fbpx – Sykepleiere utsettes for smitte hver eneste dag, men får ikke nok lønn for strevet Hopp til hovedinnhold

– Sykepleiere utsettes for smitte hver eneste dag, men får ikke nok lønn for strevet

Bildet viser tidligere operasjonssykepleier Nina Melfald
BEKYMRET: – I Norge er det i dag få innlagte koronapasienter på sykehus, og godt er det. Likevel er sykehus og sykepleiere fortsatt i beredskap om pandemien igjen øker i styrke. Da vil også behovet for respiratorbehandling øke, skiver Nina Melfald. Foto: Telemarksavisa

– I disse dager er hele verden i koronaens vold, og nok en gang står sykepleiere og andre helsearbeidere i første rekke. Likevel kan man skyte en hvit pinn etter høyere lønn, skriver innleggsforfatteren.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Da jeg gikk på sykepleierhøyskolen i 60-årene, lærte vi om tuberkulosen – hvordan sykdommen herjet og hvor mange som døde. Den rammet alle slags mennesker – gamle, unge, menn og kvinner.

Smittefaren var stor, og flere sykepleiere døde mens de var i arbeid på sykehusene. Men en vaksine ble forsket frem, noe som gjorde slutt på tuberkulosens herjinger. Etter det trodde man ikke at nye epidemier/pandemier igjen ville oppstå.

Smittetallene øker

Men så kom hiv og aids. Dette var virus som skapte stor frykt på sykehusene blant helsepersonell.

Etter hvert som man fikk større kunnskap om viruset, viste det seg at det ikke var så smittsomt som fryktet dersom man tok sine forholdsregler. I dag regnes sykdommen mer som en kronisk tilstand enn en dødelig sykdom. Senere kom ebola, men ikke til vår del av verden, og per i dag er den så godt som utryddet. 

Over en million mennesker er døde, og rundt 43 millioner smittet.

I disse dager er hele verden i koronaens vold. Over én million mennesker er døde, og rundt 43 millioner smittet, og tallene bare øker.

Sykepleiere dør

I første rekke står nok en gang sykepleierne og andre helsearbeidere.

Sykepleierne står nå på døgnet rundt. Det er de som er tettest på koronapasientene. I disse dager er det enorme utfordringer med covid-19-viruset i hele USA, de fleste land i Sør-Amerika, Afrika, Pakistan, India og Israel. Land i Europa er også sterkt rammet, blant annet England, Frankrike, Spania, Italia, Portugal, Belgia, Nederland, Sverige, Irland og mange flere.

Klarer ikke beskytte helsepersonell

Hver dag utsettes sykepleiere for covid-19-viruset og alle de farene som følger med – som smitte, infeksjoner og psykiske plager. Og tusenvis av helsearbeidere rundt om i verden dør av viruset. Man klarer med andre ord ikke å beskytte sykepleierne og helsearbeidere godt nok under pandemien.

Utrolig nok sliter helsepersonell med å få tilstrekkelig med smittevernutstyr, og det psykiske presset fører til sykdom, fravær og utbrenthet.

I Norge er det i dag få innlagte koronapasienter på sykehus, og godt er det. Likevel er sykehus og sykepleierne fortsatt i beredskap om pandemien igjen vil øke i styrke. Da vil også behovet for respiratorbehandling øke.

Får ikke lønn for strevet

I Norge og i andre land har helsepersonellets innsats blitt møtt med applaus og klappsalver, noe som aldri har skjedd før.

Og utrolig nok, så ble det fra flere hold sagt at sykepleierne nå må få bedre betalt. Det var en skam at lønnen var så dårlig. Det var den gang. Nå er det ingen som klapper, og høyere lønn kan man skyte en hvit pinn etter. Hverdagen er tilbake, og i høstens lønnsoppgjør er det foreslått en lønnsøkning på 1,7 prosent. 

Vi mangler 6000 sykepleiere, og eldrebølgen – vet vi – er rett rundt hjørnet …

Sykepleierne når lønnstoppen etter 10 år. Etter det står det stille for både opprykk og ansiennitet med lønn deretter.

Mange slutter og begynner i annet arbeid. Sykehusene mister med dette verdifull kompetanse og kunnskap, og per i dag mangler vi 6000 sykepleiere.

Dette er et tall som bare vil øke, og eldrebølgen – vet vi – er rett rundt hjørnet …

I skrivende stund øker smittefaren i Norge, og flere er igjen lagt inn på sykehus. Noen pasienter ligger også i respirator, og pandemien herjer fortsatt.

Innlegget ble først publisert i Telemarksavisa.

Les også:

Sykepleier døde etter covid-19 i Sverige – uklart hvor hun ble smittet

Bildet viser et helsepersonell i smittevernutstyr.
FANT IKKE KLARE SVAR: Det svenske Arbetsmiljöverket kan ikke si hvor en sykepleier som døde etter å ha vært syk med covid-19, ble smittet. Foto: Mostphotos

Det svenske arbeidstilsynet har ikke funnet holdepunkter for at den 39 år gamle sykepleieren ble smittet på jobb. Men hovedverneombud mener det er sannsynlig at hun ble det.

I april døde en sykepleier etter å ha vært syk med covid-19. Både politiet og Arbetsmiljöverket, som tilsvarer Arbeidstilsynet i Sverige, undersøkte saken. Nå har Arbetsmiljöverket kommet frem til at det ikke finnes svar på hvor sykepleieren ble smittet.

Det er svenske Vårdfokus som melder dette.

En infeksjonsavdeling

Sykepleieren var erfaren, og i noen uker utlånt til infeksjonsavdelingen, der hun pleiet covid-19-pasienter. 

Hun testet positivt for koronaviruset på arbeidsplassen, og døde etter at hun hadde vært syk noen dager hjemme.

Arbetsmiljöverket har i sommer gått gjennom forholdene på arbeidsplassen. Inspektør Susanne Wessberg til Vårdfokus at det ikke er gjort noen funn som viser at sykepleieren ble smittet på jobb.

Hun peker på at det var snakk om en infeksjonsavdeling, som hadde høyere grad av smittevern fordi de kun tok imot covid-19-pasienter. Å si hvor sykepleieren ble smittet, er vanskelig, fordi hun kan ha blitt smittet i samfunnet eller hjemme.

Men Vårdforbundets hovedverneombud på sykehuset mener derimot det er sannsynlig at sykepleieren ble smittet på jobb. 

– Man har alltid fullt beskyttelsesutstyr når man er inne hos pasienten, sier hovedverneombud Marianne Westin til Vårdfokus.

Hun har deltatt i undersøkelsene av det som har skjedd.

– Men det er ingen garanti for at man ikke blir smittet i pleie. Man kan også bli smittet via overflater, der personalet spiser, drikker kaffe og har møter.

Fant avvik

Arbetsmiljöverket fant noen avvik, som at ansiktsvisir ble brukt om igjen og at pustemasker ikke var CE-merket. Disse får sykehuset ikke lenger lov til å bruke. Sykehuset er også pålagt å gi bedre opplæring i bruk av åndedrettsvern.

Arbetsmiljöverket er ikke ferdig med å undersøke om sykehuset har fulgt arbeidsmiljølov og forskrifter. 

Det er allerede brakt på det rene at sykepleieren ikke hadde jobbet overtid eller dobbeltvakt. Arbetsmiljöverket ser ikke at det er grunnlag for å tro at sykepleieren skulle vært utmattet og derfor begynt å gjøre feil.

Politiet er ikke ferdig med sin etterforskning.

Sykepleiere melder yrkesskade

Sverige har vært hardt rammet av koronaviruset. Nesten 85 000 er bekreftet smittet, og nesten 6000 er døde. Også helsepersonell har blitt syke.

Nesten 1400 svenske sykepleiere meldt yrkesskade som følge av smitte med koronaviruset. Dette viser tall fra Arbetsmiljöverket, ifølge Vårdfokus.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.