Tilbyr frakt til alvorlig syke: – Vi vil gi dem et løft i hverdagen
Noen vil se hytta eller havet for siste gang – men er for syke for vanlig transport. Da stiller Ønsketransporten opp.
– Vi ønsker å hjelpe mennesker som har et sterkt ønske om å reise et spesielt sted eller delta på noe i siste fase av livet.
Det forteller Børge Hognestad, sykepleier og ambulansearbeider fra Varhaug i Rogaland.
Mellom ti og femten oppdrag
Sammen med sykepleier Christian Christensen, tidligere ambulansearbeider Leif Magne Enåsen og Roy Kenneth Håland har han startet den ideelle organisasjonen Ønsketransporten i Hå kommune i Rogaland.
Gjennom Ønsketransporten tilbyr de gratis båretransport for dem som er for syke til å ta taxi, men for friske til en ambulanse, der det offentlige ikke har et tilbud.
Siden oppstarten for et drøyt år siden, har de hatt mellom ti og femten transportoppdrag.
– Det er alt fra oppdrag som å kjøre og hjelpe en rullestolbruker i lånt trillevogn ned på Orrestranda for å se havet sammen med en stor gjeng av de nærmeste, til enklere transportoppdrag.
Hytta en siste gang
– Det finnes i dag ikke noe offentlig tilbud for sengeliggende syke eller handikappede som ønsker å komme seg ut til et spesielt sted eller delta på viktige begivenheter. Mange har for eksempel ikke mulighet til å delta i bryllup, konfirmasjoner, begravelser. Andre ønsker å se havet eller besøke hytta en siste gang.
– Livskvaliteten kan bli svært begrenset dersom man ikke har evne til å sitte oppreist. Det å miste funksjonsevnen og selvfølelsen kan være konsekvenser av alvorlig sykdom. For mange får sykdommen store sosiale konsekvenser, sier Hognestad.
– Vi ønsker å gi alvorlig syke eller handikappede og familiene deres et løft i det som kan være en vanskelig hverdag. Håpet er at vi kan bidra til økt livskvalitet i en sårbar fase i livet, sier Hognestad.
Helsepersonell bidrar
Det Ønsketransporten tilbyr per i dag, er en bil med båre, med sjåfør og følgepersonell som ledsagere. Tilbudet er gratis for dem som benytter seg av det. De baserer seg på gaver og donasjoner, og de som bidrar skal ikke tjene penger på tjenesten. Organisasjonen har fått støtte fra Sparebankstiftelsen Time Hå og Kavlifondet.
De frivillige er helsepersonell eller har erfaring med å håndtere akutte tilstander og situasjoner og svært syke mennesker, de fleste gjennom å ha jobbet i helsevesenet.
Både Hognestad og de andre i oppstartsgruppen forteller at de har fått mye positiv respons på at dette er en god idé, og at det er et behov for et slikt transporttilbud. Flere som er utdannet helsepersonell, også leger, har sagt at de ønsker å bidra som frivillige, forteller de.
Nå jobber de for å realisere ideen om å gjøre Ønsketransporten til et tilbud over hele landet.
– Jeg tror det appellerer litt til «den gode samaritan» hos helsepersonell, og at det er grunnen til at flere har sagt at de ønsker å bidra, sier han.
Hognestad sier det gjør inntrykk når man skjønner at noen har et sterkt ønske om å få se eller møte noen, kanskje for siste gang, uten at man som ansatt i helsevesenet har mulighet til å organisere dette for pasienten.
– Vi har selv veldig tro på dette og brenner for ideen, sier han.
Inspirert av svenskene
En inspirasjon har vært det svenske tilbudet Önskambulansen, som har et liknende tilbud.
Sykehuset Vestfold har et tilbud som kalles Ønskeambulansen, fundamentert i den ordinære ambulansetjenesten. De kan, fem år etter oppstarten, fortelle at de har hatt få, men viktige oppdrag.
– Vi kaller ikke bilen en ambulanse, fordi det setter helt andre krav til tjenesten, sier Børre Hognestad i Ønsketransporten i Rogaland.
– Vi har valgt å kalle oss en transporttjeneste.
– Hva gjør dere dersom en person blir akutt syk på et av deres oppdrag?
– Det vil avhenge av hva som er avtalt med primærhelsetjenesten eller behandlingsteamet. Ved akutte hendelser som ikke er forventet, vil vi håndtere de som annen akutt sykdom og varsle og samarbeide med primærhelsetjenesten, sier Hognestad.
Kjøpt bil
De har nå kjøpt en bil fra Helse Bergen og er i ferd med å omlakkere den. Gjennom en samarbeidsavtale med Norsk Folkehjelp Hå disponerer de en bil til.
– Bilene skal fremstå som transportambulanse, vi vil ikke skape feil forventninger om hvem vi er og hva vi kan bidra med, understreker initiativtakerne i Ønsketransporten.
– Vårt mål er at vi skal kunne hjelpe alvorlig syke mennesker som har behov for transport, slik at de kan få en positiv opplevelse og få oppfylt ønsker om å se steder, delta på arrangementer eller møte slektninger som de ellers ikke hadde klart å få til, sier Hognestad.
0 Kommentarer