fbpx Jubileumsboken Hopp til hovedinnhold

Jubileums­boken

Illustrasjonen viser en bok med et pent bånd hengende ned langs en side.
BOK FOR Å MARKERE: Den fikk Karl-Henrik Nygaard til å forstå at det er forskjell på folk. Illustrasjon: Colourbox

Mens arbeiderne fremstod som en masse, var funksjonærene individer.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Her fra går skibe het jubilumsboken til Bergen Mekaniske Versteder i 1955. Bedriften markerte på denne måten sitt 100-årsjubileum.

Det var her min far arbeidet fra han var 14 til han døde 63 år gammel. Hjemme hadde boken en sentral plass i bokhyllen. Boken ble viktig for meg. Særlig bildene.

Her fant jeg bilder av far, morfar, onkel og «filletante» som var bedriftsykepleier – og i en periode generalsekretær og fylkesleder i NSF. Jeg var stolt av å finne trykte bilder av slekten. Jeg måtte ha forstørrelsesglass for å kunne gjenkjenne dem på gruppebildene med opptil 100 mann. Far stod i nest bakerste rekke omgitt av andre tømrere og snekkere. De var alle i grovt arbeidstøy.

Boken synliggjør godt at det er forskjell på folk. Noe jeg skjønte tidlig i livet. Arbeiderne framstod som masse. Det var annerledes med funksjonærene. De fremstår som individer, er velkledde og pene i tøyet. Fire til seks i gruppebildet med plass til fullt navn i bildeteksten. Direktøren og styrets medlemmer har hver sitt bilde der de ser rett inn i kameraets linse, blir foreviget og trykket i stort opplag gitt som jubileumsgave til de ansatte.

På den måten havnet jubileumsboken i mine foreldres bokhylle og i mitt eget unge fang der jeg satt med forstørrelsesglass og gradvis skjønte at det er forskjell på folk - og at det ikke trenger å være sånn.

Denne kommentaren stod først på trykk i Sykepleien 3/2013.

Boken ble viktig for meg. Særlig bildene.

Karl-Henrik Nygaard
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.