fbpx Apotek advarer – tendenser til at folk kjøper «feil» jodtabletter Hopp til hovedinnhold

Apotek advarer – tendenser til at folk kjøper «feil» jodtabletter

Bildet viser to esker med jodtabletter til beredskap mot atomulykker.
JOD: Det er i hovedsak personer under 40 år, gravide og ammende som anbefales å ha jodtabletter hjemme. Foto: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Apotek 1 opplyser at de ser tendenser over hele landet til at folk kjøper jodtilskudd i stedet for Jodix, som er den høykonsentrerte versjonen.

Apotek 1 opplyser at de ser tendenser over hele landet til at folk kjøper jodtilskudd i stedet for Jodix, som er den høykonsentrerte versjonen.

– Vi opplever at kunder rundt om i hele landet kommer inn i våre apotek og ikke vet forskjellen på jod i beredskap og jodtilskudd. Det folk skal ha etter en atomulykke er høykonsentrert jod, og ikke kosttilskuddet, sier kommunikasjonssjef Kjersti Solberg Ofstad til NRK.

I høykonsentrerte Jodix, som myndighetene anbefaler å ha i beredskap i tilfelle atomulykke eller lignende, er det 130 milligram per tablett. Mens det i vanlig jodtilskudd er rundt 200 mikrogram.

Det er i hovedsak personer under 40 år, gravide og ammende som anbefales å ha jodtabletter hjemme. Årsaken til at anbefalingen gjelder disse gruppene, er at de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen hvis de blir utsatt for radioaktivt jod ved atomulykker.

Tablettene skal bare tas etter råd fra myndighetene.

Har kontaktet kunder

Dersom man trenger å få i seg like mye jod som i den høykonsentrerte varianten, må man spise mellom 500 og 600 tabletter med for eksempel Nycoplus sitt jodtilskudd.

Solberg Ofstad i Apotek 1 sier at apotekkjeden har tatt direkte kontakt med kunder som har bestilt jodtilskudd i deres nettbutikk, for å forsikre seg om at de har bestilt riktig.

Apotek 1 har på grunn av den store etterspørselen innført begrensninger på kjøp av Jodix. Apotekets kunder kan maksimum kjøpe én pakke av Jodix-forpakningen med 100 tabletter og maks ti pakker av forpakningen med ti tabletter, opplyser Apotek 1 til NTB.

Bestillingsras

Selskapet Vitalkost opplyser også i en pressemelding at de har opplevd et ras av bestillinger på et jod-tilskudd de produserer, som følge av situasjonen i Ukraina.

– Vi ser en plutselig økning på nesten 800 prosent i salget av SHIFT Jod, og kan bare regne med at dette kommer som en følge av krigen i Ukraina. Vi føler derfor det som vår plikt å informere om at det er forskjell på et jod-tilskudd og jod-tabletter som primært er laget for å beskytte kroppen mot radioaktiv stråling, sier daglig leder Totto Solvang i Vitalkost.

Tilskudd av jod tas for å opprettholde normal funksjon av skjoldbruskkjertel og nervesystem, mens Jodiz er utarbeidet for å forebygge effekten av radioaktivt jod på skjoldbruskkjertelen.

– Vi er glad for at folk kjøper våre produkter, men vi vil at det skal være basert på rett grunnlag. Når vi ser at folk kjøper SHIFT Jod i den tro at det beskytter mot stråling, er det vår plikt å si ifra, sier han.

Årsaken til hoppet i etterspørsel etter høykonsentrert jod er krigen i Ukraina. Torsdag i forrige uke erklærte også Ukraina at Russland har tatt kontroll over det gamle atomanlegget i Tsjernobyl, som ligger rundt 130 kilometer nord for Kyiv.

Apotek 1 innfører begrensninger på kjøp av Jodix

Apotekets kunder kan maksimum kjøpe én pakke av Jodix-forpakningen med 100 tabletter og maks ti pakker av forpakningen med ti tabletter, opplyser Apotek 1 til NTB.

Grossisten får en levering av legemiddelet mandag, som blir distribuert til kjedens 450 apotek i løpet av uken. Det er også ventet en ny levering til grossisten denne uken.

– Det er viktig at folk ikke blander Jodix, som er et reseptfritt legemiddel med høydose jod som kun skal brukes etter anbefaling fra myndighetene, og kosttilskudd med jod, som er til dagligbruk. Kosttilskuddet inneholder 225 mikrogram jod, mens Jodix inneholder 130.000 mikrogram jod, sier farmasøyt Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1.

Krigen i Ukraina

Årsaken til hoppet i etterspørsel etter høykonsentrert jod er krigen i Ukraina. Torsdag i forrige uke erklærte også Ukraina at Russland har tatt kontroll over det gamle atomanlegget i Tsjernobyl, som ligger rundt 130 kilometer nord for Kyiv.

Saken ble endret klokka 15:05 etter at NTB korrigerte saken. Saken er rettet til at det er maks ti pakker av forpakningen av ti tabletter, ikke tre. 

Les også:

Doblet salget av jodtabletter etter TV-serie om atomulykke

Bildet viser en person med verneutstyr fra TV-serien "Chernobyl" fra HBO.
PÅVIRKNINGSKRAFT? Etter at den suksessrike TV-serien «Chernobyl» hadde premiere, har salget av jodtabletter økt. Kan serien ha økt folks bevissthet rundt sikkerhet ved atomulykker? Foto: HBO Nordic

TV-serien «Chernobyl» kan ha vært med på å øke folks bevissthet rundt sikkerhet, sier beredskapssjef. Men Apotekforeningen tror det ligger andre grunner bak det økte salget.

Salget av jodtablettene Jodix har økt i tiden etter at TV-serien «Chernobyl» hadde premiere på HBO i mai. 

Mini-serien er en dramatisering av da atomkraftverket i datidens Sovjetunionen eksploderte natt til 26. april 1986. Den har raskt blitt populær og ligger nå på toppen av IMDBs liste over seriene med høyest rating noensinne, skriver NRK.

Folk må være forberedt

Astrid Liland er seksjonsleder for beredskap i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Hun sier til  NRK at serien minner oss om at ting kan gå alvorlig galt.

– Selv om sjansene for en tilsvarende katastrofe er liten, må folk være forberedt, sier Liland.

Tall som NRK og Sykepleien har fått fra Apotekforeningen, viser at det har blitt solgt 1900 pakninger Jodix i de fem ukene etter at serien hadde premiere. Det er en dobling i antall pakninger sammenliknet med de fem ukene før premièren. 

Selv om sjansene for en tilsvarende katastrofe er liten, må folk være forberedt.

Astrid Liland, seksjonsleder for beredskap i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Salget var betydelig større i fjor høst

Før 1. november 2018 fantes det ikke jodtabletter som var egnet for forebygging ved atomulykker i Norge. Men fra denne datoen kunne man kjøpe jodtabletter reseptfritt i norske apotek. Siden da har det blitt solgt totalt 48 628 pakninger.

Tross økningen de siste ukene, var omsetningen av Jodix vesentlig høyere høsten 2018 enn den har vært hittil i år.

Jostein Soldal er kommunikasjonssjef i Apotekforeningen. På spørsmål om hvorfor det ble solgt så store mengder pakninger i fjor høst, sammenliknet med i år, sier han at det nok utelukkende skyldes at myndighetene skaffet mye medieomtale av saken.

– Det var markedsføring, men ikke vår. Det var helsemyndighetene, Legemiddelverket og strålemyndighetene som gikk ut med anbefalingen om å gå til innkjøp av jodtablettene, sier han til Sykepleien.

Når myndigheten bestemmer seg for å kommunisere, så virker det. Når de ikke sier noe, så glemmer folk det.

Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen

– Den sterke økningen i salget av Jodix i fjor høst skjedde omtrent samtidig med at myndighetene kom med beredskapstiltak, og at det ble sendt ut informasjonsbrosjyrer til alle som bor i Oslo, sier Soldal.

– Når myndigheten bestemmer seg for å kommunisere, så virker det. Når de ikke sier noe, så glemmer folk det, sier han.

– Jeg tror det er mer medienes omtale av serien, mer enn serien i seg selv, som har påvirket salget de siste ukene, sier kommunikasjonssjefen, med henvisning til «Chernobyl».

Ønsker så stor dekning som mulig

Beredskapssjef Astrid Liland i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet sier til Sykepleien at de ønsker så bred dekning i befolkningen som mulig, og at de ønsker et høyere salg enn det har vært så langt.

– Vi vil jo gjerne at husholdninger med gravide og barn skal ha jodtablettene tilgjengelige. Det er kanskje 20 prosent av disse som har kjøpt, sier hun.

– Da tablettene ble lansert, var det et stort salg, så dabbet det av etterpå, og det var en økning igjen etter at serien kom på HBO, opplyser Liland.

Vi vil jo gjerne at husholdninger med gravide og barn skal ha jodtablettene tilgjengelige.

Astrid Liland, seksjonsleder for beredskap i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Beredskapssjefen sier at de jobber for at enda flere skal gå til innkjøp av Jodix.

– Vi opplyser om det på Facebook-sidene våre og har sendt ut ny informasjon til alle fylkesberedskapssjefer og helsestasjoner. Vi prøver å informere så godt vi kan ut mot aktører på beredskapssiden. Så vurderer vi stadig om vi trenger flere tiltak, sier hun.

Skal bare tas etter råd fra myndighetene

Ved atomulykker kan jod brukes forebyggende, fordi tilskudd av naturlig jod blokkerer opptak av radioaktivt jod i skjoldkjertelen og reduserer risikoen for skjoldkjertelkreft. Tablettene skal bare tas etter råd fra myndighetene.

Liland sier at det er lurt å kjøpe dem på forhånd.

– Det er lurt å ha det hjemme, for vi ofte vil gi råd om at folk skal holde seg innendørs og ta tablettene samtidig hvis det skulle skje en ulykke. Da bør man ikke løpe ut på apoteket for å kjøpe. Dessuten kan det bli utsolgt om alle skal kjøpe på en gang. Selv om produsenten har masse på lager, så har ikke nødvendigvis hvert enkelt apotek det, sier Liland.

Det er lurt å ha en ekstra pakke på hytta og med på ferie.

Astrid Liland, seksjonsleder for beredskap i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Hun oppfordrer også folk til å ta med tablettene på ferie, uansett om man skal være hjemme i Norge eller dra til utlandet.

– Det er lurt å ha en ekstra pakke på hytta og med på ferie, det kan like godt skje da som andre ganger. Det er en god investering, sier hun.

Forvekslet to typer jodtilskudd

Sykepleien har tidligere skrevet om enkelte tilfeller der gravide som skulle kjøpe jod som kosttilskudd, i stedet fikk jodtablettene som er beregnet på beredskap ved atomulykke. De gravide fikk i seg 600–900 ganger anbefalt daglig dose.

Les også intervjuet med sykepleier Lena Kristiansen som ble tilbudt feil type jodtabletter på apoteket.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.