fbpx Jeg vil i enda større grad støtte og bekrefte kvinnene og deres partnere Hopp til hovedinnhold

Jeg vil i enda større grad støtte og bekrefte kvinnene og deres partnere

 Bildet viser jordmor Kristina Øien Sæhle på hjemmebesøk hos mor Hanna Abrahamsson og far Torjus Myre Ulsaker og deres tre dager gamle sønn.

Svært mange mødre og deres partnere er usikre på om de lykkes i rollen som nybakte foreldre, skriver kommunejordmor Kristina Øien Sæhle.

Jeg jobber som kommunejordmor både på Alna og Grünerløkka helsestasjon. Begge helsestasjoner tilbyr besøk etter fødsel av jordmor – et besøk vi har valgt å kalle barselbesøk for tydeligere å kunne skille vårt besøk fra helsesøsters hjemmebesøk. Det er ulik jordmorkapasitet på de ulike helsestasjonene, og det er derfor forskjellige seleksjonskriterier for hvem som skal få barselbesøk. På den ene helsestasjonen tilbyr vi barselbesøk til alle førstegangsmødre samt sårbare og risikoutsatte flergangsmødre eller familier. På den andre helsestasjonen har vi kun kapasitet til å besøke sårbare og risikoutsatte mødre eller familier.

Det er interessant å lese artikkelenHjemmebesøk av jordmor i tidlig barseltid skrevet av Tine Gammelgaard Aaserud, Sidsel Tveiten og Anne Karine Gjerlaug. Artikkelen belyser et viktig og tidsaktuelt tema og er av stor relevans for min egen praksis. Jeg opplever nå at barselkvinnene reiser tidligere hjem fra sykehusene sammenliknet med for få år siden, ofte i en svært sårbar tilstand. Denne sårbarheten i tidlig barseltid blir også godt beskrevet i artikkelen. Jeg kommer ukentlig hjem til kvinner med intens brystspreng, barseltårer og et ark fullt av spørsmål de har samlet opp til meg. Det er derfor gjenkjennelig når artikkelen tar opp barselkvinnens store behov for at jordmor deler sin kunnskap under besøket.

Videre opplever jeg, i likhet med funnene i artikkelen, at svært mange mødre og deres partnere er usikre på om de lykkes i rollen som nybakte foreldre. Å fremme «empowerment» vil fra nå av få større oppmerksomhet fra meg på mine barselbesøk. Det er enkelt som fagperson å komme med gode og velmenende råd, men etter å ha lest artikkelen, vil jeg i enda større grad støtte og bekrefte kvinnene og deres partnere på at de mestrer sin nye livssituasjon.

Jeg bruker i tillegg mye tid på å gå igjennom fødselsforløpet på barselbesøket. Det er inspirerende å få bekreftet at dette også var viktig for kvinnene som ble intervjuet. Artikkelen beskriver videre fordelene med at kvinnen får besøk av en kjent jordmor fra svangerskapet. Også jeg ser fordelen med dette i arbeidet mitt. Dessverre ser vi i dag at det kan være vanskelig å få gjennomført denne kontinuiteten hvis vi skal følge retningslinjene som sier at kvinnene skal ha besøk av jordmor én til tre dager etter hjemkomst fra sykehuset. Om jordmorressursene økes ytterligere, tror jeg målet om kontinuitet kan være interessant å jobbe mot.

Les relatert forskningsartikkel: Hjemmebesøk av jordmor i tidlig barseltid  

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse