Vold mot eldre
Sykepleiere må bidra aktivt til å avdekke og forhindre vold mot eldre.
I denne artikkelen setter jeg søkelyset på utsatte eldre hjemmeboende pasienter og de utfordringer som sykepleiere og studenter møter ved hjemmebesøk hos voldsutsatte pasienter. Begrepene vold og overgrep benyttes om hverandre. Med overgriper og voldsutøver sikter jeg til den som angivelig har begått selve overgrepene. Voldsutsatt er den eldre mann eller kvinne over 65 år som i kortere eller lengre tid har vært offer for vold. I teksten omtales den voldsutsatte som «hun» og voldsutøveren som «han» – vel vitende om at også kvinner utøver vold.
Overgrep
Forståelsen av hva som er et overgrep er kulturelt betinget. Den definisjonen vi ofte viser til, er utarbeidet av WHO – i den såkalte Torontoerklæringen: «Overgrep mot eldre er enkeltstående eller gjentatte handlinger, eller mangel på riktige handlinger, som forårsaker skade, nød eller lidelse for en eldre person. Overgrepene skjer i forhold hvor det i utgangspunktet er en forventning om tillit» (1, s. 3). Her inkluderes både fysisk, psykisk, seksuell, økonomisk og materiell vold i tillegg til omsorgssvikt. O`Keeffe og medforfattere (2) har definert begrepet overgrep, og beskriver fysisk vold som det å dytte, gripe, puffe, sparke, bite, slå med knyttneve eller andre gjenstander, brenne eller skålde, gi for mye beroligende- eller sovemedisiner, stenge inne, binde fast, true eller påføre skade av kniv eller våpen. Psykiske vold omfatter det å fornærme, banne og bruke skjellsord, verbalt true, undergrave, bagatellisere, ekskludere og gjentatt ignorere, true med å skade personer den eldre bryr seg om, hindre den eldre i å oppsøke andre eller fjerne nødvendige hjelpemidler. Seksuelle overgrep er verbal seksuell tilnærming, berøring eller forsøk på seksuell berøring, tvunget eller forsøkt tvunget seksuell omgang mot den eldres vilje. Finansielle overgrep forstås som å stjele penger, eiendom eller dokumenter, hindre tilgang til egne verdier, tvinge til å gi bort verdier, tvinge eller villede til å overdra verdier eller til å endre testamente eller andre dokumenter, misbruke økonomiske fullmakter, utøve utilbørlig tress på den eldre til noen av de ovennevnte handlinger, men uten å lykkes, samt det å unnlate å betale for utgifter de har blitt enige om.
Kartlegging
Sosionom Grete Stang og lege Åsa Rytter Evensen (3) var de første i Norge til å kartlegge omfanget av overgrep mot eldre hjemmeboende. De fant at blant 4200 pasienter meldte 42 pasienter om at de var utsatt for vold, det vil si 1 prosent av deltakerne. Senere prevalensundersøkelser viser ulik forekomst av vold mot eldre i nære relasjoner, og tallene varierer fra 1,7 prosent (4) til mellom 4–6 prosent i et mer globalt perspektiv der fem studier gjennomført i Canada, Nederland, USA, Finland og Storbritannia ble lagt til grunn for beregningene (5). Det er da snakk om både fysiske og psykiske overgrep, økonomiske og seksuelle overgrep og omsorgssvikt. Resultatene fra en svensk undersøkelse viser at forekomsten av fysisk vold mot eldre hjemmeboende er på 4 prosent, psykisk vold er på 29,7 prosent, seksuell vold 0,5 prosent og økonomisk vold 1,8 prosent (6).
Intervjuer
En viktig instans for kompetanseutvikling om vold og traumer er Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Helsedirektoratet ga for kort tid tilbake NKVTS i oppdrag å gjennomføre en studie av overgrepsutsatte eldre (5). På bakgrunn av intervju med eldre som hadde vært utsatt for overgrep så avdekket forskerne hvordan eldre som utsettes for overgrep, opplever sin livssituasjon, hvordan de håndterer situasjonen og hva de gjør for å hindre nye overgrep. 25 kvinner og 5 menn deltok i studien der halvparten hadde vært utsatt for overgrep fra voksne barn, åtte av ektefeller, fire hadde opplevd overgrep fra naboer eller bekjente, og i tre tilfeller ble de eldre utsatt for overgrep av det de opplevde som et mangelfullt og til dels krenkende hjelpeapparat (strukturell vold).
Familiemdlemmer
De fleste overgrep mot eldre skjer fra personer som står dem nær. Derfor synes offeret ofte det er vanskelig å fortelle om det til andre. Ifølge Jonassen og Sandmoe (5) er voldsutøver partner, barn, barnebarn, andre familiemedlemmer eller bekjente. Voldens type og konsekvenser har mange likhetstrekk enten offeret er barn eller voksen, yngre eller eldre. Likevel er det nødvendig å se det særegne ved de voldsutsatte for bedre å forstå det komplekse bildet. Den eldre voldsutsatte skiller seg på noen områder ut fra yngre ved at de har levd et langt liv, og kreftene til å stå imot overgrepene er mindre enn før. Det samme gjelder evnen til å kompensere for helsesvikten som inntreffer før eller senere. Samtidig er det viktig ikke å generalisere da de gamle er forskjellige. Hver overgrepshistorie er unik, og ingen opplever akkurat det samme som sårende i disse overgrepene.
Skrøplige
Den eldres sviktende helse og fysiske styrke til å stå
imot påkjenninger, bidrar som nevnt til at det er vanskelig å melde
fra om overgrepene. To longitudinelle studier gjennomført i USA
viser at både sykelighet og dødelighet økte dramatisk for
overgrepsutsatte med høy alder (5). Det ble da justert for andre
faktorer som kunne ha innvirkning på sykelighet og dødelighet.
Sandmoe (7) fant i sin doktorgradsstudie at ofrene for overgrep som
hjemmesykepleien var kjent med, hadde stor grad av skrøpelighet og
et omfattende hjelpebehov.
Det å bli eldre innebærer for mange tap av sosiale kontakter.
Familie og venner blir borte enten ved død eller fordi de selv ikke
er i stand til å opprettholde kontakten som før. Studier viser at
eldre med lite sosialt nettverk er mer utsatt for vold (5). I
tillegg vet vi at vold ofte innebærer en avskjæring fra det sosiale
liv. Kanskje består volden av ikke å få lov til og ha kontakt med
familie og venner.
Skyld
Hjelmdal (8) er forsker ved NKVTS, og hevder at eldre som utsettes for vold av barna sine ofte også føler skyld og lurer på hva de har gjort galt. Også Jonassen og Sandmo (5) finner at noen eldre føler skyld for at overgrepene skjer. En av flere utfordringer er i det hele tatt å oppdage volden og å få den eldre til å snakke om at dette skjer. Årsaker til at et menneske øver vold mot et annet menneske kan være knyttet til familiekonflikter, stor omsorgsbyrde hos pårørende som derfor opplever av maktesløshet, alkohol og narkotika. Det kan også være en videreføring av overgrep; for eksempel der sønn øver vold mot mor og selv har vært utsatt for farens overgrep som barn (9). Jonassen og Sandmo (5) fant at de voksne barna ofte hadde rus- eller psykiske problemer. I de relasjonene der overgriper var ektefelle hadde parforholdet vært konfliktfylt fra begynnelsen av, og således noe voldsutøver og voldsutsatt hadde levd med i en årrekke (5). Også i en tidligere europeisk studie finner forskerne at en overvekt av overgrepsutsatte eldre kvinner har vært utsatt for tilsvarende handlinger også tidligere i livet (6). Dette er verdt og merke seg da den voldsutsatte kan ha eller har hatt ulike grunner til ønsket om å bli værende i forholdet, noe som påvirker sykepleiers muligheter for endring. Det betyr ikke at man ikke skal gjøre noe, men arbeidet mot endring tar kanskje lengre tid eller endringene er mindre enn man optimalt sett skulle ønske på vegne av den utsatte.
Utfordringer
I Stortingsmelding nr. 21 om menneskerettigheter i Norge
har regjeringen laget en handlingsplan for menneskerettigheter som
berører viktige områder i sykepleiers fagutøvelse (10). Som
offentlig ansatte fagpersoner kan sykepleier komme i situasjoner
der vi får et medansvar for brudd på menneskerettighetene. Eldre
hjemmeboende utsettes for vold uten at helsepersonell griper inn.
Drøftingen tar utgangspunkt i mulige konflikter mellom
menneskerettighetene, norsk lov og pasientens rett til
medbestemmelse knyttet til vold i nære relasjoner. Hva når
mistanken vekkes?
Ansvaret for å melde ifra, er et ansvar mange finner vanskelig
å ta – av flere grunner. Blant annet kan det skyldes uvisshet om
hvordan vi kan og bør forholde oss i møte med voldsutsatte
pasienter? For få måneder siden veiledet jeg to sykepleiestudenter
som fortalte at de samme dag hadde vært vitne til en kvinne som slo
sin syke ektemann. Studentene var i villrede om hvordan de skulle
håndtere situasjonen. Det krever mot å skulle handle aktivt i
forhold til en konkret situasjon der utfallet er usikkert, og ikke
minst veien videre ukjent.
Medansvar
Som offentlig ansatte fagpersoner kan altså sykepleier komme i situasjoner der vi får et medansvar for brudd på menneskerettighetene. Hvilke etiske forpliktelser er sykepleieren bundet til utover dette? Yrkesetiske retningslinjer formulerer det slik: “Sykepleieren melder fra eller varsler når pasienter utsettes for kritikkverdige eller uforsvarlige forhold” (12, s. 10). Sykepleiernes etiske grunnlag bygger på de fire prinsippene velgjørenhet, ikke skade, respekt for autonomi og rettferdighet. Velgjørenhetsprinsippet stiller store krav til vår evne og vilje til å reagere på pasientens lidelse, og er uttrykt i helsepersonelloven § 4 og i prinsippet om faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp (11). Ikke skade-prinsippet vektlegger hvordan sykepleier skal oppføre seg (være varsom og empatisk), og er et pliktetisk prinsipp som sier noe om hva du ikke skal utsette pasientene for. Respekt for pasientens autonomi bygger på en anerkjennelse av mennesket som et rasjonelt vesen med evne til kritisk selvrefleksjon og til å fatte beslutninger i og om eget liv. Rettferdighetsprinsippet er knyttet til likebehandling og prioritering av de mest trengende (13). Prinsippet om barmhjertighet er også videreført i yrkesetiske retningslinjer for sykepleiere: «Sykepleie skal baseres på barmhjertighet, omsorg og respekt for grunnleggende menneskerettigheter» (12, s. 7). Prinsippene bidrar til større bevissthet i alle de situasjonene hvor det ikke er opplagt hva som er en riktig handling. Daglig opplever sykepleier dilemmaer der de etiske prinsippene settes opp mot hverandre og stiller krav til kompetente vurderinger.
Kjennskap
For å være i stand til å oppdage vold og handle ut ifra dette er
det viktig å kjenne den enkelte pasient, og å ha kunnskap om
pasienten. Ved å gjenkjenne de faktiske endringer og de sykdommer
som gjør seg gjeldende hos den eldre, vil det være noe enklere å
oppdage vold. Blåmerker kan for eksempel forklares med hardhendt
behandling, men kan også skyldes blodverdier som forhøyet INR og
økt fare for hudblødninger. Kjennskap til hvilke observasjoner
sykepleier bør reagere på, vil bidra til å avdekke volden.
Sykepleier står ikke alene om å løse den voldsutsatte
pasientens situasjon. Følgende instanser er aktuelle
samarbeidspartnere for den eldre: fastlege eller annen lege,
psykisk helsevern, advokat, politi, boligkontor, rusinstitusjon og
familievern, for å nevne noen av de informantene i Jonassen og
Sandmoes studie (5) henvendte seg til. I tillegg forteller de eldre
at det også kan avhjelpe situasjonen dersom øvrig familie
involveres. Flere ga faktisk uttrykk for at familien var de eneste
som visste noe om overgrepene, og de eneste de ønsket å involvere.
Sentralt i vurderingen av hva som bør gjøres ved mistanke om
eller bekreftet vold, er å sjekke ut hva pasienten selv mener om å
gå videre med saken. På hvilken måte kan sykepleier bidra til eller
sikre at pasienten har innflytelse på tiltakene slik at også den
lovfestete retten til brukermedvirkning blir ivaretatt? Dersom
pasienten ikke er samtykkekompetent etter Lov om pasientrettigheter
§ 4.3, så stiller saken seg annerledes med tanke på samtykke til
helsehjelp (14).
Konsekvenser
Vold mot et menneske defineres som brudd på
menneskerettighetene, og har store helsemessige, sosiale og
juridiske konsekvenser. Sykelighet og dødelighet øker dramatisk for
eldre overgrepsutsatte, og livskvaliteten reduseres hos den eldre
som allerede er utsatt for helsesvikt grunnet høy alder. Sykepleier
med arbeid i hjemmesykepleien møter pasienter som er eller har vært
utsatt for vold, og har plikt til å melde fra ved mistanke om vold
eller bekreftet vold i hjemmet.
Sykepleiers praksis er basert på menneskerettighetene og
innebærer at vi aktivt forholder oss til innholdet i både
internasjonale menneskerettighetskonvensjoner og relevant nasjonal
lovgivning. Det betyr å arbeide for at rettighetene blir
respektert, men også å reagere når de brytes. Sykepleier skal bidra
til at overgrep blir avdekket, og bidra til at mennesker som har
vært utsatt for overgrep får den hjelpen de trenger. I en del
tilfeller gjør den eldre det de kan for å dekke over volden, og i
andre tilfeller er helsepersonell kjent med overgrepene uten at de
kan eller vil gripe inn. Særlig utfordrende blir dette når den
voldsutsatte pasienten ikke ønsker inngripen fra det offentlige. I
slike situasjoner kreves grundige vurderinger i forhold til
menneskerettigheter, til norsk lov og til etiske prinsipper. Staten
er forpliktet til å hindre vold i nære relasjoner, og har således
rett til å gripe inn i den hensikt å beskytte individets helse og
rettigheter.
Konklusjon
Våkne og modige sykepleiere kan forebygge brudd på menneskerettighetene, og undervisning om menneskerettigheter i sykepleieutdanningen er viktig. Dette er et tema som har hatt en beskjeden plass til nå, og i rammeplanen for sykepleieutdanningen er det per i dag ikke spesifikke krav til undervisning eller veiledning knyttet til vold i nære relasjoner. Temaet er høyst aktuelt som en del av arbeidet sykepleier gjør for å fremme helse og forebygge sykdom hos friske og utsatte grupper i befolkningen.
Referanser:
1. The Toronto Declaration on the Global
Prevention of Elder Abuse, Geneva, September 21, 2010
http://www.who.int/ageing/projects/elder_abuse/alc_toronto_declaration_en.pdf (03.
11 2012).
2. O`Keeffe, M, Hills A, Doyle M, McCreadie
C, Sholes S, Constentive R, Erens B. UK study of abuse and neglect
of older people. Prevalenc survey report. London: National Centre
for Social Research, Kings College, University of London, 2007.
3. Stang G, Evensen ÅR. Eldremishandling frem
i lyset. Tidsskr nor lægeforen 1985; 105: 2475–78.
4. Juklestad ON. Forskning og forskningsbehov
på temaet vold og overgrep mot eldre. Oslo: Nasjonalt
kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, 2007.
5. Jonassen W, Sandmoe A. Overgrep mot eldre
i Norge – erfaringer og løsningsstrategier. Oslo: Nasjonalt
kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, Rapport 3/2012.
6. Soares JF, Barros H, Torres-Gonzales F,
Ioannidi-Kapolou E, Lamura G, Lindert J Stankunas M. Abuse and
health among elderly in Europe. Kaunas: EAHC, 2010.
7. Sandmoe A. Older people at risk for beeing
abused by someone close to them: A qyality study of community care
services in Norway and Australia. Doktoravhandling. Oslo:
University of Oslo, 2011.
8. Hjelmdal OK, Juklestad O. En privatsak?
Eldres oppfatning av vold og overgrep og om å melde fra om vold.
Oslo: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, 2006.
9. Croos, C. O. (årstall ukjent) Forholdet
mellom eldreomsorg og menneskerettigheter – en
litteraturgjennomgang.
https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/29493/croosxoppgave.pdf?sequence=1(03.11.13)
10. Meld. St. 21 (1999). Menneskeverd i
sentrum. Handlingsplan for menneskerettigheter.
11. Lov om helsepersonell (1999).
http://www.lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-64 (05. 11.
2013).
12. Etiske retningslinjer for sykepleiere.
Oslo: Norsk sykepleieforbund, 2011.
13. Nortvedt P. Omtanke. En innføring i
sykepleiens etikk. Oslo: Gyldendal Akademisk, 2012.
14. Lov om pasientrettigheter (1999)
http://www.lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63 (05. 11.
2013).
0 Kommentarer