fbpx Skeptisk til leie av fengselsplasser Hopp til hovedinnhold
Helsetilbud til innsatte:

Skeptisk til leie av fengselsplasser

- Vi bør ha fengselsplasser nok i vårt eget land, mener Trond Lie, psykiatrisk sykepleier og ansatt i Hedmark fengsel.

Justisminister Anders Anundsen undertegnet i går en fengselsavtale som gir 242 norske soningsplasser i Nederland, ifølge NTB. Avtalen må godkjennes av Stortinget.

Høringsfristen til departementetes forslag til lovendring for soning i utlandet gikk ut fredag i forrige uke. 


Ikke likt, men likeverdig

I høringsforslaget foreslår Justisdepartementet blant annet at helseoppfølgingen for disse soningsplassene overlates til det landet hvor den innsatte soner.

I første omgang er det Nederland som har vært aktuelt, men lovendringen er ikke knyttet til noe konkret land, annet enn at det foregår utenfor Norge. 

I Norge er det kommunehelsetjenesten som har ansvaret for helsen til innsatte. Sykepleiere som jobber i fengsel, er ansatt i kommunen hvor fengselet ligger. Helsetjenesten og kriminalomsorgen er adskilt. I mange andre land er helsetjenesten organisert under kriminalomsorgen.

 

- Skeptisk

Trond Lie (bildet) er psykiatrisk sykepleier og styremedlem i forening for fengselssykepleiere. Han er også med i Helsedirektoratets fagråd for helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel.

Lie er skeptisk til hele ideen om å leie fengselsplasser utenfor Norge.

- Vi bør ha fengselsplasser nok i vårt eget land, mener han. Han jobber på en høysikkerhetsavdeling i Hedmark fengsel, og ser daglig hvor viktig det er å kommunisere godt med innsatte som har helseproblemer.

- For innsatte med dobbeltdiagnoser som rus og psykiatri, er språket det viktigste verktøyet vi har.  Mange har opplegg med DPS eller LAR før de kommer i fengsel, og det er viktig å holde kontinuiteten. De med størst helseproblemer må sone i Norge.

Han understreker at han ikke har noen grunn til å tvile på kompetansen hos nederlandsk helsepersonell.

- Men det er viktig at helsepersonell kjenner til det norske systemet ved for eksempel sykdom som krever tilrettelegging når den innsatte skal tilbake til samfunnet igjen.

Departementet foreslår at de innsatte ved soning i utlandet skal ha likeverdige  helsetjenester, men ikke nødvendigvis likt helsetilbud som ved soning i Norge. Det skal tas hensyn til blant annet helsetilstand ved utvelgelse av hvem som skal sone utenfor Norge.

- Dersom noen likevel skal sendes ut av landet for soning, må det være de aller friskeste, de som sitter på lange dommer, mener Lie.


Hvilket språk i journalen?

Flere instanser har innvendinger til forslaget om soning i utenlandske fengsel:

Statens helsetilsyn presiserer at de med dette lovforslaget ikke vil kunne føre tilsyn med den faktiske ytelsen av helsetjenester den innsatte får utenfor Norge. Fylkesmannen kan heller ikke behandle klager fra innsatte i mottakerstaten på samme måte som andre klager, i henhold til pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 7. De ber departementet gå gjennom ordlyden i sitt eget lovforslag.

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) ber i sitt høringssvar om at spørsmålet om pasientskadesaker som kan oppstå i kjølvannet av behandling gitt i utlandet blir utredet mer grundig. NPE stiller flere spørsmål:

  • Fra hvilket land skal vi innhente spesialisterklæringer fra? Norge eller soningslandet? 
  • Hvilket språk er journalene på? For eksempel nederlandsk? 
  • Må disse oversettes til norsk? Hvem skal betale? En journal kan være på flere hundre sider.
     
  • Hvis journaler må oversettes, hvordan påvirker dette bevisene i saken/grunnlaget for vedtak?

 

- Bekymret

NSF (Norsk sykepleierforbund) er i sitt høringssvar tydelige på at ansvaret for helsetilbudet til innsatte som sendes ut av landet, må ivaretas:

- N orske myndigheter må sikre at forsvarlige helsetjenester av god kvalitet kan gis i mottakerstaten før det inngås avtale om leie av fengselsplasser, heter det i høringssvaret. 

- Domfelte som soner i utlandet skal ha helsetjenester på lik linje med domfelte som soner innenlands.

NSF mener at ivaretagelse av disse innsattes rettigheter til vurdering av rett til helsehjelp, oppfølging, klageadgang og tilsyn behandling bør tydeliggjøres i egne retningslinjer. 

«Det er med bekymring NSF merker seg at nasjonen Norge ikke klarer å huse sine egne innsatte», heter det i høringssvaret.


Les flere justisdepartementets forslag og flere høringssvar her.

 

Språket er det viktigste verktøyet vi har.
Trond Lie, psykiatrisk sykepleier, Hedmark fengsel

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse