– Verste sommer, «ever»
Sykepleiermangel, halvannet år med korona og et støvsugd vikarmarked har preget Sykehus-Norge i sommer. Det kan se ut som om jordmødrene har hatt det ekstra tøft.
Tidligere i sommer varslet foretakstillitsvalgt Anita Talåsen Granli Arbeidstilsynet fordi hun var alvorlig bekymret for jordmortjenesten ved sykehuset Østfold.
Les også: Jordmormangel: – Sykehuset lekker som en sil til kommunen
– Har det skjedd noe?
– Jeg har fått beskjed fra Arbeidstilsynet om at de har mottatt meldingen. På grunn av ferie både i Arbeidstilsynet og her ved sykehuset, så er det ikke gjort noe konkret. Det er litt tidlig ennå, sier Granli.
Pasientene strømmer til
– Vi har fått tilbakemelding fra flere seksjoner at det er verste sommer, «ever», sier Granli.
Hun tror ikke det er spesielt for Sykehuset Østfold.
– Mine kollegaer ved andre sykehus vil sikkert si det samme, selv om noen avdelinger har slitt mer enn andre. Men jevnt over har dette vært en tøff sommer, og vi er enda ikke ferdig med august måned, sier hun.
Selv om Granli ikke har full oversikt over sommeren, forteller hun at det er tydelig at folk har begynt å røre på seg igjen.
– Pasientene strømmer til, sier hun.
Overbelegg på føden
– Akuttmottaket har ikke hatt så mange pasienter på mange år. Føde, barsel og ortopeden melder om mye å gjøre og overbelegg. Jordmødrene har hatt det kjempetøft. Nå er det totalt seks jordmødre som slutter, en mer enn da jeg sist snakket med deg, sier hun.
Årsaken til at sykehuset har hatt stor pågang tror Granli er en kombinasjon av flere ting.
– Som sagt beveger folk seg mer. De sitter ikke bare på hjemmekontor. Det er sommer og mange skader seg, de blir smittet. I Østfold har vi mange sommerturister. Men den største faktoren for den tøffe sommeren, skyldes sykepleiermangel, sier hun og utdyper:
– Mange avdelinger har vært hardt presset lenge på grunn av koronapandemien. Stengte grenser har i tillegg gjort det vanskelig å få tak i vikarer og sykepleierne er slitne. Det er en nasjonal sykepleiermangel som merkes godt.
Utvidet arbeidstid
Gro Lillebø er foretakstillitsvalgt ved St. Olavs hospital i Trondheim. Hun bekrefter at dette har vært en tøff sommer, selv om hun ikke har den totale oversikten ennå.
– Jordmødrene har hatt det spesielt krevende, sier hun.
Årsaken er mange fødsler, generell jordmormangel og det faktum at det er vanskelig å få tak i vikarer.
– Som en siste utvei ble vi nødt til å inngå avtale om utvidet arbeidstid for jordmødrene, sier Lillebø.
– Hva betyr det?
– At jordmødrene kan jobbe opp til 60 timers uke, og at de går ned til 28 timers ukentlig hviletid. Det er ingen ønskelig situasjon, men det var eneste måte å få til en lovlig og godkjent sommerturnus for jordmødrene, sier hun.
Planlegger neste sommer i høst
På grunn av dette, og at flere andre klinikker og avdelinger gikk inn i ferieavviklingen med mange huller i turnus, skal de tillitsvalgte sette seg ned med ledelsen allerede nå i høst for å planlegge neste sommer.
– Mange ledere har jobbet knallhardt for å prøve å få sommervikarer, men det finnes rett og slett ikke kvalifisert personell. Vi blir hørt av ledelsen, så jeg håper vi kan finne løsninger så neste sommer blir bedre, sier hun.
Lillebø sier at det også har vært slitsomme dager ved medisinsk klinikk og på intensiven.
– Vi har hatt høyt belegg gjennom hele sommeren. Det er det jeg kan si nå.
UNN
Mai-Britt Martinsen er foretakstillitsvalgt ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Hun er selv akkurat tilbake fra ferie og har ikke full oversikt over hvordan sommeren har forløpt.
– De tilbakemeldingene jeg har fått så langt, tyder på at de ansatte har hatt det tøft.
Sykepleiermangelen, og spesielt mangelen på spesialsykepleiere, er utfordrende.
– Det har blitt mye overtid. De vikarene vi har hatt, har helt sikkert jobbet ekstremt mye i sommer.
– Har du tall?
– Nei. Problemet er at vikarene ikke er i GATT-systemet vårt, så det er vanskelig å finne ut av.
Selv om det har vært en tøff sommer, har Martinsen ikke fått meldinger om alvorlige hendelser.
– Det er jo bra. Så får vi se utover høsten når sommeravviklingen er evaluert rundt om på avdelingene hvordan det har gått, sier hun.
0 Kommentarer