fbpx – Er lønnsnemnd et onde? Hopp til hovedinnhold

– Er lønnsnemnd et onde?

– Regjeringen har i år grepet inn med tvungen lønnsnemnd i Unios streiker i kommunesektoren og i Oslo kommune. For dem som har deltatt i streiken oppleves et slikt inngrep som et hardt slag. Også enkelte politikere er imot inngrepet, skriver Fafo-forskeren.

 

Nettstedet Sykepleien, via NTB, skriver at Stortinget kanskje ikke støtter regjeringens inngrep. Ville det være en seier?

Et inngrep med tvungen lønnsnemnd har ikke tidligere blitt stemt ned i Stortinget. Det har hendt at inngrep har blitt kritisert, og SV har frem til 1990-tallet vært prinsipielt imot bruk av tvungen lønnsnemnd og enkelte ganger stemt imot inngrep.

Et kritisk blikk på regjeringens inngrep kan være på sin plass. Selv om statsråden toer sine hender og viser til Helsetilsynets rapporter, er og blir et lovforbud mot streik en politisk avgjørelse. Det betyr ikke at Stortinget bør si nei.

Et politisk spill

Dersom Stortinget skulle stemme ned regjeringens forslag til bruk av tvungen lønnsnemnd i årets oppgjør, ville det innebære en undergraving av hele ordningen med tvungen lønnsnemnd som partene i arbeidslivet har gitt sin tilslutning gjennom hele etterkrigstiden.

Det vil kunne skape flere streiker og også en mer uansvarlig streikepraksis.

Et politisk spill rundt bruken av tvungen lønnsnemnd vil kunne skape flere streiker og også en mer uansvarlig streikepraksis. Vi vet fra tidligere avgjørelser i Rikslønnsnemnda at en slik streik Unio nå gjennomfører, har liten sjanse for å ende med bedre resultat enn den tariffavtalen de andre organisasjonene har akseptert.

Ikke gode alternativer

Hvis politikerne bruker denne streiken for å gi regjeringen en skrape, setter de arbeidslivsinstitusjonene i fare for en kortvarig glede. Organisasjonene vet at ordningen med tvungen lønnsnemnd kan være nyttig. De har støttet bruken, og de har valgt ikke å forhandle med arbeidsgiversiden om andre ordninger som kunne erstatte lønnsnemndbruk.

Kan klage til ILO

Organisasjonene har også mulighet for å klage et inngrep inn for ILO. Får de medhold, vil regjeringen få kritikk. Det er noe myndighetene ikke ønsker, og ILOs klageordning fungerer dermed som en viktig kontrollinstans av regjeringens inngrepspraksis.

Det er ikke lett å finne gode alternativer til lønnsnemndsordningen. Lovgivning med innskrenkning av streikeretten er et mulig alternativ som brukes i andre land. Til tross for bruken av tvungen lønnsnemnd har vi et av verdens mest liberale streikeregimer, ikke minst innenfor helsesektoren. Å sette lønnsnemndordningen i spill vil kunne endre dette.

Lagt inn avsnittet om ILO etter ønske fra forfatteren.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse