fbpx Ja, hva signaliserer tatoveringer? Hopp til hovedinnhold

Ja, hva signaliserer tatoveringer?

Jeg vet ikke alltid hvor jeg står i forhold til den type uttrykksform som tatoveringer representerer.

Inger-Marie Andersen har et godt innlegg i Sykepleien nr. 11 (« Hva signaliserer tatoveringer?») som gjorde at jeg tenkte følgende:

For noen år siden (10-15år?) ble det sagt at tatoveringer var greit så lenge de ikke ble synlige som de er nå. Den gang ble det sagt at uniformen måtte tildekke slik kunstnerisk uttrykk.

Jeg husker også diskusjon om en kunne søke sykepleieryrket med begrunnelse at tatoveringer ikke skulle være synlig, at tatoveringer muligens var grunn til hepatitt. Hvor står vi nå?

Alt er godtatt, både tatoveringer som uttrykker noe som jeg lik Inger Marie stusser over. Hva representer disse kunstneriske utforminger på under- og overarmen, i halsen, i nakken, på fingrene? Og synes pasienten (eller kolleger) at det er greit?

Jeg husker fra en tid tilbake at en jeg jobbet sammen med, kom på jobb med veldig synlig rødt/rosa hår. Det var på et sykehjem, men hun skapte mye mer kontakt enn jeg hadde forventet. (Det var den gang i startfasen å farge håret i allslags farger som blå, grønn, lilla, osv.).

Muligens tatoveringer hadde samme effekt og er kontaktskapende. Jeg spør hva de innebærer, hva slags symbol det er, men uansett svar stusser jeg fremdeles ved enkelte tatoverte uttrykk.

Jeg vet ikke hvilken vei vi går med sykepleieryrket, hvordan vi kommer til å se ut. Vi er en del av samfunnet, dermed kommer det nye elementer inn. Tross alt har en også avskaffet hette for kvinnelige sykepleiere. Stellefrakken er også avskaffet, som de hadde på seg den gang mer eller mindre hele dagen. Langbukse er innført for kvinnelige sykepleiere.

Jeg tror vi kan vente mer uttrykk med nye folk, med den verdensfolk-blandingen vi ser nå. Jeg kan ikke tenke meg en kollega med skaut, kalott, chador og lignende. Den gang tenkte jeg det samme om tatovering. Vi er en del av samfunnet, og innlegget til Inger Marie gjør at jeg reflekterer. Jeg vet ikke alltid hvor jeg står i forhold til slike uttrykksformer, for noen ganger er min kollega veldig grei, og da virker det lettere å godta, samtidig skulle det ikke være avhengig om personen er grei eller ikke. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse