang få et oppbluss av hudsykdommen i
tiden etterpå som kan følges opp av lege.

Spørsmål: Jeg er en 27 år gammel kvinne som har hatt lavt stoffskifte lenge og bruker Levaxin. Skal jeg da ta jod?
Svar: Ja, du bør ta jod når myndighetene anbefaler det. Du bør bestille time hos fastlegen til kontroll av
stoffskifteprøver 6–12 uker etter inntaket.

Spørsmål: Jeg har mottatt radiojodbehandling for ti år siden. Bør jeg da ta jod om det blir anbefalt av
myndighetene?

Svar: Ja, du bør ta jodtabletter om det blir anbefalt, men kontrollere stoffskifteprøver 6–12 uker etterpå hos fastlegen.

Spørsmål: Jeg har operert bort halve skjoldbruskkjertelen. Bør jeg da ta jod ved en atomhendelse?
Svar: Ja, du bør ta jod i samme dose som anbefalt ellers. Kontroll av stoffskifteprøver er ikke nødvendig.

Fakta
Fakta om jodtabletter ved atomulykker

Råd om å ta tablettene vil ofte bli gitt sammen med et råd om å oppholde seg innendørs i opptil to døgn. Det er derfor viktig å ha tablettene lagret hjemme. 

Tablettene skal bare tas etter råd fra myndighetene. I tilfelle en atomulykke, vil råd bli gitt gjennom mediene, relevante myndigheter og på nettsiden (link is external)til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. 

Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar tablettene fordi de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod.

Det kan i helt spesielle situasjoner også være aktuelt med tabletter for voksne mellom 18 og 40 år, mens de over 40 år har svært liten risiko for å kreft i skjoldbruskkjertelen, og trenger ikke ta jodtabletter.

Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen trenger ikke ta jodtabletter. 

Kilde: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet(link is external)

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse