Ikke sikkert vi bør spise mer mettet fett
Ny forskning om mettet fett er ikke så klar som det blir påstått i en artikkel publisert i Sykepleien, hevder fagsjef i SomeBody.no og ansatt ved HiOA, Erik Arnesen i denne kommentaren.
Sykepleien hadde i nummer 9, 2012 en kronikk av lege Jan Helge
Halleraker med tittelen
Bør vi spise mer mettet fett? (1). Han
argumenterer der for at «mettet fett i hovedsak synes å være sunt,
og at inntaket kanskje til og med bør økes».
Halleraker har gått igjennom mye forskning, men etter å ha gått
nøye gjennom artikkelen har jeg en mistanke om at han har vært
selektiv i valg av referanser. Jeg skal her gå gjennom Hallerakers
argumenter for hvorfor vi bør spise mer mettet fett, men vil særlig
se på holdbarheten til kildene hans.
Problematisk
Den første studien han refererer til er en metaanalyse av
Siri-Tarino og kolleger som ble publisert i American Journal of
Clinical Nutrition i 2010 (2). Halleraker skriver: «Denne
metaanalysen ... konkluderer med at inntak av mettet fett ikke øker
forekomsten verken av koronar hjertesykdom eller hjerneslag.»
Metaanalysen konkluderer med at observasjonsstudier gir
utilstrekkelig grunnlag til å konkludere med at mettet fett øker
risikoen for hjerte- og karsykdom. Den sier ikke noe om et mulig
årsaksforhold mellom mettet fett og hjerte- og karsykdom, men om
sammenhenger vist i kohortstudier. Observasjonsstudier utgjør en
stor del av kostholdsforskningen – ofte er det det beste vi har –
men man må være forsiktig med å tilskrive funn fra
observasjonsstudier kausal signifikans.
Flere har reist innvendinger mot nevnte metaanalyse, noe alle
som har lest metaanalysen forhåpentligvis tar i betraktning.
Halleraker nevner ingen av disse i sin artikkel. I samme nummer av
American Journal of Clinical Nutrition, satte Jeremiah Stamler tolv
spørsmålstegn ved metaanalysen (3). Blant disse var potensielle
målefeil i måling av deltakernes kosthold, at metaanalysen ikke
skilte mellom generell og dødelig hjertesykdom og at den justerte
for kolesterolnivå (som påvirkes av inntaket av mettet fett).
Referanser
Under avsnittet «Karbohydrater», skriver Halleraker at han nå er
« ... overbevist om at den viktigste årsak til folkesykdommer som
hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes mellitus type 2, er
et for stort inntak av raffinerte karbohydrater, og spesielt
karbohydrater med høy glykemisk indeks, og kanskje særlig
monosakkaridet fruktose som blant annet finnes i sukker».
Referanse 4 i dette avsnittet viser til en pressemelding fra
University of California, San Francisco, som omhandler endokrinolog
Robert Lustig. Pressemeldingen handler ikke om noe konkret ny
forskning, men påstander fra Lustig om at sukker – særlig fruktose
– blant annet fører til insulinresistens og fettlever. Referanse 5
er et halvannet times langt foredrag lagt ut på YouTube, hvor den
samme Lustig forteller «den bitre sannheten» om sukker. Flere har
gransket dette foredraget, og kalt deler av det feilaktig og
«villedende» (4,5,6).
Utelukker kritikere
Referansene 6 og 7 leder til to bøker av journalisten Gary
Taubes: The Diet Solution og Why We Get Fat and What To Do About
It. I disse bøkene forfekter Taubes at karbohydrater (særlig
raffinerte karbohydrater) er «den ultimate årsaken til fedme» ved
at det øker insulinnivået, noe som angivelig fremmer fettlagring.
Taubes har i ettertid blitt kritisert fra fagfolk innen ernæring og
medisin for bare å støtte seg til kilder som taler for sin
hypotese, mens han utelater hundrevis av nyere studier (7,8).
Referanse 8 viser til en ikke-systematisk gjennomgang av
forskning rundt mettet fett (9). Denne artikkelen nevner studier
som viser at det å bytte ut mettet fett med lavglykemiske («grove»)
karbohydratkilder ikke er forbundet med økt risiko for hjerte- og
karsykdom. Den referer også til metaanalyser som viser at det å
bytte ut mettet fett med flerumettet fett reduserer kolesterolet,
og er forbundet med 13 prosent lavere risiko for hjertesykdom og 26
prosent reduksjon i dødelighet fra hjertesykdom. Dette er
opplysninger som taler imot Hallerakers anbefaling om å spise mer
mettet fett.
Kildebruk
Referanse 9 er nok et foredrag på YouTube, denne gang ved Donald
W. Miller. Dette er en lege og professor i kirurgi som blant annet
er imot all vaksinasjon (10). Han benekter at aids skyldes
hiv-viruset og at global oppvarming skyldes menneskelig aktivitet
(11). Dette, samt hypotesen om at høyt kolesterol og mettet fett er
skadelig, er ifølge han bare «dogmer».
Det at han har mange ukonvensjonelle synspunkter betyr ikke
nødvendigvis at han tar feil når det gjelder mettet fett, men det
tenner noen varsellamper. Når det gjelder hans foredrag om mettet
fett, har det blitt kommentert av legen Harriet Hall på nettstedet
Science-Based Medicine (12). Hun kaller det «an exercise in
cherry-picking [selektiv kildebruk] and confirmation bias».
Miller mener karbohydrater er det eneste som kan gjøre oss
fete, og viser til at forekomsten av fedme i USA siden 1980-tallet
har økt proporsjonalt med karbohydratinntaket. Han unnlater å nevne
at karbohydratinntaket på begynnelsen av 1900-tallet også var svært
høyt (i snitt 500 gram per dag), samtidig som forekomsten av fedme
i USA da var svært lav (13,14). Han nevner heller ikke noe om at
fettinntaket i USA økte 30 prosent fra 1963 til 1997 (14). Og
viktigst av alt: At det totale kaloriinntaket økte med ca. 500
kalorier per dag fra 1980 til 1997 (14).
Forklaring
Halleraker kommer så med en mulig forklaring på hvorfor
karbohydrater, og særlig fruktose, er skadelig. Jeg skal ta for meg
noen av disse påstandene:
«Raskt absorberbare karbohydrater gir høyt insulinnivå i blodet
som synes å ha flere uheldige fysiologiske effekter. Det er for
eksempel antydet at det gir en lavgradig kronisk
betennelsestilstand i kroppen. Insulin er også et meget effektivt
fettlagringshormon, og hyperinsulinemi synes å låse fettet til
kroppen slik at vektnedgang blir vanskelig.»
Det er riktig at karbohydrater stimulerer utskillelse av
hormonet insulin, men også mange proteinkilder fører til høye
insulinnivåer (15). En studie fra 2012 viste at myseprotein til og
med gir høyere insulinutskillelse enn loff (16). Å kalle insulin
for et fettlagringshormon er en overforenkling, og det er uklart
hvorvidt insulinnivå har betydning for vektøkning hos mennesker
(17,18,19).
Mer overvekt av mindre fett?
I neste avsnitt forteller Halleraker at forekomsten av overvekt har økt siden 1980, samtidig som andelen fett i kosten har gått ned. Det er riktig at prosentandelen, altså det relative inntaket av fett har gått ned. Ettersom det totale energiinntaket i befolkningen har økt siden 1980, er imidlertid det absolutte inntaket av fett – altså antall gram per dag – uendret, eller litt høyere (20). Den landsrepresentative kostholdsundersøkelsen Norkost 3 viste at norske menn og kvinner i gjennomsnitt fikk 34 prosent av kaloriene fra fett og 43–44 prosent fra karbohydrater i 2010–11. Dette tilsvarer rundt 102 gram fett per dag for menn og 75 gram fett for kvinner. I 1997 og 1993–94 var det gjennomsnittlige fettinntaket på rundt 80 gram per dag (21,22).
Årsak og effekt
Halleraker viser også til en studie som viste at et høyt
karbohydratinntak var forbundet med forsnevring i koronarkarene
(blodkarene som forsyner hjertet med blod), mens mettet fett ga
minst forsnevring blant eldre kvinner som allerede hadde
hjertesykdom (23). Dette var en observasjonsstudie og sier derfor
ikke noe om årsak og effekt, slik Halleraker antyder når han
skriver at et høyt inntak av karbohydrater «førte til forsnevring
...».
Kliniske intervensjonsstudier har funnet redusert
intima-media-tykkelse (tykkelsen til arterieveggene) etter redusert
inntaket av mettet fett, noe som kan hemme
ateroskleroseprogresjonen (24,25). Mettet fett har også vært vist å
bidra til svekket endotelfunksjon (endotel: cellelaget på innsiden
av blod- og lymfeårer) sammenliknet med umettet fett og
karbohydrater, noe som på sikt kan føre til åreforkalking (26,27).
Kosthold og gener
Halleraker nevner så en mye omtalt NTNU-studie fra 2011 som han mener viste at fett stimulerte gener som er involvert i blant annet hjerte- og karsykdom og diabetes i mindre grad enn karbohydrater. Dette var imidlertid en studie med kun tre overvektige menn som gikk på en diett i 28 dager, så den har tvilsom generaliserbarhet. Studien sier heller ikke noe om fettinntakets rolle, ettersom det kun var karbohydrat- og proteininntaket som ble endret og fettinntaket var konstant. Andre større studier, som ikke nevnes av Halleraker, har vist at sammensetningen av kostholdet har mindre betydning for genuttrykk i fettvevet enn kaloriinntaket (28,29).
Women's Health Initiative
«En av de dyreste og mest omfattende randomiserte intervensjonsstudiene noensinne ... viste heller ingen reduksjon i forekomsten av hjerte- og karsykdom ved å redusere fettinntaket», skriver Halleraker videre. Dette var den såkalte Women›s Health Initiative-studien, som i utgangspunktet handlet om effekten av fettredusert diett på risiko for bryst- og tykk-tarmskreft blant middelaldrende kvinner. Det er riktig at intervensjonen ikke resulterte i noen stor effekt på risikoen for hjertesykdom, men den fant faktisk en litt lavere risiko for hjertesykdom blant de med lavere inntak av mettet fett eller transfett (30). At effekten ikke var mer uttalt er ikke så overraskende ettersom ingen av kvinnene i studien faktisk fulgte dietten (31). Kolesterolnivået eller blodtrykket deres endret seg heller ikke signifikant.
Flere faktorer
Jeg er enig i at man i dag ikke kan si at mettet fett i seg selv er kategorisk bra eller dårlig. Vel så viktig er det trolig hva man spiser i tillegg til eller i stedet for mettet fett. Systematiske kunnskapsoversikter av kontrollerte, kliniske studier finner at det å spise mer flerumettet fett til fordel for mettet fett reduserer risikoen for koronar hjertesykdom (32). Det finnes videre belegg for at mettet fett i kosten har sammenheng med insulinresistens og økt risiko for type 2-diabetes (33). Den reduserte dødeligheten og insidensen av hjerte- og karsykdommer i Norden de siste 30 årene har blitt tilskrevet lavere kolesterolnivåer (som en følge av redusert inntak av mettet fett) i tillegg til mindre røyking og forbedret blodtrykksbehandling (34).
Dette er en noe forkortet versjon av artikkelen «Mangelfullt og misvisende om mettet fett», publisert på bloggen Sunn Skepsis 23. januar 2013 ( http://sunnskepsis.wordpress.com/2013/01/23/mangelfullt-og-misvisende-om-mettet-fett/).
Litteratur
1. Halleraker JH. Bør vi spise mer mettet fett? Sykepleien
2012;9:66-69.
2. Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu F B, Krauss RM. Meta-analysis of
prospective cohort studies evaluating the association of saturated
fat with cardiovascular disease. American Journal of Clinical
Nutrition. 2010;91(3):535-546.
3. Stamler J. Diet-heart: A problematic revisit. American
Journal of Clinical Nutrition. 2010;91(3):497-499.
4. Aragon A. The bitter truth about fructose alarmism. 29.
januar 2010. Hentet fra
http://www.alanaragonblog.com/2010/01/29/the-bitter-truth-about-fructose-alarmism.
5. Feinman RD. Wait a Minute, Lustig. The Threat of
Fructophobia. And the Opportunity. 29. juli 2011. Hentet fra
http://rdfeinman.wordpress.com/2011/07/29/wait-a-minute-lustig-the-threat-of-fructophobia-and-the-opportunity.
6. Katz D. Sugar isn›t evil: A rebuttal. Huffington Post. 18.
April 2011. Hentet fra
http://www.huffingtonpost.com/david-katz-md/sugar-health-evil-toxic_b_850032.html.
7. Fumento M. Big Fat Fake: The Atkins diet controversy and the
sorry state of science journalism. Reason. 2003:40-49.
8. Bray GA. Book review: Good Calories, Bad Calories by Gary
Taubes, New York: AA Knopf. Obesity Reviews. 2008;9:251-263
9. Kuipers RS, de Graaf D J, Luxwolda MF, Muskiet MH,
Dijck-Brouwer DA, Muskiet, FA. Saturated fat, carbohydrates and
cardiovascular disease. The Netherlands Journal of Medicine.
2011;69(9):372-8.
10.
http://vaccines.procon.org/view.source.php?sourceID=009427
11. Miller DW. Questioning HIV/AIDS, Human-Caused Global
Warming, and Other Orthodoxies in the Biomedical Sciences. 2008.
Hentet fra
http://www.lewrockwell.com/miller/miller26.html
12. Hall H. Eat Fat, Get Thin? Science-Based Medicine. 6.
desember 2011. Hentet fra
http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/eat-fat-get-thin.
13. Gross LS, Li L, Ford ES, Liu S. Increased consumption of
refined carbohydrates and the epidemic of type 2 diabetes in the
United States: an ecologic assessment. American Journal of Clinical
Nutrition. 2004;79(5):774-779.
14. Helmchen LA, Henderson RM. Changes in the distribution of
body mass index of white US men, 1890-2000. Annals of Human
Biology. 2004;31(2):174-81.
15. Holt SHA, Brand Miller JC, Petocz P. An insulin index of
foods: the insulin demand generated by 1000-kJ portions of common
foods. American Journal of Clinical Nutrition. 1997;66:1264-76.
16. Salehi A, Gunnerud U, Muhammed S J, Östman E, Holst JJ,
Björck I, et al. The insulinogenic effect of whey protein is
partially mediated by a direct effect of amino acids and GIP on
ß-cells. Nutrition & Metabolism, 2012;9:48.
17. Hivert MF, Langlois MF, Carpentier AC. The entero-insular
axis and adipose tissue-related factors in the prediction of weight
gain in humans. International Journal of Obesity.
2007;31(5):731-42.
18. Clifton PM, Keogh J B, Noakes M. Long-term effects of a
high-protein weight-loss diet. American Journal of Clinical
Nutrition, 2008;87(1):23-29.
19. Due A, Flint A, Eriksen G, Møller B, Raben A, Hansen JB, et
al. No effect of inhibition of insulin secretion by diazoxide on
weight loss in hyperinsulinaemic obese subjects during an 8-week
weight-loss diet. Diabetes, obesity & metabolism.
2007;9(4):566-74.
20. USDA. Part D. Section 3: Fatty Acids and Cholesterol. I
USDA: Report of the Dietary Guidelines Advisory Committee on the
Dietary Guidelines for Americans, 2010. Hentet fra:
http://www.cnpp.usda.gov/Publications/DietaryGuidelines/2010/DGAC/Report/D-3-FattyAcidsCholesterol.pdf
21. Johansson L, Solvoll K. Norkost 1997. Landsomfattende
kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i alderen 16-79 år.
Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet, Oslo. 1999.
22. Totland TH, et. al. Norkost 3: En landsomfattende
kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i alderen 18-70 år,
2010-11. Helsedirektoratet, Oslo. 2012.
23. Mozaffarian D, Rimm EB, Herrington DM. Dietary fats,
carbohydrate, and progression of coronary atherosclerosis in
postmenopausal women. American Journal of Clinical Nutrition.
2004;80(5):1175-1184.
24. Bemelmans W J, Lefrandt J D, Feskens EJ, Broer J, Tervaert
JW, May JF, Smit AJ. Change in saturated fat intake is associated
with progression of carotid and femoral intima-media thickness, and
with levels of soluble intercellular adhesion molecule-1.
Atherosclerosis. 2002;163(1):113-20.
25. Markus RA, Mack WJ, Azen SP, Hodis HN. Influence of
lifestyle modification on atherosclerotic progression determined by
ultrasonographic change in the common carotid intima-media
thickness. American Journal of Clinical Nutrition. 1997; 65(4):
1000-4.
26. Keogh JB, Grieger JA, Noakes M, Clifton PM. Flow-Mediated
Dilatation Is Impaired by a High - Saturated Fat Diet but Not by a
High-Carbohydrate Diet. Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular
Biology. 2005;25:1274-1279.
27. Hall WL. Dietary saturated and unsaturated fats as
determinants of blood pressure
and vascular function. Nutrition Research Reviews.
2009;22(1):18-38.
28. Dahlman I, Linder K, Nordström EA, Andersson I, Lidén J,
Verdich C et al. Changes in adipose tissue gene expression with
energy-restricted diets in obese women. American Journal of
Clinical Nutrition. 2005;81(6):1275-1285.
29. Capel F, Viguerie N, Vega N, Dejean S, Arner P, Klimcakova
E et al. Contribution of Energy Restriction and Macronutrient
Composition to Changes in Adipose Tissue Gene Expression during
Dietary Weight-Loss Programs in Obese Women. Journal of Clinical
Endocrinology & Metabolism. 2008;93(11):4315-4322.
30. Howard BV, Van Horn L, Hsia J, Manson JE, Stefanick ML,
Wassertheil-Smoller S et al. Low-Fat Dietary Pattern and Risk of
Cardiovascular Disease: The Women›s Health Initiative Randomized
Controlled Dietary Modification Trial. JAMA. 2006;295(6):655-666.
31. Van Horn L, Manson JE. The Women›s Health Initiative:
Implications for clinicians. Cleveland Clinic Journal of Medicine.
2008;75(5):385-390.
32. Mozaffarian D, Micha, R, Wallace S. Effects on
coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place
of saturated fat: a systematic review and meta-analysis of
randomized controlled trials. PLoS Medicine. 2010; 7(3).
33. USDA Nutrition Evidence Library. What is the effect of
saturated fat intake on increased risk of cardiovascular disease or
type 2 diabetes? 2010. Hentet fra
http://www.nutritionevidencelibrary.com/evidence.cfm?evidence_summary_id=250189.
34. Pedersen JI, James PT, Brouwer I, Clarke R, Elmadfa I,
Katan MB et al. The importance of reducing SFA to limit CHD.
British Journal of Nutrition.
2011;106(7):961-963.
0 Kommentarer