Vil vite hva sykepleierne mener om Felleskatalogen
For første gang inviteres sykepleiere til å svare på brukerundersøkelse om Felleskatalogen.
– Vi vil lage en katalog som i enda større grad kan være nyttig for sykepleierne.
Det sier farmasøyt Bente Jansen, som er redaktør og daglig leder i Felleskatalogen.
Hun håper mange sykepleiere vil svare på deres brukerundersøkelse.
Var ment for leger
De siste årene har hun og redaksjonen hatt økt oppmerksomhet på sykepleiernes bruk av Felleskatalogen. Derfor inviteres nå også sykepleiere til å svare. Det er første gang.
– Hvorfor har de ikke vært invitert før?
– Det har nok en historisk forklaring. Felleskatalogen har eksistert siden 1958, og den ble laget for leger, fordi det er de som har forskrivningsrett, forklarer hun.
– Helt i begynnelsen inneholdt produktinformasjonen bare indikasjon og dosering, og var tiltenkt legene. Det har nok hengt litt igjen.
Over tid har Felleskatalogen utviklet seg til et verktøy som rommer mye mer, med bilder av ulike tabletter og kapsler, instruksjonsfilmer og annen informasjon om hvordan legemidler skal administreres.
– Og dette er mer relevant for sykepleiere enn for leger, påpeker hun.
Brukes av sykepleiere
Siden 2014 har Felleskatalogen vært med å undervise sykepleiere gjennom videreutdanningskurset «Trygg legemiddelhåndtering for sykepleiere og vernepleiere» ved Høgskolen i Molde.
– Her fikk jeg tilbakemeldinger som «dettes skulle jeg lært før», og derfor ønsket vi også å komme inn i grunnutdanningen, forklarer Bente Jansen.
I 2019 bidro Felleskatalogen med undervisning på tolv studiesteder. Tema er blant annet administrering av legemidler og generisk bytte, men også hvordan Felleskatalogen skal brukes, dens svakheter og begrensninger.
Å undervise sykepleierstudenter har bidratt til den økte bevisstheten på sykepleiere som en stor brukergruppe. Det ble også bekreftet i en undersøkelse Legemiddelverket utførte i 2016, som viste at sykepleierne nesten utelukkende bruker Felleskatalogen når de skal orientere seg om legemidler.
– Samtidig erfarer vi at de ikke er fornøyd med alt de finner, sier Bente Jansen.
Og her kommer brukerundersøkelsen inn. Jansen og kollegene vil gjerne høre fra sykepleierne hva de synes om oppslagsverket de lager.
– Vi vil de skal bruke det, og vi vil at de skal oppleve det som nyttig, sier hun.
Undersøkelsen er her: Brukerundersøkelse om Felleskatalogen
0 Kommentarer