Dør for tidlig
Dårlig utredning og oppfølging forkorter levetiden til kreftpasienter. Fra 2001 til 2009 er det utbetalt 70 millioner kroner i erstatning på grunn av svikt i kreftbehandling.
Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har gått igjennom alle kreftsakene som har vært behandlet i perioden 2001-2009.
I over halvparten av diagnosesvikttilfellene ble ikke pasienten tilstrekkelig utredet. Nødvendige undersøkelser ble ikke utført, pasienten ble ikke henvist videre til sykehus eller spesialist, pasienten ble ikke innkalt til ytterligere utredning og henvisning ble ikke fulgt opp.
Et annet hovedfunn er at mange av kreftpasientene får forkortet levetiden på grunn av for dårlig utredning og oppfølging.
-Vårt materiale gir eksempler på alvorlige tilfeller som burde kunne vært unngått med bedre rutiner og større årvåkenhet fra helsetjenesten, sier direktør i NPE Erling B. Breivik på hjemmesiden.
Feilbehandling av pasienter er ikke bare tragisk for de involverte. Det koster også samfunnet store summer i erstatningsutbetalinger.
I tillegg kommer utgifter til ekstra behandling, reinnleggelser, trygdeutbetalinger og utgifter for kommunene.
Hovedfunn etter NPEs gjennomgang:
- 180 erstatningssøkere har fra 2001-2009 fått medhold i krav på erstatning for følger av svikt ved diagnostisering eller behandling av kreft i fordøyelsesorganene
- For 34 prosent (61 av 180) har svikten ført til forkortet levetid (tidligere død eller dårligere prognose for overlevelse)
- Det er utbetalt 70 millioner kroner til disse pasientene
- Over halvparten av medholdssakene (92) gjelder diagnosesvikt, og da hovedsakelig forsinket diagnose
Kilde: NPE
0 Kommentarer