Legestudenter får høyere lønn enn sykepleiere: – Sykepleierne bør ha 50 000 mer

Enkelte legestudenter som er sommervikarer i Molde kommune får høyere lønn enn sykepleiere, som har både opplærings- og vaktansvar for studentene. – Provoserende og umusikalsk, mener NSF.
Sykepleien skrev for noen uker siden om at Molde kommune har leid inn over 80 svenske legestudenter til sykehjemmene i kommunen i sommer.
I fjor måtte en sykepleier ta ansvar og skyld for grove feil utført av en legestudent.
I samme artikkel fortalte vi at sykepleiere får lavere lønn enn enkelte av legestudentene:
Årets legestudenter har en årslønn på 563 500 kroner, ifølge ansettelsesavtalen Sykepleien har fått innsyn i. Etter det Sykepleien erfarer tar studentene 5. og 6. semester på legeutdanningen i Sverige.
Ifølge Vegard Røen, hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Molde kommune, får en nyutdannet sykepleier tilbud om 545 800 kroner i året.

Lokalavisen i Molde, Romsdals Budstikke [krever innlogging] har spurt kommunalsjefen Tanja Thalèn om hvorfor de gir legestudenter fra Sverige høyere lønn enn sine egne fast ansatte sykepleiere:
– Utfordringen er at vi konkurrerer med andre kommuner og er nødt til å tilby konkurransedyktig lønn for å få rekruttert nødvendig kompetanse for å få gjennomført sommerferieavviklingen på en mest mulig forsvarlig måte, svarer kommunalsjefen for helse.
– Vi forstår godt at dette kan oppleves urimelig, særlig når medisinstudenter og erfarne sjukepleiere jobber side om side. Samtidig er det viktig å understreke at dette ikke handler om å verdsette den ene gruppa høyere enn den andre – det handler om å sikre nok kvalifisert personell i en sårbar periode hvor bemanningssituasjonen er svært presset, sier Thalén til Romsdals Budstikke.
Kommunalsjefen bedyrer at sykepleiernes kompetanse er høyt verdsatt i Molde kommune, men at lønnsnivået for legestudenter er et resultat av midlertidige rekrutteringstiltak i sommerferieperioden.
Sykepleierne har ansvar for opplæring av legestudentene
Norsk Sykepleierforbunds nestleder i Møre og Romsdal, Gjermund Øysteinsson Moe, reagerer på kommunalsjefens svar.
– Lønn skal reflektere ansvar og kompetanse. NSF Møre og Romsdal mener Molde kommune sender et tydelig signal om at autorisert kompetanse og ansvar ikke verdsettes. Sykepleiere har praksisnær erfaring og bærer det fulle ansvaret for pasientene, mens medisinstudenter er under opplæring og mangler autorisasjon.
Han fortsetter:
– Sykepleiere i Molde kommune vil i sommer ha ansvar for opplæring for legestudentene og et større fagansvar for tjenesten, ettersom det er færre sykepleiere på vakt enn ellers. Slik Molde kommune nå har innrettet seg vil sykepleierne lønnes lavere enn de de er satt til å lede. Når studenter får høyere lønn enn de som faktisk har fagansvar, oppleves det som en nedvurdering av både profesjonell innsats og yrkesstolthet. Det handler ikke bare om lønn, men om anerkjennelse og pasientsikkerhet.
– Dette er provoserende og umusikalsk!
– Kommunalsjefen for helse i Molde viser til at de konkurrerer med andre kommuner om legestudentene. Kjenner du til dette?
– Nei, dette er ukjent problemstilling fra vår side, svarer Øysteinsson Moe.
Sykepleierne bør ha minst 50 000 mer
– Hva tenker du sykepleiere med ansvar for legestudentene bør ha i lønn?
– Sykepleiere har offentlig autorisasjon, faglig ansvar og pasientkompetanse. Dette handler ikke bare om kroner og øre, men om anerkjennelse for det ansvaret man faktisk står i, særlig under ferieavvikling hvor arbeidsbelastningen er stor. Det bør være en tydelig forskjell mellom student og den som har faglig ansvar. 50 000 kroner er ikke urimelig.
Kommunalsjefen sier at både NSF og Fagforbundet har deltatt i utformingen av retningslinjene for ferievikarer. Fungerende hovedtillitsvalgt for NSF i Molde kommune, Vegard Røen, avviser at han har vært inne til drøftinger av årets sommerferie-avvikling.
– Thalén sier alternativet er å bruke bemanningsbyråer, hva tenker du og NSF er det beste valget her?
– Jeg forstår utfordringen til Molde kommune. Ved å rekruttere legestudenter, som var her i fjor, får de vikarer som er noenlunde kjent. Lønnen går direkte til vikarene, noe som vi som fagforening er fornøyde med.
NSF Møre og Romsdals nestleder Øysteinsson Moe sier det er et paradoks at Molde kommune ser behov for å øke grunnlønnen til vikarene, uavhengig om det er fra vikarbyrå eller egenrekrutterte medisinstudenter, når lønn ikke anses som et insitament for de faste ansatte sykepleierne i sommerferieavviklingen.
Må snakke med sykepleierne
– Vi er heller ikke kjent med at Molde kommune har drøftet avtale om utvidet arbeidstid i forbindelse med sommerferieavviklingen med NSF, noe som kunne ha bidratt til behov for færre vikarer.
Han og NSF mener ferieplanlegging bør sees på i flere kommuner enn Molde. Tiltak som sommeravtale med sine tillitsvalgte om høyere lønn i sommerperioden, ta høyde for fravær i turnusplanleggingen, øke grunnbemanningen, og ansvar og oppgavedeling er en del av denne løsningen.
1 Kommentarer
Anna R Waage
,Enig! Minimum 50 000kr mer enn studenten. Pga veiledning, undervisning, språk og ansvar.