fbpx Alme: Derfor stiller jeg til valg som leder for Rådet for sykepleieetikk Hopp til hovedinnhold

Alme: Derfor stiller jeg til valg som leder for Rådet for sykepleieetikk

Bildet viser Tanja Yvonne Aas Alme

Som en del av ett lag med faget og etikken i front ønsker jeg å stille til valg som leder for Rådet for sykepleieetikk.

Først og fremst vil jeg takke for tilliten med nominasjon til et svært viktig verv. Tiden er inne for at vi sammen gjør et stort løft for å gi etikken større plass. Dette vil være helt nødvendig for å møte utfordringene og krav om endring i helsetjenesten. Jeg har et brennende engasjement for etikk og et sterkt ønske og motivasjon til å bli rådets nye leder.

Jeg har vært sykepleier siden 1995. Jeg så tidlig hvor viktig etikk og etisk refleksjon er. Både for å kunne gi god sykepleie til pasient og pårørende, men også for å kunne stå i utfordringer, være en god kollega og for å kunne ta gode beslutninger. Jeg ser hvor ulike praksis det er for dette.

Må se nytten av etikk og etisk refleksjon

Etikkarbeidet i tjenestene har for liten grad av systematikk. For å kunne utvikle oss må vi ha mulighet til å systematisk etisk reflektere over våre erfaringer. Hver dag står vi som sykepleiere, spesialsykepleier, jordmødre eller sykepleieledere overfor etiske utfordringer eller dilemmaer enten i hverdagsetikken i møte mellom mennesker, eller i beslutninger og prioriteringer.

Jeg har videreutdanning i palliasjon, veiledningspedagogikk og kreftsykepleie og er underveis i masterpåbygg i klinisk sykepleie. Jeg leder etisk refleksjonsforum i Sula kommune. Ledere har her sett nytten av etikk og etisk refleksjon som et kinderegg for kvalitet og fagutvikling. Jeg er kreftkoordinator og har i over år ledet et utviklingsprosjekt innen palliasjon med lokal, regional og nasjonal bredde.

Lang erfaring med praktisk etikkarbeid

Jeg har lang erfaring i å drive praktisk etikkarbeid i helsetjenestene på flere nivå. Jeg har erfart og sett hvor viktig etikk og ledelse er både for ledere selv, men også for at de skal kunne drive verdibasert ledelse og være de som skaper rom for etisk refleksjon. En styrking på dette område vil være i tråd med NSFs innsatsområder og prioriteringer.

Som etikkrådgiver i KS’ etikksatsing har jeg vært med å styrke etikkarbeid i tjenestene og utviklet verktøy for dette. Jeg har møtt ulike nivå av helsetjenesten for å motivere og veilede i etikkarbeid. Og jeg har et bredt etikknettverk som vil være naturlig å samarbeide med for rådet.

Vi må sikre etisk og faglig forsvarlighet

Som leder av Faggruppen for kreftsykepleiere og sykepleiere med interesse for kreftsykepleie har jeg vært med i samarbeidsprosjektet «Ei hand på skuldra» Dette har vært viktig for å fremme etisk refleksjon. Prosjektet har vist at sykepleiere og sykepleieledere trenger støtte til etisk refleksjon i tjenesten.

Etisk refleksjon dreier seg ofte om hvilke verdier og etiske prinsipper som står på spill. Hva gjør vi når disse kommer i konflikt med hverandre? Når det blir vanskelig å velge det ene fremfor det andre? Hvordan sikre etisk og faglig forsvarlighet?

Etisk refleksjon vil øke vår etiske kompetanse og bevissthet. Vi vil bedre kunne ta kloke og begrunnende valg. Dette vil styrke kvalitet i tjenesten, pasientsikkerheten, redusere moralsk stress og bidra til et godt arbeidsmiljø. Det vil også være viktig for å beholde og rekruttere kompetanse.

Ekstra viktig med kode rød-situasjonen

I prosjektet «Ei hand på skuldra» gjennomførte vi kartlegginger der respondenter ga retning om at mangel på etisk refleksjon førte til at både sykepleie og sykepleieleder sluttet. Med dagens kode rød-situasjon og fremtidens behov for sykepleiekompetanse, vil det være ekstra viktig at NSF bidrar for å legge til rette for systematisk etisk refleksjon.

Faggruppa for sykepleieledere og kreftsykepleierne har samarbeidet om en survey der alle faggruppene i NSF er representert. 2500 fra faggruppene har svart. Av disse opplever 98 prosent å stå i etiske dilemmaer i arbeidshverdagen sin. Over halvparten svarer at de får tilbud om etisk refleksjon kun av og til og sjelden systematisk. 82 prosent ønsker at det legges til rette for mer etisk refleksjon på arbeidsplassen.

Over 70 prosent har ikke deltatt i etisk refleksjonsgruppe, mens 86 prosent ønsker dette. Det er et ønske fra informantene at NSF skal fremme tilrettelegging av etisk refleksjon.

Dette ønsker jeg for rådet

Rådet bør arbeide mer praksisnært for å styrke etikkarbeidet på alle nivå. Vi må samarbeide på tvers for å få dette til. Den nye revideringen av yrkesetiske retningslinjer må fremmes. I kartleggingen ut til faggruppene svarte kun 57 prosent at yrkesetiske retningslinjer aktivt blir brukt i etisk refleksjon.

Vi må reflektere over hvordan vi omsetter retningslinjer og verdier til handlinger i praksis. Sykehusene har kliniske etiske komiteer, og flere kommuner oppretter etiske komiteer/råd. Det er bra. Men skal etikken få sin rettmessige plass i sykepleietjenesten, må vi sørge for at refleksjon over etiske spørsmål også skjer i tjenesten.

Rådet bør samarbeide tettere med faggruppene, fylkeskontor, tillitsvalgte, fagpolitisk avdeling og forbundsledelsen. Etikken må være en selvfølgelighet i alle NSFs prioriteringer og arbeid. Ved å styrke den praksisnære etikken sikrer vi at etikken skjer i praksis og ikke bare i teorien.

Jeg ønsker alle et godt valg, og lykke til med landsmøtet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse