fbpx Verst å bli gammel i Oslo og Trondheim Hopp til hovedinnhold

Verst å bli gammel i Oslo og Trondheim

Muligheten for å få sykehjemsplass er betydelig dårligere i Trondheim og Oslo enn i Bergen og Stavenger. Og det ikke først og fremst på grunn av ressursmangel, slår en ny analyse fast.

- Det er mye bedre å bli gammel i Bergen og Stavanger enn i Trondheim og Oslo.

Det sier Hans Knut Ottersen, tidligere assisterende fylkeslege i Vestfold, nå bedriftsoverlege i Jernbaneverket.
Sammen med Harald Tønseth, seniorrådgiver i avdeling for helsestatistikk i Statistisk sentralbyrå, har han analysert sykehjemsdekningen i landets fire største byer i forhold til resten av landet.
Og konklusjonen er krystallklar:

- Trondheim og Oslo har en pasientsirkulasjon som ligger 20 til 25 prosent under landsgjennomsnittet. Det betyr at sjansen for å få en sykehjemsplass er betydelig dårligere enn i resten av landet, sier han.

Blir liggende lenge i korttidssenger
Byene i mellom er det også store forskjeller: Mens man i Stavanger har nesten tolv utskrivninger fra en og samme korttidsseng per år, blir Oslo-pasientene liggende mye lenger i sengene som er ment for korte opphold. Vel åtte utskrivninger klarer de fra en og samme korttidsseng i året.

Dør oftere i kø
Analysen viser også at Trondheim og Oslo markerer seg med høyere dødlighet blant pasientene i korttidssengene enn Bergen og Stavanger. Dette skyldes ifølge forfatterne trolig at flere syke langtidspasienter blir liggenede i ventekø i korttidsavdelingene til de dør.
Ifølge forfatterne er forskjellene mellom byene så store at det for de eldre er som å bo i forskjellige verdener.

- Propper i systemet
- Hva kan forklare forskjellene?
- Dette handler først og fremst om drift, og ikke så mye om ressurser. For å få pasientene ut av korttidssengene, kreves et godt samarbeid med hjemmesykepleien og hjemmetjenestene, og det har man ikke i like stor grad fått til i Oslo og Trondheim, sier Otterstad.

- Særlig i Oslo oppstår det propper i systemet, fordi pasienter blir liggende altfor lenge i senger som er beregnet til korttidsopphold. Dette er et resultat av at to elementer i eldreomsorgen - som har hver sine sjefer - ikke klarer å samordne tjenestene, sier han.

Les mer om resultatene av analysen  her.




















0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse