fbpx Du plikter å melde avvik Hopp til hovedinnhold
Tema Avvik

Du plikter å melde avvik

Har du hørt disse utsagnene: «Dersom jeg skal skrive avviksmeldinger over alt som er feil, får jeg ikke tid til å gjøre jobben min» eller: «Hva er vitsen? Det skjer jo ikke noe allikevel.» 

Å skrive avviksmeldinger er ikke noe du kan velge å la være å gjøre. Det er lovpålagt. Spesielt i private institusjoner kan det være trøblete for ansatte å skrive avvik. En grunn kan være at det svekker bedriftens renommé i konkurransen med offentlige institusjoner. Likevel: Glem aldri at det er du som kan stå igjen med ansvaret dersom du ikke har gjort din plikt og skrevet avvik. - Dersom noe skjer, er det en fordel at du har skrevet avvik. Da står du ikke alene, og ledelsen får mulighet til å ta sitt ansvar, sier rådgiver i Oslo NSF, Hans Arne Pettersen.

Hvorfor

Hva er så vitsen med å skrive avvik?

  • For å dokumentere feil og lære av dem
  • For å hjelpe lederen til å drive enheten best mulig
  • Fordi skriftlig dokumentasjon i forhold til feil er viktig. De blir ikke glemt så lett.
  • Fordi utfylte avviksskjema gjør at ledelsen må påtegne skriftlig sitt syn på avviket noe som sikrer at avviket blir behandlet.
  • Vi synliggjør og dokumenterer problemene med dårlig kvalitet, dårlig økonomi, rutinesvikt og så videre. Skal sykepleierne få tilfredsstillende bemanning, kompetanse, utstyr og lignende er dette ett viktig verktøy.
  • Ansvaret for avviket overføres til ledelsen (i de fleste tilfellene)
  • Fordi det er etisk uakseptabelt å ikke si ifra om uverdige eller uforsvarlige forhold (jfr. etiske retningslinjer pkt. 7.3)
  • Det er godt å få lov til å si ifra.
  • Den som fyller ut avviksskjema viser ansvarlighet og kunnskap, samt evne til å evaluere seg selv.
  • Den faglige bevisstheten øker
  • Fordi det er lovpålagt.
• Dersom man ikke fører avvik kan politikerne tro at kvalitetskravene følges og det blir i neste omgang vanskeligere å argumentere for større ressurser til pleie- og omsorgstjenesten.

Hvordan skal avvik skrives?

Den enkelte arbeidsplass skal ha kvalitetssystemer og etablerte rutiner for hvordan avvik meldes. - Selv om det finnes offisielle skjemaer, må ikke innfløkte skjemaer bli et hinder for at avvik meldes. Det viktigste er at avvikene meldes skriftlig - ikke hvilket papir de skrives på. Det kan være en god ide å levere en kopi til tillitsvalgt, spesielt dersom avvik er ført flere ganger og arbeidsgiver ikke ser ut til å gjøre noe med saken, sier Pettersen. Han har laget flere artikler om emnet som er lagt ut på hjemmesiden. Du finner dem ved å gå inn på www. sykepleierforbundet.no under Oslo fylkeskontor. Han minner også om at det ikke bare er de «tekniske» delene det skal føres avvik med. - Helsepersonelloven sier også noe om at vi skal gi en omsorgsfull forsvarlig tjeneste. Det er viktig at vi skriver avvik på de områdene også,sier han.

Det viktigste er at avvikene meldes skriftlig

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse