fbpx Fysioterapeuter bruker fortsatt nålebehandling Hopp til hovedinnhold

Fysioterapeuter bruker fortsatt nålebehandling

Det stemmer ikke at fysioterapeuter kan miste autorisasjonen sin om de benytter seg av nåler. Norsk Fysioterapeutforbund har lenge hatt en egen faggruppe for nålebehandling, skriver Bosko Gardasevic.

Følgende påstand sto i innspillet « Er ikke sykepleiere opptatt av alternativ medisin? » av Thore K. Aalberg i Sykepleien 29. april 2019:

«I flere år har fysioterapeuter kunnet bruke nåler i behandlingen såfremt de har omtalt det som nålestikkterapi. Men fra 2018 ble det forbudt, og i dag risikerer fysioterapeutene å miste autorisasjonen sin om de benytter seg av nåler. Det er et paradoks at selv om fysioterapeutene har lang erfaring og solid kompetanse innen nålebehandling, og selv ikke får lov til å bruke nåler i egen behandling, kan de likevel fortsette å utdanne leger i akupunktur.»

Jeg vet ikke hvor forfatter og homøopat Aalberg har denne informasjonen fra, men det stemmer ikke.

Faggruppe for nålebehandling

Siden begynnelsen av 1990-årene har fysioterapeuter brukt nåler i behandlingen, hovedsakelig i behandling av kroniske smerter. Nåler er blitt en del av den fysioterapeutiske verktøykassa. Vi har lenge hatt en egen faggruppe, og i 2014 endret vi navn til «Faggruppe for nålebehandling».

Vi er en undergruppe i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF), og vi følger helsepersonellovens krav om faglig forsvarlighet når det gjelder bruk av nåler i fysioterapi. Helsedirektoratet anerkjente i juni 2012 den faglige begrunnelsen og holdningen til at nålebehandling kan brukes i fysioterapibehandling.

Nålebehandling er verken klassisk eller norsk medisinsk akupunktur og heller ikke en triggerpunktmetode. Det er en nevrofysiologisk metode som er rettet kun mot smertelindring.

Nevrofysiologisk tilnærming

Vi har utviklet vår opplæringsmodell «Bruk av nåler i smertebehandling», som er tilstrekkelig for å være i samsvar med lovens krav om faglig forsvarlighet.

Vår utdanningsmodell er nevrofysiologisk tilnærming, basert på nevrofysiologi, nevroanatomi og gode kunnskaper i anatomi – ikke på Qi, meridianer, klassiske akupunkturpunkter osv. Det er grunnen til at vi bruker navnet nålebehandling og ikke akupunktur.

NFFs faggruppe for nålebehandling er en åpen gruppe. Alle – også sykepleiere – er velkommen til å diskutere med oss og delta på våre kurser og konferanser.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse