fbpx Kongen har rett: Helsearbeidere strekker seg lengre enn langt for sine pasienter Hopp til hovedinnhold

Kongen har rett: Helsearbeidere strekker seg lengre enn langt for sine pasienter

Kong Harald holder tale nyttårsaften 2018.

Kongens nyttårstale var knakende god. Han hyllet blant annet alle som jobber i helsevesenet og gir «god og omsorgsfull pleie». Som leder i Rådet for sykepleieetikk ønsker jeg imidlertid å rope et SOS, skriver Elisabeth Sveen Kjølsrud i denne kronikken.

Salomos ordspråk fikk fornyet betydning denne nyttårsaften. «Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet går ut fra det.» (Salomos ordspråk, 4,23). Kongens nyttårstale vekker oppsikt. Den var knakende god. Og jammen hyllet ikke også kongen blant annet alle dem i vårt land som jobber i helsevesenet og gir «god og omsorgsfull pleie», som kongen sa det.

Kongen har rett; sykepleiere og andre helsearbeidere strekker seg lengre enn langt for sine pasienter. De begynte å arbeide med mennesker nettopp fordi de er glad i mennesker og ønsker å gjøre en forskjell for pasientene.

Mange er i ferd med å miste sitt hjerte

Som leder i Rådet for sykepleieetikk ønsker jeg imidlertid å rope et SOS. Det gjør jeg på bakgrunn av tilstandsrapporter rådet får fra sykepleiere ute i felten, og på bakgrunn av hundreder av brev fra sykepleiere der ute som er sendt rådet for sykepleieetikk de siste årene. Mange av sykepleierne er i ferd med å miste sitt hjerte, for å holde meg til terminologien.

Daglige kompromisser og faglig forsvarlighet i konkurranse med effektivitetskrav og økonomikrav er hverdagen til mange.

Daglige kompromisser og faglig forsvarlighet i konkurranse med effektivitetskrav og økonomikrav er hverdagen til mange. Forskning viser at det moralske stresset er farlig; eksempelvis står empatien i fare når helsearbeidere står i vedvarende stress over tid. For mange blir hverdagen å «overleve» og håpe det ikke er begått alvorlige feil og mangler på nettopp min vakt.

Mennesker er ikke maskiner, heldigvis. Derfor blir mange syke når de lever med å kompromisse på en praksis de vet er god og riktig for pasientene, og i tråd med hva de har lært. Andre sykepleiere slutter fordi pasientene ikke får den nødvendige omsorg og pleie, mens noen følger «instruksene» og rammene arbeidsplassen gir.

Kompetansen kan over tid tynnes ut. En sårt trengt kompetanse. Lederne står også bokstavelig i spagaten for å etterleve budsjettkrav og etterleve etikken og lovverket. Budsjettoverskridelser blir dårlig mottatt.

Lytt til kongen

Verst av alt; det er våre politikere som legger premissene og rammene for denne praksisen. Vi har hørt dette så mange ganger; og ingenting skjer, tilsynelatende. Derfor denne SOS-en ved inngangen til et nytt år, med adresse til makthaverne: Profesjonsetikken og loven er stadig vanskeligere å etterleve, kjære politikere, derfor lytt til kongen som minner oss om betydningen om å bevare våre hjerter.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse