fbpx – God jul, kjære medstudenter Hopp til hovedinnhold

– God jul, kjære medstudenter

Bildet viser Nora Pettersen Daldorff som er styremedlem i NSF Student. Hun er iført nissedrakt.
TAKK FOR ÅRET SOM HAR GÅTT: – Kjære medstudent, dette er en julehilsen fra meg til dere alle med ønsker om en riktig god jul, skriver Nora Pettersen Daldorff. Foto: Privat

– Tusen takk for at dere står, og har stått, sammen med meg gjennom hele studiet, og ikke minst gjennom denne unormale tiden vi har vært i siden mars, skriver styremedlemmet i NSF Student.

Dette er et leserinnlegg. Innholdet gir uttrykk for forfatterens egne synspunkter og holdninger. Innlegg sendes til meninger@sykepleien.no. Les også veiledningen.

Først og fremst ønsker jeg å skryte av alle landets sykepleierstudenter, altså mine medstudenter.

Sykepleierutdanningen i Norge er i utgangspunktet allerede nokså ulik fra studiested til studiested, og sluttkompetansen din er avhengig av hvilket studiested du har studert på. Dette belyste daværende styremedlem i studentstyret i Norsk Sykepleierforbund (NSF) Hanne Grøthe i artikkelen «Samme utdanning, ulik sluttkompetanse».

Nå ønsker ikke jeg at denne teksten skal handle om at utdanningen allerede før koronapandemien var utfordrende, men jeg ønsker å belyse de utfordringene mine medstudenter og jeg står i nå.

Meldinger fra mine medstudenter

Jeg er valgt til å representere sykepleierstudentene nasjonalt som studentstyremedlem i NSF og lokalt som fylkesrepresentant for studentmedlemmene i NSF Trøndelag. Gjennom mine verv har jeg mottatt meldinger fra medstudenter som har det tøft. Disse meldingene bekymrer meg, men jeg kjenner meg også igjen i dem. Vi føler på en ensomhet som vi ikke har kjent på tidligere.

Vi er slitne sykepleierstudenter, men vi har holdt ut. Alt blir bra!

Digital undervisning gjør at noen av oss kanskje ikke møter andre mennesker over flere dager. Det er vanskeligere å holde på motivasjonen, og vi er stresset av et stort press på skolen. Samtidig blir vi nedringt av jobben som trenger flere tilkallingsvikarer nå som bemanningen er enda mer svekket grunnet koronapandemien.

Noen praksisplasser nekter studenter å jobbe ved siden av praksis grunnet fare for kryssmitte. Som om ikke presset var stort nok fra før, kjenner vi nå også på en økonomisk usikkerhet knyttet til dette. Vi er slitne sykepleierstudenter, men vi har holdt ut. Alt blir bra!

Som en fiskebåt ute i Barentshavet

Jeg er født og oppvokst i Finnmark og er godt kjent med vær og vind. I det ene øyeblikket kan det være så kaldt at det føles som at tiden står stille, og i det andre øyeblikket må du stroppe fast trampolinen siden det er meldt en stormfull natt. Sykepleieryrket og det å være sykepleierstudent kan sammenliknes på denne måten – det kan være rolige tider og det kan være utrolig hektisk og travelt.

Siden mars har vi sammen seilt en fiskebåt ute i Barentshavet, og det har tidvis vært så dårlig vær at vi har sett oss nødt til å bare spenne oss fast og håpe på det beste. Vi har følt på en utrygghet ved at flere av oss ikke har oppnådd det læringsutbytte vi skal og har tidvis ikke tilegnet oss den kunnskapen vi burde som følge av koronapandemien. Noen har opplevd å få byttet ut deler av praksis med simulering, mens andre har fått byttet ut praksis med kunnskapsbaserte oppgaver.

Og nettopp på grunn av dette vil jeg med en tydelig stemme si at jeg er her, og jeg står sammen med dere. Kjære medstudenter, dere er ikke alene. Vi skal komme oss igjennom dette.

Trekk pusten – senk skuldrene

Før vi avslutter denne teksten ønsker jeg at dere gjør meg en tjeneste og at dere gjør den samtidig som meg. Trekk pusten – helt inn i magen, hold litt på den og pust helt ut, og senk skuldrene. Ble øyeblikket litt lettere? Det ble det for meg.

Avslutningsvis vil jeg komme med en oppfordring til dere – medstudenter. Ta kontakt med en medstudent. Kanskje noen trenger det mer enn deg, eller så trenger kanskje du det mer enn du vet selv? Gjør noe godt for deg selv, gjerne hver dag – om det er å stå i døra for å trekke frisk luft inn i lungene, spise en klementin og drikke julegløgg, ta en telefon til bestemor, se på favorittserien din, eller lese en god bok.

Digital klem fra styremedlem i NSF Student Nora Pettersen Daldorff

Les også:

– Lysglimt i skoleåret 2020: Sykepleierveilederne våre

Bildet viser en gruppe veiledere med tommelen opp.
TAKK, VEILEDER!: - Kjenner du deg igjen i noen av beskrivelsene av veilederne mine blir jeg kjempeglad, skriver forfatteren av dette innlegget. Ta skrytet til deg, oppfordrer hun. Foto: Mostphotos

– Det er ikke bare for oss studenter at 2020 har vært tøft, sier Solveig Frantzen Fosse i dette innlegget, og retter en liten takk til flinke veiledere.

2020 har vært et tungt år. Vi i studentpolitikken har brukt mye tid og krefter på å kjempe for studentenes rettigheter, som av en eller annen grunn faller utenfor på alle områder i år. Det skal holde hardt, men jeg skal prøve å ikke skrive om akkurat det nå.

Tøft år, men likevel med lysglimt

For det er ikke bare for oss studenter at 2020 har vært tøft. Jeg tviler på at det er mange som har synes dette har vært spesielt moro, men vi har jo en tendens til å fokusere på oss selv. Og det er helt greit, syns jeg. I alle fall innimellom, og om jeg skulle velge et tidspunkt hadde jeg valgt i år. Likevel har skoleåret medført flere lysglimt – i form av mennesker: De dyktige sykepleierveilederne våre. Derfor er det de jeg skal skrive om nå.

Hadde byttet betaling mot veileder

I starten av denne nye tilværelsen var jeg en av studentene som lot skolen plassere meg i betalt arbeid uten veileder. La meg bare få understreke at jeg som student ville byttet betaling mot en veileder på flekken, det var bare ikke et alternativ. Grunnen til dette er at vi som studenter er i praksis for å lære konkrete kunnskaper og ferdigheter. Når en ikke er plassert et relevant sted og følges opp og vurderes kontinuerlig er det ingenting som tilsier at en skal klare å oppnå disse. Som vanlig arbeidstaker gjennom sommeren på min faste sommerjobb på Haukeland universitetssjukehus, får jeg derimot lønn. Der er jeg ikke sendt fra skolen for å lære.

Svært bekymret for gjennomføringen av utdanningen

Med store forventninger til hvordan jeg skulle ta igjen det tapte fra før sommeren, dro jeg tilbake til skolebenken ved Oslomet i august. Det var tid for å starte mitt tredje og siste år, og det skulle starte med medisinsk praksis. Umiddelbart ble jeg – som mange andre studenter – svært bekymret for hvordan vi skulle gjennomføre det siste året av den livsviktige utdanningen vår.

Ida lar oss være mennesker. Det er en nydelig kvalitet i et menneske, og en utmerket kvalitet i en sykepleier.

 

Det jeg trenger i en veileder

Her kommer første eksempel på et prakteksemplar av en veileder: Malin.

Malin var skoleveileder for meg og fire andre i min gruppe. Det var hun som var sendt fra skolen for å få oss gjennom praksisperioden. Malin skulle veilede oss i oppgaveskriving, loggskriving, refleksjoner og læringsutbytter. Dette gjorde hun altså – eksemplarisk attpåtil – men det er ikke bare dette som gjør Malin til en glimrende veileder. Malin hørte på alle bekymringer. Hun lot oss – en heller pratsom praksisgruppe – skravle når det oppsto digresjoner, og hun deltok velvillig i prat om alt mellom himmel og jord, og trøstet når det hadde oppstått vanskelige ting i praksis. DET er det jeg trenger i en veileder: La meg være menneske.

Viser oss hvordan vi skal være menneske og sykepleier

Neste veileder ut: Ida.

Ida har jeg foreløpig møtt én gang – men jeg har bestemt meg. Jeg liker Ida, og her er hvorfor:
«Alle har «ting» som skjer i livet. Noen ganger skjer «ting» på dumme tidspunkt. Plutselig skjer «ting» når du skal lese til eksamen. Fortell meg om du har «ting» i livet ditt, så kan vi tilrettelegge for at det skal gå bra likevel.», sa hun.

Igjen – Ida lar oss være mennesker. Det er en nydelig kvalitet i et menneske, og en utmerket kvalitet i en sykepleier. Takk Ida, for at du viser oss hvordan vi skal være begge deler.

Tilstreb å være et lysglimt for studentene dine

Og viktigst; dette er bare mine personlige erfaringer, og overhodet ikke de eneste positive møtene jeg har hatt gjennom min utdanning. Kjenner du deg igjen i noen av beskrivelsene av veilederne mine blir jeg kjempeglad. Ta skrytet til deg! Hvis ikke: Tilstreb å være et lysglimt for studentene dine, så skal vi prøve på det samme.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.