Tariff fra a til å
Alminnelig arbeidstid
Den arbeidstid som heltidsarbeidstakere i arbeidsmiljølovens forstand står til disposisjon for arbeidsgiveren. Etter loven er hovedregelen at den alminnelige/ordinære arbeidstid ikke må overstige 40 effektive timer pr. uke (eventuelt som et gjennomsnitt). Tariffavtalens begrensning er 37,5 timer pr. uke. For skift- og turnusarbeidere kan den alminnelige arbeidstid være ytterligere begrenset.
Anbefalt forslag
Forslag som partenes forhandlere under et tariff oppgjør anbefaler vedtatt ved en etterfølgende avstemning. Forslaget kan ha fremkommet med eller uten meglingsmannens medvirkning.
Ansiennitetstillegg
Lønnstillegg som vanligvis gis i henhold til tariffavtalens satser basert på praksis og tjenestetid.
Arbeidsavtale
En avtale mellom arbeidsgiver og en enkelt arbeidstaker om at arbeidstaker stiller sin arbeidskraft til disposisjon mot et bestemt vederlag. Arbeidsmiljøloven har nærmere regler om arbeidsavtalens form og innhold.
Arbeidsretten
Spesialdomstol som i hovedsak har i oppgave å avgjøre tolkningstvister samt saker om ulovlige og tariffstridige aksjoner.
Disponibel realinntekt
Den inntekt man har igjen når skatt og prisstigning er trukket fra. Kalles også kjøpekraft.
Etterslep
Manglende lønnsutvikling for grupper som ikke har lønnsglidning eller resultat av ulik lønnsglidning mellom sammenlignbare grupper. Kan f.eks. gjelde sammenligning mellom offentlig og privat ansatte.
Forbundsvise oppgjør
Det enkelte fagforbund fremmer selv krav og forhandler på egen hånd med sine respektive bransjesammenslutninger på arbeidsgiversiden. Skjer gjerne under en viss samordning fordi veiledende rammer oftest settes ved forutgående forhandlinger mellom hovedorganisasjonene.
Fredsplikt
Plikt til å avstå fra arbeidskamp i tariffperioden. Jfr. Arbeidstvistlovens § 6 nr. 1.
Føring
Partene sentralt/lokalt kan avtale eller anbefale at avsatte midler/pott benyttes på en bestemt måte.
Frivillig lønnsnemnd
Tariffpartene kan avtale bruk av Rikslønnsnemnda for å løse en interessetvist. Partene kan også bli enige om å sette sammen en annen nemnd for å løse tvisten.
Generelt tillegg
Tariffmessig lønnstillegg som kan gis i form av prosentvis økning i lønnsregulativets satser, eller som et kronetillegg på satsene.
Glidning
Den lønnsvekst som følger av tillegg som gis utover de tillegg/potter som forhandles frem av sentralt parter; eksempelvis ansiennitetsopprykk, nytilsetting i høyere lønnet stilling, andre lokale tillegg uten avtalt pott.
Hovedavtale
En tariffavtale mellom hovedorganisasjonene inneholdende generelle bestemmelser og regler om bedriftenes og tillitsvalgtes rettigheter og plikter.
Hovedtariffavtalen
Hovedtariffavtalen er den grunnleggende avtalen mellom partene. Her finner du de viktigste reglene vedrørende bl.a. lønn, arbeidstid, ferie, permisjon og pensjon.
Indeksregulering
Regulering av lønninger etter utviklingen av konsumprisindeksen i henhold til bestemmelser fastsatt ved en tariffrevisjon.
Inflasjon
Stigning i gjennomsnittlig prisnivå målt med f.eks. konsumprisindeksen.
Interessetvist
Tvist mellom en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening og en fagforening om opprettelse eller fornyelse av tariffavtale. Se Arbeidstvistlovens § 6.
Kollektiv oppsigelse
Når fagforening eller arbeidsgiverforening samlet sier opp arbeidsavtalene i for å sette i gang lovlig arbeidskamp. En lovlig arbeidskamp forutsetter at de personlige arbeidsavtaler er bortfalt, slik at det formelt sett ikke eksisterer noe ansettelsesforhold. Se Arb.tv.lovens § 29 og Arb.m.loven.
Megling
Partene i et tariffoppgjør pålegges av Arbeidstvistloven å gjennomføre frivillig eller tvungen megling før de kan bruke kampmidler som streik eller lockout. Ti dager etter Riksmeglingsmannens forbud mot arbeidsstans, kan hver av partene kreve meglingen avsluttet. Meglingen skal da avsluttes innen fire dager, selv om meglingsmannen ikke finner grunnlag for å fremsette et meglingsforslag.
Mellomoppgjør
Forhandlinger om lønnsregulering for annet avtaleår (eventuelt tredje avtaleår dersom det er treårig tariffavtale). Ved mellomoppgjør forhandles i utganspunktet kun generelt tillegg.
Minstelønn
En nedre lønnsgrense som garanteres i tariffavtalen. Ingen som omfattes av avtalen kan lønnes lavere enn minstelønn.
Nominell lønn
Bruttolønn før skatt målt i kroner og ører. Nominelt tillegg er det krone/øre-tillegg som avtales i et tariffoppgjør.
Overenskomst
Betegnelse brukt i NAVO-sektoren, Oslo kommune og privat sektor på tariffavtale (se hovedtariffavavtale).
Overheng
Forskjellen mellom gjennomsnittslønnen i et kalenderår og lønnsnivået ved årets utgang.
Permittering
En adgang arbeidsgiver i bestemte situasjoner har til midlertidig å oppheve lønns- og arbeidsplikt uten at arbeidsavtalen opphører.
Politisk streik
Protestaksjon av kort varighet som ikke skal angå de streikendes lønns- og arbeidsvilkår. Aksjonen må ha et klart politisk siktemål for å være lovlig og ikke rammes av den tariffrettslige fredsplikten.
Pott
Et konkret beløp som partene ved tariffoppgjøret setter av til bestemte formål.
Prolongasjon
En automatisk eller avtalt forlengelse av varigheten på en tariffavtale.
Reallønn
Nominell lønn minus prisstigning.
Rettstvist
En tvist om en tariffavtales gyldighet, forståelse eller bestående eller om krav som grunner seg på en tariffavtale. Se Arbeidstvistlovens § 6 nr. 1.
Rikslønnsnemnda
Frivillig lønnsnemd betyr at tariffpartene fraskriver seg retten til selv å avslutte forhandlinger. For eksempel fordi de ser at de ikke kommer til noen løsning selv etter mekling. Resultatet blir da overlatt til en tredje part for avgjørelse. Myndighetene har oppnevnt en egen nemnd som tar seg av slike saker.
Styringsrett
Arbeidsgivers rett til å lede, fordele og kontrollere arbeidet, samt retten til å ansette og si opp ansatte. Styringsretten begrenses av bl.a. lover og avtaler.
Tariffavtale
Avtale mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening om arbeids- og lønnsvilkår eller andre arbeidsforhold. Se Arbeidstvistlovens § 1 nr. 8 og § 3.
Tvungen lønnsnemnd
Ifm. tariffoppgjør hvor meklingsmannen ikke finner å kunne fremsette et forslag, eller et fremsatt forslag blir forkastet, kan Stortinget ved lov, eller Regjeringen ved provisorisk anordning, bestemme at tariffoppgjøret skal avgjøres ved tvungen lønnsnemnd. Tvisten vil i så fall bli behandlet av Rikslønnsnemnda.
Uravstemning
Avstemning som alle medlemmene inviteres til å delta i over et anbefalt eller ikke-anbefalt forhandlingseller meklingsresultat.
Verdsettingsdiskriminering
Der enkelte grupper tjener mindre enn andre grupper med tilsvarende utdanning, kompetanse og ansvar.
Økonomisk ramme
Dette er et mer omfattende begrep enn lønnstillegg og betegner endringer i tariffavtalen og hva disse koster arbeidsgiveren totalt.
Årslønnsvekst
Økningen som en ansatt vil oppnå i løpet av ett år dersom vedkommende har fullført et fullt årsverk eller gjennomsnittlig vekst i årslønn for en nærmere definert arbeidstakergruppe fra et år til et annet.
0 Kommentarer