fbpx Misfornøyd med damestempel på yrket ditt? Hopp til hovedinnhold

Misfornøyd med damestempel på yrket ditt?

Det er ikke de feminine betegnelsene som er problemet med sykepleieryrket. Det er deltidsstillinger, dårlig lønn og utmattende arbeid, skriver sykepleierstudent Henning Karlsen.

I nettutgaven av Sykepleien kan vi lese om sykepleierstudent Daniel. Han reagerer på at lederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Eli Gunhild By, sender ut gratulasjoner til medlemmene i forbindelse med kvinnedagen 8. mars. Han mener dette bidrar til å stemple sykepleier som et feminint yrke.

Videre skriver han at han daglig må godta at han skal bruke verktøy som heter søsterhjelp, og peker på trivialiteter som at klokka hans kalles søsterur, og at han blant annet kan velge mellom yrkestitler som jordmor og helsesøster.

Ærlig talt!

Er dette virkelig et budskap man bør bruke spalteplass og debatt for å fremheve? Er det dette som gjør deg til en frustrert sykepleierstudent?

Problem med sykepleieryrket og de viktigste grunnene til at menn ikke søker seg dit heter ikke søsterhjelp, mamma-titler eller 8. mars. De heter dårlig lønn, deltidsstillinger, midlertidig ansettelse og utmattende arbeid; både fysisk og psykisk. Dette er den egentlige grunnen til at få menn søker seg til dette yrket. De gidder rett og slett ikke.

Selverklært «mannemann»

At du som selverklært «mannemann» lar deg tråkke på tåneglene av feminine betegnelser får være din egen sak. Hadde jeg vært deg hadde jeg heller kalt søsterhjelpa «det håndtaket på senga», søsteruret for «opp/ned-klokka» og mannlige jordmødre for spesialsykepleiere.

Kvinnedagen er en uhyre viktig dag, nettopp på grunn av det jeg nevner nå: Forskjellsbehandling, segmentering og diskriminering. Og dette skjer i verden i dag, her og nå, hele tida. Selv er jeg ikke medlem av NSF, men også min forbundsleder i Fagforbundet viet denne dagen betydelig oppmerksomhet. Det gjorde til og med lederen i Fellesforbundet, forbundet med avdelinger som heter Jern og metall. Norges mest maskuline forbund.

Be a man!

At en forbundsleder gratulerer med en dag som setter kvinnesyn og likebehandling på dagsorden viser at vedkommende bryr seg om disse viktige sakene, og vet å sette ord på dem. Kvinnedagen handler ikke om at du og jeg skal betegnes som søstre eller at vi skal bli mindre maskuline. Den handler om å kjempe for rettferdighet og motvirke at mennesker blir stigmatisert og plassert i bås ut ifra blant annet kjønn.

Så neste gang du blir kalt sykesøster eller hører snakk om jordmødre; gjør det vi mannfolk flest er ganske gode på. Lukk igjen ørene og finn noe annet å bruke energi på. Be a man!

(Innlegget er også trykket på Fagforbundet Ung)

Les også: Jeg vil jobbe som sykepleier, ikke sykesøster

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse