fbpx Ikke bytt medisiner med behandling som ikke har dokumentert effekt Hopp til hovedinnhold

Ikke bytt medisiner med behandling som ikke har dokumentert effekt

Bildet viser en apoteker/hjemmesykepleier/sykepleier som legger medisiner oppi en dosett. Ved siden av står flere pilleesker.

Lederen for norsk homøopatforening bekymrer seg over at sykepleierne er mindre opptatt av alternativ medisin. Det er et paradoks.

I sitt debattinnlegg på sykepleien.no stiller Thore K. Aalberg også spørsmål om hva som vil skje hvis sykepleiere reserverer seg mot kurativ og forebyggende behandling. 

Aalberg har kanskje rett i at det på enkelte områder brukes for mye medikamenter. Dette har jo også blitt løftet frem i Sykepleien gjentatte ganger. «Det aller verste er at alle medisiner har bivirkninger» skriver han på sykepleien.no. Samtidig påstår han sykepleierne har «urovekkende skylapper». Deretter trekker han frem den vanedannende bivirkningen til opiater som sitt skrekkeksempel.

Sykepleiere vet bedre

Forsøker forfatteren å stille spørsmålstegn ved om dette er noe sykepleierne ikke er klar over? Er det noe Aalberg oppnår med sin kommentar, så er det å tråkke på sykepleiernes kunnskapsnivå og underminere sykepleieryrket.

Kan man ta Aalbergs bekymringer på alvor, når hans forslag implisitt er å bytte ut medisiner som mister virkning etter «kort tids bruk» eller «har bivirkninger», med alternativ behandling som ikke har dokumentert effekt i det hele tatt? 

Kunnskapsmangel

Aalberg stiller spørsmål om hvorfor sykepleierne har endret holdninger til alternativ medisin og er bekymret over at sykepleierne har blitt «for akademiske», siden han selv var en del av skolen for snart 20 år siden. Han tror kanskje selv at han stiller kritiske spørsmål i en viktig debatt, men dette oppfattes av meg mer som en kunnskapsløs kommentar på et felt han ikke har kompetanse på. Det hadde vært mer bekymringsverdig om sykepleierutdanningen ikke hadde forandret seg på 20 år. 

Evidensbasert

Jeg ønsker heller en sykepleie som er evidensbasert og «akademisk», i den grad at det øker kunnskapen og behandlingen av pasientene, enn at vi skal spenne bein på sykepleierutdanningen og hoppe flere tiår tilbake i fortiden.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse