fbpx Sykepleier døde etter covid-19 i Sverige – uklart hvor hun ble smittet Hopp til hovedinnhold

Sykepleier døde etter covid-19 i Sverige – uklart hvor hun ble smittet

Bildet viser et helsepersonell i smittevernutstyr.

Det svenske arbeidstilsynet har ikke funnet holdepunkter for at den 39 år gamle sykepleieren ble smittet på jobb. Men hovedverneombud mener det er sannsynlig at hun ble det.

I april døde en sykepleier etter å ha vært syk med covid-19. Både politiet og Arbetsmiljöverket, som tilsvarer Arbeidstilsynet i Sverige, undersøkte saken. Nå har Arbetsmiljöverket kommet frem til at det ikke finnes svar på hvor sykepleieren ble smittet.

Det er svenske Vårdfokus som melder dette.

En infeksjonsavdeling

Sykepleieren var erfaren, og i noen uker utlånt til infeksjonsavdelingen, der hun pleiet covid-19-pasienter. 

Hun testet positivt for koronaviruset på arbeidsplassen, og døde etter at hun hadde vært syk noen dager hjemme.

Arbetsmiljöverket har i sommer gått gjennom forholdene på arbeidsplassen. Inspektør Susanne Wessberg til Vårdfokus at det ikke er gjort noen funn som viser at sykepleieren ble smittet på jobb.

Hun peker på at det var snakk om en infeksjonsavdeling, som hadde høyere grad av smittevern fordi de kun tok imot covid-19-pasienter. Å si hvor sykepleieren ble smittet, er vanskelig, fordi hun kan ha blitt smittet i samfunnet eller hjemme.

Men Vårdforbundets hovedverneombud på sykehuset mener derimot det er sannsynlig at sykepleieren ble smittet på jobb. 

– Man har alltid fullt beskyttelsesutstyr når man er inne hos pasienten, sier hovedverneombud Marianne Westin til Vårdfokus.

Hun har deltatt i undersøkelsene av det som har skjedd.

– Men det er ingen garanti for at man ikke blir smittet i pleie. Man kan også bli smittet via overflater, der personalet spiser, drikker kaffe og har møter.

Fant avvik

Arbetsmiljöverket fant noen avvik, som at ansiktsvisir ble brukt om igjen og at pustemasker ikke var CE-merket. Disse får sykehuset ikke lenger lov til å bruke. Sykehuset er også pålagt å gi bedre opplæring i bruk av åndedrettsvern.

Arbetsmiljöverket er ikke ferdig med å undersøke om sykehuset har fulgt arbeidsmiljølov og forskrifter. 

Det er allerede brakt på det rene at sykepleieren ikke hadde jobbet overtid eller dobbeltvakt. Arbetsmiljöverket ser ikke at det er grunnlag for å tro at sykepleieren skulle vært utmattet og derfor begynt å gjøre feil.

Politiet er ikke ferdig med sin etterforskning.

Sykepleiere melder yrkesskade

Sverige har vært hardt rammet av koronaviruset. Nesten 85 000 er bekreftet smittet, og nesten 6000 er døde. Også helsepersonell har blitt syke.

Nesten 1400 svenske sykepleiere meldt yrkesskade som følge av smitte med koronaviruset. Dette viser tall fra Arbetsmiljöverket, ifølge Vårdfokus.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse