fbpx Flere jenter blir barnebruder Hopp til hovedinnhold

Flere jenter blir barnebruder

Barenbrud Banladesh

Koronapandemien har ført til en økning i barneekteskap. Pengene fra årets TV-aksjon går til Plans arbeid for å bekjempe dette. Norsk Sykepleierforbund (NSF) bidrar med én krone per medlem.

Forholdene for jenter omkring i verden har blitt dårligere. Stengte skoler og dårlig økonomi som følge av koronapandemien, har ført til at jenter har verre levekår enn før.

For første gang på 20 år stiger antallet barneekteskap, ifølge en ny rapport fra Redd Barna.

Bistandsorganisasjonen Plan jobber for barns rettigheter, og spesielt jenters rettigheter. Årets TV-aksjon arrangeres søndag 24. oktober, og pengene går til Plans arbeid mot barneekteskap.

NSF gir en krone per medlem

Tradisjonen tro bidrar Norsk Sykepleierforbund (NSF) med én krone per medlem.

– Det er et prinsipielt vedtak om å støtte den årlige TV-aksjonen, skriver Olaug Flø Brekke, generalsekretær i NSF, i en e-post til Sykepleien.

Årets bidrag blir dermed i overkant av 120 000 kroner.

Største dødsårsaken blant unge

Barneekteskap er et samfunnsproblem i flere land. Unge jenter blir fratatt muligheten til utdanning, noe som svekker muligheten for å kunne få seg en jobb og forsørge seg selv og sin familie. Dermed mister de også makten over sine egne liv.

Rapporten fra Redd Barna hevder at pandemien kan ha ført til 1 million flere graviditeter blant mindreårige jenter. Risikoen for å dø som følge av svangerskap, er høyest for jenter mellom 10 og 14 år, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Dette er også den største dødsårsaken hos unge jenter i dag.

Kroppene er ikke ferdigutviklet

Den høye andelen dødsfall skyldes blant annet at kroppene til så unge jenter ikke er ferdigutviklet. Tenåringsmødre har større risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning, endometritt og systemiske infeksjoner, viser opplysninger fra WHO.

Flesteparten av barneekteskap finner sted i områder preget av fattigdom, ifølge UNICEF. Barnebrudene har ofte ikke tilgang på god fødselshjelp, noe som øker risikoen for svangerskapskomplikasjoner.

Kan hjelpe tre millioner mennesker

Midlene fra årets TV-aksjon skal gå til forebyggende arbeid i landene der flest barn giftes bort. Plan når ut til tre millioner mennesker i Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger.

– Plan skal jobbe for at jenter kan fortsette skolegangen, sørge for at barn, unge og voksne gis opplæring i likestilling og jenters rettigheter, og at lovverket beskytter barn fra å bli giftet bort, skriver generalsekretær i Plan, Kari Helene Partapuoli, i en e-post til Sykepleien.

– Blitt mer aktuelt under pandemien

Innsamlingsrådet i NRK mottar og vurderer søknadene om hvem som skal få tildelt TV-aksjonen hvert år. Den endelige beslutningen blir tatt av kringkastingssjefen, som var enig i rådets innstilling om at TV-aksjonen 2021 skulle gå til Plan Norge.

– Plan fikk TV-aksjonen i år fordi de hadde en svært god søknad på et tema som dessverre har blitt mer aktuelt under pandemien, sier Erik Skarrud, rådssekretær i Innsamlingsrådet.

Dette er første gang Plan Norge har TV-aksjonen.

De siste årene har det kommet inn godt over 200 millioner kroner i TV-aksjonen hvert år. Innsamlingsrådet går aldri ut med en forventning om et konkret tall, men de håper at resultatet blir best mulig.

Fakta
Om Plan:
  • Plan International ble grunnlagt i 1937.
  • Organisasjonen er religiøst uavhengig og partipolitisk nøytral.
  • Plan er til stede i over 50 land.
  • Arbeidet har fire satsningsområder: Beskyttelse mot vold og overgrep, jenter i krise, få unge ut i arbeid og kampen mot barneekteskap.
  • Sistnevnte er tema for årets TV-aksjon.

Kilde: Plan Norge

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse