Viktig likelønnsvedtak
Fredrikstad kommune har godtatt vedtaket som pålegger dem å lønne en SFO-leder likt med en leder i teknisk etat. - Vi er utrolig glade for at kommunen ikke anket, men valgte å følge Likestillingsnemndas avgjørelse, sier forbundsleder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund.
Det er tre år siden SFO-leder Else Mari Nygaard klaget saken inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet. Ombudet konkluderte i mai med at avlønningen av Nygaard var brudd på likestillingsloven. Kommunen anket saken videre til Likestillings- og diskrimineringsnemnda, som i sin behandling konkluderte med at Fredrikstad kommune har brutt loven. Nemnda påla kommunen å høyne lønnen til SFO-lederen. Nå har kommunen akseptert Nemndas konklusjoner.
- Denne saken er viktig for flere. Den vil gi store ringvirkninger. Jeg er sikker på at vi i tiden fremover vil se betydning av denne saken langt utover Fredrikstad kommune, sier likestillings- og diskrimineringsombudet.
Flere saker vil komme
- Vi er utrolig glade for at Fredrikstad kommune ikke anket men valgte å følge Likestillingsnemndas avgjørelse. Dette viser at kommunen har forstått hva kravet om likelønn dreier seg om, og har med dette forhåpentligvis virkelig avfyrt startskuddet for flere liknende saker, sier forbundsleder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund.
- Det finnes ingen gode argumenter for at en kvinne som leder ansatte og har ansvaret for barn på SFO skal tjene mindre enn mannlige kolleger i teknisk etat. Harde verdier har tradisjonelt vært prioritert foran myke verdier, sier Normann.
Hun er ikke i tvil om at andre tilsvarende saker vil komme i kjølvannet av dette vedtaket.
- NSF har mange medlemmer i tilsvarende jobber, og vil vi oppfordre dem til å gjøre det samme som SFO-lederen. Det er på tide at kvinnedominerte yrker får sin kompetanse verdsatt på lik linje med menn, sier Normann.
0 Kommentarer