fbpx Bak låste dører Hopp til hovedinnhold

Bak låste dører

14 av 15 sykehjem låser pasienter inne uten at det er gjort lovlige vedtak, viser en rapport fra Helsetilsynet i Aust- Agder.

Helsetilsynet i Aust-Agder dro på uanmeldte sykehjemsbesøk. Tilsynene ble gjort i løpet av våren 2010. Målet var å se hvordan beboernes rett til bevegelsesfrihet er ivaretatt. De fant at 14 av 15 sykehjem sperrer beboerne inne.

Sykehjemmene har låst utgangsdører, dører til fellesareal, hageareal og gjennomgangsrom uten at det gjort vedtak etter pasientrettighetsloven.


Pleiere foran pasientenes behov

Rapporten Helsetilsynet i Aust- Agder har laget, gir sykehjemmene i de åtte kommunen ganske hard medfart.

- Låste dører henger som regel sammen med de ansattes behov for å ha oversikt. Bekymringen for at noen skal bli borte med påfølgende skader eller dødsfall, gjør at de låste dørene blir definert som et omsorgstiltak. Likevel rapporterer de ansatte om frustrerte beboere som går fra den ene låste døren til den andre, sannsynligvis på leting etter opplevelser eller stimuli. Det er god grunn til å anta at selv personer med en langtkommet demens, vil oppleve ubehaget med å kjenne seg innelåst. Særlig vil dette være tilfelle dersom vedkommende ikke finner noen ansatte å snakke med, eller på annen måte kan bli beroliget og få oversikt over situasjonen, står det i rapporten.

 

Et lysglimt

Kun et sykehjem fulgte retningslinjene, og det er Saltrød bo- og omsorgsenter i Arendal.

Vedtak om helsehjelp som omfatter tilbakeholdelse, må treffes for hver enkelt beboer. Det kan ikke treffes generelle vedtak om at dørene på et sykehjem eller en avdeling skal være låst. Slike vedtak gjøres ut fra Pasientrettighetslovens paragraf 4A; Helsehjelp til pasienter uten samtykkekompetanse som motsetter seg helsehjelp.

 

“Skal vi slippe folk ut midt på vinteren uten klær?”

Helstilsynet skriver i sin rapport at de ofte blir møtt med argumenter som for eksempel:  “Skal vi slippe folk ut midt på vinteren uten klær?”

- Det er viktig å presisere at beboernes sikkerhet, de ansattes omsorgsplikt og den enkeltes mestringsmuligheter må ligge til grunn i arbeidet. Likevel skal den enkelte beboers rettigheter ivaretas. Slik dagens lovverk fungerer, har alle mennesker i Norge bevegelsesfrihet. Det er ikke noe unntak for personer som bor på sykehjem, sier Helsetilsynet i sin rapport.


Ble godt mottatt

Tilsynet var det første på mange år som Helsetilsynet I Aust- Agder utførte uanmeldt.

- Vi ble godt mottatt av ansatte i tjenestene. Temaet, låste dører, fanget manges interesse, og det ble ofte ført interessante og lærende samtaler med de ansatte på slutten av tilsynet, står det avsluttningsvis i Helsetilsynets konklusjon.

Du kan lese rapporten her

En historie

En dame i Lillesand hadde begynt å tuste litt, og barna fikk plassert henne på heimen som ligger i sentrum av byen. En god faglig tradisjon er at personalet tester ut hvor godt de nyankomne klarer seg ute alene. Vår dame tok på seg kåpa, og gikk ut av døra. En ansatt fulgte etter, og turen gikk via bryggene til en kafe. Der bestilte damen en bolle og kopp kaffe, men sendte ofte et blikk til den ansatte som forsøkte å late som ingenting ved et bord litt lengre borte.

Til slutt kom damen bort og hvisket fortrolig: Er du på rømmen, du også?



0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse