fbpx En jordmor i livet skulle alle ha Hopp til hovedinnhold

En jordmor i livet skulle alle ha

Bildet viser en gravid kvinne som blir undersøkt av jordmor

Jordmødre har unik kompetanse på kvinnehelse. Den må utnyttes bedre.

Sist helg var venner og familie samlet til feiring av en feiende flott 80-åring. Min tante hadde invitert til sosialt samvær med mat og kakekalas i ekte sunnmørsk stil. Denne godt voksne damen er en sykepleier som videreutdannet seg til jordmor. Hun har i hele sitt liv jobbet på sykehus og i kommune. 

Mang en stund har tante fortalt historier om hvordan jordmoryrket har utviklet og endret seg, fra hun utdannet seg på Rikshospitalet på 60-tallet frem til hun avsluttet sin karriere som kommunejordmor. Jeg har vært heldig som har hatt en jordmor i nær familie. Jeg har rådført meg med henne under svangerskap, etter fødsel og ved andre kvinnerelaterte helseutfordringer. Slik er det ikke for de fleste, men det burde det være.

Flere tiltak er foreslått

Jordmødre har unik kompetanse på kvinnehelse. Den må utnyttes bedre, blant annet innenfor overgangsalder, celleprøvetaking og prevensjon. Det vil være god helse- og samfunnspolitikk å utnytte denne kompetansen. Og heldigvis støtter flere nasjonale utvalg dette. 

Kvinnehelseutvalget har påpekt behovet for å styrke svangerskaps-, fødsels- og barseltilbudet med følgende tiltak: 

  • Det må utdannes flere jordmødre. Statistisk sentralbyrå framskrev i 2019 et underskudd på omkring 700 jordmorårsverk i 2035. 
  • Jordmødrenes kompetanse kan bidra systematisk i arbeidet med å kartlegge og følge psykiske helseplager under graviditet og etter fødsel. 
  • Det må ansettes flere jordmødre for at et nasjonalt tilbud om følgetjeneste av jordmor skal bli en realitet. 
  • Det bør vurderes å opprette kombinasjonsstillinger der jordmødre jobber delt stilling mellom kommuner og sykehus. 
  • Flere drop-in-timer hos jordmor for å få hjelp med kvinnehelseplager.

Riktig og god oppgavedeling

I rapporten om allmennlegetjenesten, der et ekspertutvalg skulle gi konkrete forslag til tiltak for å styrke fastlegeordningen, foreslår de profesjonsnøytrale takster og økt bruk av delegering. I praksis vil dette kunne innebære finansiell likestilling mellom jordmødre og leger. Dette er riktig og god oppgavedeling. 

Tante, hun var en av de som inspirerte meg til å utdanne meg som sykepleier. Og heldige meg som er så privilegert at jeg får være hennes niese, og at jeg gjennom 50 år har tatt til meg noe av hennes brede kompetanse innen jordmorfaget.

Derfor skulle alle hatt en jordmor i livet, fra barnefødsel til grav. Gratulerer med den internasjonale jordmordagen! 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse