fbpx Norske forskere kan påvise kreftrisiko hos ufødte barn Hopp til hovedinnhold

Norske forskere kan påvise kreftrisiko hos ufødte barn

Bildet viser en DNA-streng.

Forskere ved Haukeland universitetssjukehus har funnet en genfeil som  allerede på fosterstadiet kan påvise økt risiko for eggstokkreft.

Funnet kan legge grunnlag for nye kreftbehandling i fremtiden, skriver  VG.

Nytt perspektiv

Sju prosent av alle jentefostre har en genfeil som gir to-tre ganger høyere risiko for eggstokkreft i voksen alder, viser forskningen til professor Per Eystein Lønning og kollega Stian Knappskog ved Mohn kreftforskningslaboratoriet på Haukeland.

– Det er lite trolig at slike mekanismer bare opererer ved eggstokkreft. Forskningen gir dermed nytt perspektiv når det kommer til å forstå kreftrisiko, forklarer Lønning.

Også forskere ved Radiumhospitalet og NTNU har bidratt til studien, som omfatter mer enn 6000 kvinner: den har fått støtte fra blant annet Kreftforeningen og blir tirsdag publisert i Annals of Internal Medicine, ett av verdens ledende medisinske tidsskrifter.

Ny type feil

Forskerne på Haukeland har konsentrert seg om brystkreft type 1-genet, også kalt BRCA1. De fant en ny type feil i det samme genet, som i noen tilfeller kan påvises allerede hos fosteret.

Eggstokkreft er en av de ti hyppigste kreftformene blant kvinner i Norge. Symptomene er vage, noe som gjør sykdommen vanskelig å oppdage, skriver avisen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse