fbpx Helsedirektoratet ber kommunene gjennomgå jod-beredskapen Hopp til hovedinnhold

Helsedirektoratet ber kommunene gjennomgå jod-beredskapen

Helsedirektoratet ber landets kommuner gjennomgå jod-beredskapen for barn under 18 år, gravide og ammende.

Slike tabletter har siden 2017 blitt anbefalt som et beredskapstiltak av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Helsedirektoratet.

Ifølge Helsedirektoratet er det lagret cirka 2,2 millioner tabletter i kommunene til dette formålet. I tillegg er personer mellom 18 og 40 år anbefalt å kjøpe jodtabletter på apotek som egenberedskap.

Flere apotek har vært utsolgt for slike tabletter, og Nakstad har en klar oppfordring om at folk ikke bør hamstre.

– Personer over 40 år bør ikke kjøpe jodtabletter fordi de ikke vil ha behov for dette ved en atomhendelse, sier Nakstad til NTB.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Fakta
Fakta om jodtabletter ved atomulykker

Råd om å ta tablettene vil ofte bli gitt sammen med et råd om å oppholde seg innendørs i opptil to døgn. Det er derfor viktig å ha tablettene lagret hjemme. 

Tablettene skal bare tas etter råd fra myndighetene. I tilfelle en atomulykke, vil råd bli gitt gjennom mediene, relevante myndigheter og på nettsiden til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. 

Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar tablettene fordi de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod.

Det kan i helt spesielle situasjoner også være aktuelt med tabletter for voksne mellom 18 og 40 år, mens de over 40 år har svært liten risiko for å kreft i skjoldbruskkjertelen, og trenger ikke ta jodtabletter.

Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen trenger ikke ta jodtabletter. 

Kilde: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Ingen utslipp fra Ukraina

– Selv om det ikke er rapportert om utslipp fra kjernekraftverk i Ukraina, er risikoen for ulykker og uhell høyere enn normalt på grunn av krigføringen i landet, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en pressemelding.

– Derfor ber vi kommunene om å gå gjennom systemene sine og forsikre seg om at jodtabletter kan gjøres tilgjengelige for barn under 18 år, gravide og ammende på kort varsel, legger han til.

Tsjernobyl i 1986

Dersom det oppstår en situasjon der radioaktivt nedfall rammer Norge, slik det skjedde etter Tsjernobyl-ulykken i 1986, vil inntak av en slik tablett kunne hindre opptak av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen som gir kreftrisiko hos unge mennesker.

Pasienter som ikke skal ha jodtabletter

Disse pasientgruppene skal ikke ta jod-tabletter ved atomulykker.

  • dersom du er allergisk overfor kaliumjodid eller noen av de andre innholdsstoffene i legemiddelet (listet opp i pakningsvedlegget) 
  • hvis du har betennelse i skjoldbruskkjertelen (thyreoiditt) 
  • hvis du har forstyrrelser i skjoldbruskkjertelfunksjonen 
  • hvis du har dermatitis herpetiformis (Duhrings sykdom) 

Kilde: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse